Autor: Alves Lucas
Turismul se numără printre cele mai interesante și provocatoare domenii de activitate, o arie dinamică, în care trebuie de fiecare dată să inovezi, să dai dovadă de tenacitate și un spirit persuasiv, să anticipezi nevoile consumatorilor, astfel încât să-i atragi de partea ta.
Ca agent de turism va trebui să intermediezi relația dintre consumatori și furnizorii de servicii turistice, să cunoști în detaliu conținutul ofertelor și al pachetelor promoționale din piață, să propui strategii de promovare a lor, dar și să te ocupi de rezervări, facturi și contracte. Un astfel de job poate implica și nenumărate deplasări în țară sau în afară, așa că, dacă îți place să călătorești des, s-ar putea să fie pe gustul tău.
Înainte de toate, însă, trebuie să știi exact ce conține fișa postului, așa că, dacă ideea de a lucra ca agent de turism îți sună tentant, în ghidul de mai jos vei găsi informații privind suma pe care o poți câștiga, aptitudinile și calificările pe care ar trebui să le ai, dar și calitățile care te vor ajuta să te faci remarcat rapid.
Cât poți câștiga pe un post de agent de turism
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de agent de turism
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un agent de turism bun
Ce responsabilități vei avea ca agent de turism
Unde te poți angaja ca agent de turism
Cât poți câștiga pe un post de agent de turism
Salariile variază de la un oraș la altul, de la o agenție de turism la alta, de experiența deținută anterior, însă, în principiu, dacă ocupi o poziție entry-level de agent de turism, poți câștiga cu doar câteva sute de lei peste venitul minimum pe economie (în 2019, minimul net pe economie, adică venitul în mână, ajunge la puțin peste 1.200 de lei).
În timp, pe măsură ce vei câștiga experiență și vei avea rezultate din ce în ce mai bune, îți vei putea renegocia salariul. Șansele de a atinge pragul de 2.500-3.000 de lei sunt destul de mari după aproximativ 2-3 ani de lucru în domeniu.
Important de menționat este și faptul că, pe lângă salariul fix, ca agent de turism poți câștiga și comisioane și bonusuri în funcție de performanță. În general, acestea sunt acordate dacă reușești să bifezi un anumit obiectiv de vânzări, dacă obții un profit foarte mare sau dacă reușești să aduci clienți noi și, de regulă, reprezintă un procent de 5-10% din suma primită la vânzare.
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de agent de turism
Jobul de agent de turism este unul destul de solicitant și asta pentru că domeniul este unul foarte competitiv. Practic, ar trebui să știi câte puțin din toate: vânzări, marketing, relații cu publicul, economie, management.
Pentru a-ți spori șansele la angajare ar trebui, în primul rând, să ai măcar liceul absolvit și să fi terminat sau să urmezi o facultate (Economie, Turism sau Comunicare, de preferat). Pe lângă studiile de profil, o idee bună ar fi să urmezi și un curs de vânzări și marketing, în urma căruia să afli cum poți promova produsele și serviciile turistice, cum să negociezi cu clienții, ce informații ar trebui să scoți în evidență, dar și cum să gestionezi o situație de criză (de exemplu, anularea unei vacanțe pentru un grup de turiști). Cele aprobate de ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) sunt cele mai indicate în acest caz.
De asemenea, ar trebui să știi și că sunt multe agenții de turism care oferă programe de training și formare profesională. Oportunități există, așa că este important să ai o atitudine proactivă, să le arăți angajatorilor tăi că îți dorești să descoperi cât mai multe dintre secretele acestui domeniu, dar și să ai răbdare pentru a asimila informațiile noi.
Nu în ultimul rând, pentru a lucra ca agent de turism, trebuie să cunoști minimum o limbă străină, engleza fiind, bineînțeles, prioritară. Vei interacționa inclusiv cu clienți din străinătate, așa că trebuie să fii pregătit pentru a-i consilia pe aceștia așa cum trebuie, pentru a comunica eficient cu ei în fiecare moment.
Pe lângă diplome și calificări, experiența cântărește semnificativ în domeniul turismului. Dacă ai mai lucrat cu publicul până acum sau dacă ai ocupat un post similar în altă agenție, nu uita să îi ceri fostului angajator și o scrisoare de recomandare.
Dacă îți sună bine un job de agent de turism, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un agent de turism bun
Lista de aptitudini pe care ar trebui să le aibă un agent de turism foarte bun este destul de lungă pentru că, în esență, el trebuie să știe câte puțin din fiecare domeniu conex turismului. Dacă urmărești un astfel de post, iată care sunt abilitățile care te vor ajuta să te remarci la locul de muncă:
- Ești la curent cu tendințele din domeniu și ții pasul cu cele mai recente oferte ale competitorilor;
- Comunici rapid și eficient, promovând astfel produsele și serviciile din portofoliul agenției pentru care lucrezi;
- Ai un spirit persuasiv, reușești cu ușurință și subtilitate să îți convingi clienții să ia o decizie de achiziție în privința unor pachete sau servicii turistice;
- Dai dovadă de charismă, răbdare și tenacitate atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor clienților tăi, găsind cele mai bune soluții pentru ei;
- Știi să te organizezi foarte bine, astfel că poți gestiona eficient rezervările, facturile și contractele de care trebuie să te ocupi în fiecare zi, dar și să prioritizezi sarcinile urgente;
- Te descurci să lucrezi pe computer și să folosești resursele online în favoarea ta, pentru că îți vei face treaba cu aceste instrumente în fiecare zi;
- Ai o rezistență sporită la stres și dai dovadă de tact și de diplomație chiar și în situațiile stresante cu clienții.

Ce responsabilități vei avea ca agent de turism
Dacă îți dorești să lucrezi ca agent de turism trebuie să știi și care sunt atribuțiile pe care le vei avea de îndeplinit într-un astfel de rol, pentru că fișa postului este una destul de complexă:
- Vei prezenta, vei promova și vei vinde pachetele sau serviciile turistice oferite de agenția pe care o reprezinți, în conformitate cu politica firmei;
- Vei planifica și coordona programele turistice interne și externe (circuite, sejururi etc.) în țară și în străinătate;
- Vei face rezervări de hoteluri, pensiuni, bilete de avion și vei intermedia legătura dintre furnizorii și clienții tăi;
- Vei pregăti documentația necesară pentru clienți și furnizori (contracte, facturi etc.);
- Vei ține cont de cerințele speciale ale clienților tăi atunci când vine vorba de planificarea vacanțelor;
- Vei negocia cu clienții, dar și cu furnizorii serviciilor turistice, pentru a obține cele mai avantajoase pachete turistice pentru ambele părți;
- Vei contacta, dacă este cazul, ghidul turistic, soferul (pentru autocar) și personalul suplimentar care să însoțească grupul de turiști în vacanță;
- Vei fi persoana de contact a grupurilor de turiști pe tot parcursul sejurului;
- Vei urmări realizarea plăților și înregistrarea sumelor;
- Vei ajuta la organizarea și coordonarea unor evenimente speciale în cadrul târgurilor de turism (din țară și din străinătate);
- Vei contribui la realizarea materialelor promoționale;
- Vei propune noi opțiuni de cazare/zbor/transport, în situația în care, din motive care nu țin de clienți sau de agenția de turism, rezervările sunt anulate;
- Vei răspunde direct de buna desfășurare a vacanțelor clienților tăi, conform prevederilor din contractul încheiat.
Unde te poți angaja ca agent de turism
Marele avantaj al unui job în domeniul turismului este că îți oferă flexibilitate pe piața muncii, pentru că sunt multe agenții, mai mari sau mai mici, care au nevoie de agenți de turism. În plus, evoluția internetului și a noilor tehnologii a dus la apariția unor platforme de rezervări online, care au simplificat semnificativ procesul de organizare a unei vacanțe. Iar turismul rămâne un domeniu care va fi întotdeauna la mare căutare.
În consecință, dacă vei ocupa un astfel de rol, sunt două direcții către care te poți îndrepta: agențiile de turism clasice sau cele de rezervări online. În cazul primelor, potențialii clienți vin de cele mai multe ori la sediul firmei și discută direct cu tine despre cerințele pe care le au în ceea ce privește organizarea vacanței lor. În situația agențiilor online, clientul are mai multă autonomie: el își poate rezerva singur (integral sau parțial) viitoarea vacanță, însă îl poți ajuta cu informații suplimentare și îl poți ghida pe parcursul rezervărilor efectuate.
Îți poți folosi experiența acumulată, în timp, în cadrul agenției pentru a obține un alt job în domeniul turismului (consultant turistic sau chiar strateg pentru un brand din această nișă).
În concluzie, jobul de agent de turism vine la pachet cu numeroase provocări (obiective de vânzări care trebuie atinse, clienți pretențioși etc.), dar și cu oportunități semnificative, în special pentru cei aflați la început de drum profesional.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
18 iulie 2019
Ultima editare: 24 februarie 2020