RESPONSABIL

Adeverința de salariat pentru medicul de familie: când se eliberează și de ce ai nevoie de ea

6 December 2019
Array

Autor:

Orice salariat are dreptul de a solicita de la angajator adeverința pentru medicul de familie în cazul concediilor medicale și nu numai. Adeverința atestă calitatea de salariat, iar angajatorul are obligația de a o elibera atunci când este solicitată de către angajați.

Află în cele ce urmează când se eliberează adeverința de salariat pentru medicul de familie, la ce îți este utilă, dar și care sunt informațiile care trebuie să se regăsească în adeverință.

Ce este adeverința de salariat și cum este reglementată legislativ
Când ai nevoie de adeverința de salariat pentru medicul de familie
Ce informații trebuie să conțină adeverința de salariat
Cum este eliberată adeverința de salariat

Ce este adeverința de salariat și cum este reglementată legislativ

Din punct de vedere legal, angajatorii au obligația de a elibera adeverința de salariat la solicitarea angajaților. Acest lucru este prevăzut în art. 34, alin (1) din Ordinul 15/05.01.2018 care specifică faptul că plătitorii de indemnizații de asigurări sociale de sănătate sunt obligați să elibereze adeverința de salariat când acest lucru este solicitat.

Adeverința atestă calitatea de salariat și trebuie să conțină numărul de zile de concediu medical care au fost acordate pentru incapacitate temporară de muncă din ultimele 12 sau 24 de luni. De asemenea, adeverința de salariat este valabilă pentru 30 de zile de la data la care a fost emisă, conform Ordinului CNAS nr. 8/2016, publicat în Monitorul Oficial.

Când ai nevoie de adeverința de salariat pentru medicul de familie

Adeverința de salariat este necesară pentru acordarea unor tipuri de concedii și indemnizații. De regulă, acest document este solicitat în cazul unui concediu medical acordat pentru:

  • Incapacitate temporară de muncă;
  • Boli obișnuite sau accidente care au avut loc în afara locului de muncă;
  • Accidente și boli profesionale;
  • Îngrijirea copilului bolnav.

Citește și: Accidentele de munca. Ce trebuie sa faca angajatorul in aceste situatii si ce drepturi are angajatul

De asemenea, adeverința de salariat poate fi solicitată și în cazul indemnizației pentru maternitate sau risc maternal. 

E important de menționat că au dreptul la solicitarea concediului medical și a indemnizațiilor toate persoanele care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate și care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Sunt angajate cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, ori desfășoară o activitate independentă;
  • Sunt angajate în cadrul unor autorități executive, legislative sau judecătorești, ori sunt membri într-o organizație a cooperației meșteșugărești;
  • Beneficiază lunar de drepturi bănești care sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj;
  • Sunt acționari ai unei companii, asociați sau comanditari.

Citește și: Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in 2019: cati bani primesti si cat poti sta acasa

Ce informații trebuie să conțină adeverința de salariat

Adeverința de salariat este completată întotdeauna de angajator și este important să verifici ca această să conțină următoarele informații:

  • Numele firmei la care lucrezi;
  • Codul fiscal/CNP-ul angajatorului;
  • Numărul de înregistrare al companiei la registrul comerțului;
  • Numărul de înregistrare al adeverinței;

Mai departe, salariatul trebuie să completeze cu informațiile personale, data de la care lucrează la acel angajator, dar și persoanele aflate în întreținere, precum soț ori soție sau părinți.

În adeverința de salariat pentru medicul de familie trebuie să fie trecut și numărul de zile de concediu medical acordat pe perioada ultimului an. Găsești aici un model de adeverință de salariat pentru medicul de familie.                                                                                                             

Cum este eliberată adeverința de salariat

Pentru a fi eliberată adeverința de salariat, trebuie îndeplinite câteva condiții. Este necesar ca stagiul minim de cotizare pentru asigurările sociale de sănătate să fie de șase luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare celei în care este acordat concediul medical, așa cum prevede OUG nr. 158/2005.

Sunt exceptate de la această regulă urgențele chirurgicale, cazurile de boli contagioase din grupa A (de exemplu: hepatită virală, meningită cerebrospinală epidemică, SIDA, infecția gonococică), neoplazii și tuberculoză.

Totodată, angajatorul trebuie să stabilească modul în care va elibera adeverințele de salariat prin intermediul regulamentului intern.

În cazul în care angajatorul refuză să elibereze adeverința de salariat, acesta poate primi o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei, deoarece fapta reprezintă contravenție. Însă trebuie menționat că nu există o perioadă legală în care trebuie emisă adeverința de salariat.

În concluzie, adeverința de salariat este utilă oricărui angajat pentru a intra în concediu medical, iar angajatorul este obligat să elibereze actul atunci când acesta este solicitat. Adeverința este prezentată medicului pentru a atesta calitatea de salariat și pentru ca angajatul să poată primi indemnizația la care are dreptul din punct de vedere legal.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor:
6 December 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    74 − 70 =

    Alte articole