Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Se spune că „prima impresie contează întotdeauna”, iar atunci când vine vorba despre un nou loc de muncă, ai la dispoziție cele trei sau șase luni de probă, în funcție de poziția pe care o ocupi, ca să demonstrezi că ești omul potrivit la locul potrivit. Pregătirea profesională și aptitudinile sunt esențiale, însă nu suficiente. Mai este nevoie și de adoptarea unei atitudini corecte.
Cum lucrurile pot fi ușor interpretabile, ți-am pregătit, în cele ce urmează, un top 10 al greșelilor pe care e bine să le eviți atunci când ești nou la un job, precum și care sunt câteva dintre regulile simple și utile ce te pot ajuta să faci impresie bună, încă din prima zi de muncă.
Ce să nu faci când ești nou la job – top 10 greșeli de evitat
„Tonul face muzica” este o vorbă înțeleaptă, care se aplică de minune atunci când ești nou într-o echipă, indiferent că ești angajat ca asistent medical, manager de hotel ori agent de vanzari. Atitudinea potrivită poate face diferența între a trece cu brio peste perioada de probă sau a fi nevoit să îți cauți din nou un job. Prin urmare, iată care sunt 10 dintre lucrurile pe care ar fi bine să nu le faci atunci când ești nou la un job, indiferent de poziția pe care o ocupi:
1. Asigură-te că știi care e programul de lucru
Să nu ajungi la timp, încă din prima zi de muncă, nu e tocmai un lucru de dorit. Asigură-te dinainte că știi la ce oră trebuie să vii și care este programul, în general. La fel de neinspirat este să începi să ceri diverse beneficii, cum ar fi flexibilitatea orelor de muncă, încă din primele zile. Dacă dorești un astfel de program, negociază-l înainte de a încheia contractul, nu după aceea. La fel poți proceda și dacă ai anumite probleme personale, care nu îți permit un regim de lucru normal. Într-o astfel de situație, este bine să comunici transparent cu noii tăi colegi, ca să nu dai impresia că ai o poziție privilegiată față de ei.
2. Nu acționa înainte de a înțelege ce ai de făcut
Chiar dacă ești familiarizat cu o parte dintre atribuțiile care îți revin, pentru că le-ai mai îndeplinit cu succes și în trecut, la alte locuri de muncă, ascultă-i pe cei din jur și asigură-te că ai înțeles exact ce ai de făcut și sistemul de lucru. Orice casă are regulile ei și, chiar dacă unele dintre ele pot fi schimbate sau îmbunătățite, nu vei face tu asta încă din primele zile. Așadar, fie că ești un simplu angajat al departamentului de resurse umane sau de marketing, fie că ești manager de companie, asigură-te mai întâi că înțelegi procesele de lucru și work flow-ul, iar acolo unde ai nelămuriri, nu presupune nimic, ci solicită lămuriri de la colegi sau de la superiori.
3. Nu refuza ajutorul colegilor
Chiar dacă ești sigur pe ceea ce faci, nu refuza ajutorul colegilor. Este un prim pas pentru a construi o relație comunicațională solidă. Fii un bun ascultător și ai răbdare cu cei din jur. Desigur, este important să le arăți celorlalți că ești un profesionist pe care se pot baza, că știi ce ai de făcut și că te poți descurca pe cont propriu, dar aceasta este o chestiune de timp. Nu e nevoie să faci un exercițiu de forță, așa că fii tolerant chiar și cu cei care îți oferă ajutorul mai mult decât ai nevoie. Își vor da seama pe parcurs câte știi și poți face singur.
4. Evită bârfele și nu te implica în conflicte
Intrigile, bârfele, conflictele sunt factori perturbatori la orice loc de muncă. Pe cât posibil, încearcă să nu te implici în discuții care nu te privesc și nu face comentarii pe care, mai târziu, s-ar putea să le regreți. Fă-ți singur o idee despre oamenii din jur și nu te lăsa influențat, mai ales că nu știi cine și ce intenții are. Nu fi suspicios, ci doar discret și foarte diplomat.
5. Fii deschis să înveți să faci lucrurile și altfel decât știi
Mai ales dacă lucrezi într-un domeniu dinamic, în care lucrurile se schimbă rapid și este nevoie să te adaptezi constant, ca să poți face față concurenței, așa cum este marketingul sau domeniul IT, procesul de învățare este unul continuu. Nu porni la drum cu idei preconcepute și învață să faci lucrurile și altfel decât ești obișnuit. Poți veni cu propuneri de schimbare, dacă observi că experiența ta anterioară aduce un plus de valoare, dar nu din primele zile, ci treptat.
6. Nu povesti prea mult despre viața personală
„Echilibrul este măsura tuturor lucrurilor”, spunea Aristotel și este o recomandare foarte bună, când ești nou la locul de muncă. Fii deschis, dar nu exagera cu poveștile despre viața personală. Vei avea tot timpul din lume să împărtășești cu ceilalți colegi emoții și întâmplări personale, dar progresiv și numai după ce s-a construit o relație bazată pe încredere. Este și motivul pentru care nu vei face confesiuni decât anumitor oameni care, poate, îți vor deveni chiar prieteni. Reține, însă, că locul de muncă este unul în care primează experiențele profesionale, nu cele care țin de viața personală.
7. Nu vorbi constant despre fostul job
Una dintre greșelile majore pe care le fac mulți dintre noii angajați este să se plângă constant de condițiile de muncă de la vechiul job sau de foștii colegi. Este total neindicat să faci asta, din cel puțin două motive: 1. Nu știi ce îți rezervă viitorul: poate, vreodată, te vei întoarce fix la locul de muncă de unde ai plecat. 2. Creezi senzația de neîncredere, de persoană care folosește scuze, care se plânge de probleme și nu caută soluții pentru rezolvarea lor. Chiar și atunci când experiențele anterioare au fost excelente, nu este elegant să vii la un nou loc de muncă și să lauzi non-stop fosta companie la care ai lucrat. Așadar, povestește despre experiențele anterioare doar când este cazul și cu măsură.
8. Nu da impresia că le știi tu pe toate
Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, poți vizualiza noul job ca pe o casă în care vii pentru prima data și în care gazdele te primesc cum știu ele mai bine. Acum, gândește-te cât de neplăcut este să vii să muți mobila de la locul ei, să faci sugestii despre cum ar trebui vopsiți pereții și, în general, despre cum trebuie să se desfășoare activitățile din casa respectivă. Totul, prin prisma faptului că ai impresia că tu le știi pe toate și, în orice caz, știi mai bine ca alții. Să faci așa ceva când ești nou la locul de muncă înseamnă să îți desconsideri colegii și să pui din start o barieră între tine și ei. Deci, evită o astfel de atitudine.
9. Nu refuza pauzele de masă alături de colegi
Chiar dacă ești la locul de muncă, socializarea este foarte importantă în procesul de integrare în echipă. Este vorba despre apartenența la un grup și, chiar dacă nu vei ieși mereu cu aceiași colegi, este bine să nu refuzi invitațiile la cafea, la relaxare sau la masă. Sunt momente perfecte pentru schimburi amicale de idei, experiențe, povești de viață. Practic, pauzele din timpul programului nu doar că te ajută să fii mai productiv, dar sunt o modalitate excelentă de a-i cunoaște mai bine pe cei din jur.
Citește și: Pauzele din timpul programului de munca: de ce sunt importante si de ce nu trebuie sa sari peste ele
10. Nu ezita să oferi ajutor, atunci când este cazul
În general, nu lucrezi de unul singur. Ești parte dintr-o echipă, iar atunci când lucrezi cu mai mulți oameni, este foarte important să fii altruist și să oferi și tu ajutorul ori de câte ori situația o impune. Nu aștepta neapărat să te roage cineva ceva. Dacă vezi că e o problemă și consideri că o poți rezolva, oferă-ți sprijinul.
Cum să faci o bună impresie la noul job – tips&tricks
Dincolo de greșelile pe care e bine să le eviți la noul loc de muncă, sunt și câteva reguli de aur, pentru a face o bună impresie încă din prima zi, indiferent că ești un simplu angajat sau că ești manager:
- fii un bun observator și apoi vino cu idei – mai întâi observă, analizează și apoi vino cu idei, ca să ai și argumentele pentru a le susține și eventuale exemple ori comparații relevante;
- ai simțul umorul, dar folosește-l cu măsură – anecdotele, micile ironii pot salva, uneori, situațiile tensionate, dar atunci când au o tentă prea personală, sunt de evitat;
- găsește lucruri în comun cu cei din jurul tău – oamenii sunt foarte receptivi atunci când descoperă că au lucruri în comun cu cei din jur; poate fi vorba despre pasiunea pentru călătorii, muzică sau fotbal ori despre obiceiuri;
- arată-ți recunoștința față de colegi – spune „mulțumesc” de fiecare dată când primești ajutorul din partea cuiva, chiar și atunci când poate nu aveai nevoie;
- fii deschis la feedback – învață din propriile greșeli, asumă-ți responsabilitatea pentru tot ceea ce faci și primește criticile cu eleganță; dacă feedback-ul este pozitiv, nu uita să menționezi că, fără ajutorul celor din echipă, nu ai fi reușit.
Citește și Ce sa faci cand gresesti la locul de munca
Când ești nou la locul de muncă, este necesară o perioadă de acomodare, dar ține cont de faptul că și cei din jurul tău au aceeași nevoie. De la caz la caz, poate fi un proces mai ușor sau mai anevoios, însă, ținând cont de câteva recomandări, așa cum sunt și cele de mai sus, te asiguri că nu faci greșeli majore, care te pot costa chiar jobul în sine.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
20 August 2021