Autor: Alves Lucas
Auzi peste tot că pentru a avea un job bine plătit trebuie să ai facultate. Desigur, există locuri de muncă bănoase pentru cei cu studii superioare, dar există oportunități și pentru cei care au ales să nu urmeze cursurile unei facultăți.
În multe cazuri este vorba despre o pasiune, un hobby sau o calitate pe care o poți dezvolta și mai apoi transforma în job. Găsești mai jos câteva meserii din care poți câștiga bani frumoși dacă te implici, capeți experiență și ești mereu interesat să înveți și să capeți noi priceperi.
Babysitter
Dacă ești pasionată de lucrul cu copiii și vrei să contribui la creșterea și educația lor, s-ar putea să te intereseze un job de babysitter. Pentru a obține un astfel de job trebuie să fii o persoană responsabilă, înțelegătoare, care pune pe primul loc nevoile și siguranța copiilor.
Dacă vei reuși să le demonstrezi părinților că știi nu doar să te joci cu copii, ci îi poți și ajuta și educa, vei trece cu brio de interviu. Vei fi responsabilă de hrănirea și spălarea copiilor, de transportul lor și de implicarea celor mici în diferite activități educative.
Salariul diferă foarte mult în funcție de programul pe care îl ai. Poate fi part-time, să îi ajuți pe părinți doar câteva ore pe zi, când au nevoie pentru care vei primi aproximativ un salariu minim pe economie sau full-time, 8-10 ore, caz în care salariul pornește de la cel mediu. Mai există opțiunea să fii bonă internă, adică să locuiești în aceeași casă cu familia. Dacă ai și experiență pedagogică, poți atinge un salariu chiar și de trei ori mai mare comparat cu cel mediu.
Șofer
Dacă șofatul nu este doar o obligație pentru tine, ci o pasiune pe care o întreții cu ore petrecute la volan, în care ești atent atât la trafic, cât și la orientarea în spațiu, un job de șofer profesionist este potrivit pentru tine. Desigur, pentru acest job nu e suficient să fii pasionat, trebuie să fii punctual, să fii capabil să iei decizii rapid, să te pricepi bine la comunicare și mai ales, să ai un dosar curat la volan. În funcție de job e posibil să ai nevoie de anumite atestate ca să poți profesa.
Există mai multe tipuri de joburi de șofer profesionist pentru care poți opta, de la transportul privat sau public de persoane, transportul de marfă sau șofer pe autoutilaje speciale. Pentru transportul privat – taxi, UBER – salariul începe de la cel minim pe economie dar poate crește datorită bacșișurilor.
Cel mai mult poți câștiga dacă ești șofer de camion de cursă lungă, unde salariul pleacă de la cel mediu și poate ajunge să fie și chiar de cinci ori mai mare, în funcție de firmă și program. Pentru a candida pentru un astfel de post vei avea nevoie de permis categoria CE și de Certificatul de calificare profesională inițială (CPI), eliberat de Autoritatea Rutieră Română.
Citește și Ce joburi poți avea ca șofer profesionist și ce calificări îți trebuie pentru fiecare
Bucătar
Pasiunea pentru gătit este importantă, dar dacă vrei să obții un job de bucătar trebuie să fii și foarte rezistent la efort și la stres și mai ales, atent la detalii. Dacă nu ai deloc experiență, prima poziție pe care o vei ocupa este cea de ajutor de bucătar. Vei învăța secretele meseriei și vei fi responsabil de curățenie, pregătirea ingredientelor și alte sarcini pe care le primești de la superior.
Mai apoi, poți avansa pe poziția de bucătar și chiar chef. Ca bucătar, te vei ocupa de prepararea mâncărurilor și te vei asigura că toate ingredientele sunt proaspete și de calitate. Pentru a obține un job ca ajutor de bucătar trebuie să fi terminat opt clase iar dacă vrei să avansezi, te-ar ajuta să faci cursuri de calificare și să participi la traininguri și workshopuri de profil.
Salariul unui bucătar depinde atât de experiența de lucru, cât și de volumul de muncă și pornește de la salariul mediu pe economie. Dacă vei absolvi un curs de calificare îți vei putea negocia un salariu mai mare deoarece vei avea mai multe cunoștințe în domeniu, chiar de 10 ori mai mare dacă ajungi chef.
Zidar
Deoarece meseria de zidar este considerată muncă necalificată, pentru un post de început nu ai nevoie de experiență sau de prea multe cunoștințe. În schimb, vei avea nevoie de rezistență la efort, multă atenție la detalii și este necesar să te familiarizezi cu materialele de construcții.
Ca zidar, vei fi responsabil de ridicarea și de repararea construcțiilor și a structurilor, de la pusul cărămizilor, până la montaje și finisaje. Sarcinile pe care le vei avea de îndeplinit vor fi diferite, în funcție de construcție și de echipa din care faci parte.
Un salariu de început are o valoare puțin mai mică decât cel mediu net pe economie, dar dacă vei aduna multă experiență și vei obține o diplomă de calificare, poți negocia să îți fie oferit un salariu aproape triplu. Este important să lămurești câteva detalii cu angajatorul înainte de a te apuca de muncă: durata contractului, timpul de lucru, pauzele alocate.
Barman
Un alt job care cere rezistență la efort și la stres este cel de barman. Într-o astfel de poziție vei sta cam tot timpul în picioare, va trebui să cunoști rețetele tuturor cocktailurilor din bar și să fii capabil să le prepari într-un timp scurt. În plus, vei avea de câștigat dacă ești o persoană sociabilă, deoarece vei face constant conversație cu cei care vin la bar și bacșișurile pot crește considerabil atunci când clienții sunt mulțumiți.
Dacă nu vrei să pornești de la zero și vrei să ai câteva cunoștințe care să constituie un avantaj la interviul de angajare, urmează un curs de calificare pentru această profesie. Vei învăța acolo cum să prepari băuturi, cum alegi cel mai potrivit pahar dar și cum funcționează o casă de marcat și cum să faci inventarul.
Pentru început, salariul pornește de la cel minim net pe economie dar poate crește dacă iei în considerare și bacșișurile. Dacă ai ocazia, poți opta și pentru un job de barman pe un vas de croazieră, acestea sunt sezoniere și se plătesc mult mai bine, iar salariul poate ajunge să fie de patru ori mai mare față de un bar obișnuit, asta fără să includem bacșișurile.
Alpinist utilitar
Ca alpinist utilitar vei realiza diferite lucrări (zugrăveală, reparații, spălat geamuri) de la înălțime. Pentru această meserie, este necesar să fii într-o stare fizică și psihică excelentă și să ai mult curaj, deoarece vei fi deseori în situații riscante, vei munci indiferent de vreme – ninsoare, ploaie.
Vei avea un avantaj dacă ai experiență în alpinism, mers pe munte sau chiar la sala de fitness. Pentru a putea aplica pentru un astfel de job va trebui să participi la un curs de calificare, unde vei învăța atât teoria cât și practica: cum se leagă coarda, cum se folosește o carabinieră.
Deoarece este o meserie care implică multe riscuri și situații neprevăzute, salariul este pe măsură, și anume are o valoare mai mare decât cel mediu net pe economie iar suma exactă poate varia în funcție de firma la care te angajezi și de sarcinile pe care le vei avea de îndeplinit.
Pentru a câștiga bani frumoși din aceste meserii nu ai nevoie de studii superioare, dar dacă vrei să negociezi un salariu mai mare, este bine să faci niște cursuri de calificare care pot să ateste cunoștințele și abilitățile tale.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
19 December 2018
Ultima editare: 24 February 2020