Autor: Alves Lucas
Vânzările reprezintă un domeniu plin de provocări, în care trebuie să fii tot timpul în alertă și să ai un spirit persuasiv, pentru a-ți convinge clienții să achiziționeze produsele sau serviciile oferite. Pe lângă asta, vei fi nevoit să știi foarte bine ce oferă spre vânzare firma pentru care lucrezi, astfel încât să scoți de fiecare dată în evidență punctele tari ale produselor comercializate, dar și să interacționezi cu publicul.
Ca agent de vânzări, vei avea o mulțime de oportunități (profesionale, financiare) de care te vei putea bucura, mai ales dacă ești foarte bun în acest domeniu. Înainte de toate însă, trebuie să îți cunoști teritoriul de acțiune și, mai ales, să știi la ce să te aștepți, care sunt aptitudinile pe care ar fi indicat să le ai, unde te poți angaja, dar și câți bani poți face de pe urma unui astfel de job.
MENIU
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra ca agent de vânzări
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un agent de vânzări bun
Ce responsabilități vei avea ca agent de vânzări
Unde te poți angaja ca agent de vânzări
Cât poți câștiga din vânzări
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra ca agent de vânzări
Deși este un domeniu interesant, în cadrul căruia interacționezi cu foarte multe persoane și îți dezvolți nenumărate abilități (tehnici de negociere, strategie de comunicare, capacitate de analiză etc.), sectorul vânzărilor este unul destul de solicitant și competitiv. Pentru a-ți spori șansele la angajare, dar și pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul de vânzări, ar fi recomandat să deții studii în acest domeniu sau măcar să urmezi un curs de vânzări.
Dacă urmezi un liceu cu profil economic sau o facultate de marketing ori de management, ai șansa de a avansa mai repede într-un astfel de domeniu, pentru că posibilitățile de creștere profesională apar de la un an la altul și poți ajunge astfel chiar și într-o poziție de conducere.
Pentru început însă, chiar și un curs de calificare de câteva luni va fi de-ajuns (există atât programe individuale, cât și traininguri oferite chiar de firmele care vor să recruteze agenți de vânzări). Vei deprinde regulile de bază ale vânzărilor (cum trebuie să te prezinți, ce informații să comunici, cum identifici nevoile consumatorilor, cum negociezi, ce nu ar trebui să spui etc.) și vei învăța procedurile standard, pe care le vei pune în aplicare din prima clipă în care vei ieși pe teren.
De asemenea, ar fi indicat să cunoști și o limbă străină, care să te ajute să interacționezi și cu potențialii clienți străini. În plus, vânzările funcționează după același set de principii în orice țară, motiv pentru care cunoașterea unei alte limbi ar trebui să fie o prioritate dacă intenționezi să te angajezi în străinătate.
Mai mult decât atât, ca agent de vânzări te vei deplasa foarte des la întâlnirile cu clienții, așa că ți-ar prinde bine să ai și un permis de conducere (categoria B este îndeajuns), pentru că multe firme pun la dispoziție autoturisme de serviciu.
Experiența cântărește și ea destul de mult în domeniul vânzărilor. Dacă ai mai lucrat înainte pe un post similar, nu uita să îi ceri fostului angajator o scrisoare de recomandare.
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un agent de vânzări bun
Lista de aptitudini pe care ar trebui să le aibă un om de vânzări eficient este destul de lungă, pentru că, practic, el trebuie să știe câte puțin din toate:
- să aibă abilități de comunicare bine dezvoltate, astfel încât să știe să prezinte produsul sau serviciul pe care urmează să îl vândă, dar și să ofere explicații suplimentare în cazul în care clientul i le cere;
- să cunoască bine piața de produse și de servicii vândute, dar și oferta competitorilor;
- să aibă spirit de observație și capacitate de analiză, pentru a lua rapid decizii, chiar și în situațiile de criză;
- să aibă charismă și un spirit persuasiv, astfel încât să își convingă clienții într-un mod subtil să achiziționeze produsele sau serviciile oferite;
- să cunoască psihologia umană, astfel încât să identifice rapid nevoile consumatorilor;
- să aibă o atitudine pozitivă și entuziasm, pentru că starea sa de spirit joacă un rol-cheie în interacțiunea cu clienții;
- să fie o persoană bine organizată, astfel încât să gestioneze eficient colaborările cu partenerii și clienții;
- să dea dovadă de tact și de diplomație, chiar și în situațiile stresante;
- să nu fie prea insistent sau agresiv în interacțiunea cu clienții, pentru că, de multe ori, aceștia îi privesc cu suspiciune pe agenții de vânzări și nu acceptă să achiziționeze ceva doar pentru că așa li se spune;
- să fie corect și loial atât față de firmă, cât și față de clienți.
Ce responsabilități vei avea ca agent de vânzări
Dacă îți face cu ochiul un post de agent de vânzări, trebuie să știi și care sunt atribuțiile pe care le vei avea de îndeplinit într-un astfel de rol, pentru că fișa postului este una destul de complexă:
- vei prezenta, vei promova și vei vinde produsele sau serviciile oferite de brandul pe care îl reprezinți, în conformitate cu politica firmei;
- vei gestiona și vei dezvolta portofoliul de clienți și de furnizori, astfel încât să contribui la dezvoltarea companiei;
- vei prezenta ofertele speciale, vei propune pachete promoționale și vei negocia cu furnizorii și clienții tăi;
- vei întocmi contractele și vei monitoriza derularea și încheierea lor, dar și respectarea clauzelor specificate în ele;
- vei merge la întâlnirile cu clienții și furnizorii și vei pregăti documentația pentru ei;
- vei redacta procesele-verbale și rapoartele după aceste întâlniri;
- vei înregistra mișcările de stocuri în fișele de magazie și le vei preda departamentului de contabilitate;
- vei răspunde direct de calitatea produselor oferite până în momentul livrării lor la client;
- vei încasa sumele datorate de clienți și vei pregăti documentele de vânzare;
- vei participa la dezvoltarea și implementarea strategiei de vânzări a firmei;
- vei asista directorul de vânzări la întâlniri, ședințe și negocieri;
- vei lucra, dacă este cazul, în echipă cu alți colegi pentru atingerea obiectivelor din planul de vânzări;
- vei avea o atitudinea onestă și civilizată față de toate persoanele cu care vei intra în contact;
- vei fi responsabil de bunurile pe care le primești de la firmă pentru desfășurarea eficientă a activității (telefon, autoturism de serviciu);
- vei realiza rapoartele de activitate atunci când acestea îți vor fi solicitate de superiori;
- vei respecta cu strictețe normele de protecție a muncii și P.S.I. din spațiul în care îți desfășori activitatea.
Dacă îți sună bine un job de agent de vânzări, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Unde te poți angaja ca agent de vânzări
Marele avantaj al unui job în vânzări este că îți oferă flexibilitate pe piața muncii, pentru că sunt multe companii, mai mari sau mai mici, care au nevoie de agenți de vânzări. Practic, chiar și un business aflat la început de drum are nevoie de un agent de vânzări care să se ocupe de promovarea și comercializarea produselor oferite.
De asemenea, oportunități de angajare există și în cadrul unor evenimente mari (cum sunt, de exemplu, târgurile), unde sunt amplasate standuri sau puncte mobile de vânzare, la care trebuie să fie întotdeauna cel puțin un reprezentant.
În plus, trebuie să știi că poți lucra în vânzări atât în cadrul unei companii, cât și pe cont propriu, mai ales dacă ți-ai format deja o reputație în piață și ai acces la o rețea de clienți. Ca agent de vânzări independent, poți lucra pe diferite proiecte cu mai multe branduri, pentru ca la final să atingi obiectivele stabilite.
Nu în ultimul rând, tehnologia a schimbat mult regulile jocului vânzărilor. Acum, multe produse și servicii sunt achiziționate online sau prin telefon, așa că, pentru a lucra ca agent de vânzări, va trebui să stăpânești foarte bine și noile instrumente din domeniu (formulare de comandă online, baze de date etc.), dar și să știi să îți convingi clienții, chiar fără să te întâlnești direct cu ei.
Cât poți câștiga din vânzări
În ceea ce privește banii câștigați din vânzări, trebuie să știi că majoritatea agenților de vânzări câștigă din comisioane, iar acestea diferă în funcție de firma pentru care lucrează, de experiență, de rezultatele obținute anterior.
Pentru o poziție entry-level, salariul se învârte în jurul minimumului pe economie (în 2019, minimumul net pe economie, adică venitul în mână, este puțin peste 1.200 de lei). În timp, pe măsură ce dobândesc experiență sau chiar avansează în funcție, primind mai multe responsabilități, salariile pot crește cu 5-10%. La salariul fix se pot adăuga și bonusuri, în funcție de performanță.
În cazul unui agent de vânzări cu experiență, care are și rezultate bune, suma poate fi negociată și poate ajunge și la 1.000-1.500 de euro, la care se adaugă bonusuri sau comisioane. De regulă, cei care obțin aceste salarii ocupă o funcție de conducere în cadrul unei firme (director comercial, sales manager).
De asemenea, este important de menționat că sunt și agenți de vânzări independenți, care mediază direct între o anumită firmă și clienți (de exemplu, reprezentanții unor firme de produse cosmetice) și care câștigă din comisioane. Comisionul pe care îl primesc aceștia este stabilit în raport cu vânzările pe care le au.
În concluzie, jobul de agent de vânzări vine la pachet cu foarte multe provocări (obiective de vânzări care trebuie atinse, clienți dificili etc.), dar și cu nenumărate oportunități (ocazia de a interacționa cu foarte multe persoane, de a-ți crește o rețea de clienți, dezvoltarea unor abilități sociale, bonusuri în funcție de performanță). Iar dacă îți faci treaba cu pasiune și reușești să te faci remarcat în domeniu, vei avansa chiar foarte repede!
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
26 March 2019
Ultima editare: 24 February 2020