INDEPENDENT

Ajutoare financiare pentru persoanele cu handicap: ce valoare au și cum se acordă

4 septembrie 2019

Autor:

În România, persoanele cu dizabilități beneficiază de dreptul de a primi asistență socială, de a beneficia de servicii sociale și de a încasa venituri acordate la cerere sau din oficiu, pe baza actelor ce dovedesc necesitatea. Atât valoarea indemnizației lunare, acordată persoanelor cu handicap, cât și a bugetului complementar lunar determină calitatea vieții celor care se confruntă zilnic cu efectele unei infirmități. Modificarea valorii acestor sume de bani prezintă, așadar, interes atât pentru cei direct vizați, cât și pentru familiile acestora. 

Dacă îți sună bine perspectiva unui job care implică îngrijire și asistență, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

 indemnizatie handicap

Ce prevede cadrul legislativ

Acordarea sprijinului financiar pentru persoanele cu handicap este reglementată de legea 448/2006, modificată prin OUG nr. 60/2017, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aceasta din urmă a stabilit o majorare a valorilor stabilite inițial, care a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2018. 

Legea stabilește valoarea sumei încasate atât de persoanele cu handicap, cât și de cele care le îngrijesc, în acord cu posibilitățile conferite de sistemul asigurărilor pentru șomaj. Cele două tipuri de ajutor, acordate de stat indiferent de venituri sunt:

  • indemnizația lunară;
  • bugetul personal complementar lunar.

Cum se calculează valoarea indemnizației lunare și a bugetului personal complementar

Factorul luat în considerare în determinarea valorii ajutorului financiar este Indicatorul Social de Referință. Reglementat potrivit legii nr. 76 din 2002, cu privire la sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, acest indice este actualizat periodic și reprezintă suma după care se stabilesc beneficiile sociale achitate din bugetul de stat. 

Valoarea ISR este de 500 de lei, iar procentul din ISR al indemnizației lunare este de 65% pentru adultul cu handicap grav, respectiv de 50%, pentru adultul cu handicap accentuat. La plata indemnizației se adaugă un spor sub forma bugetului complementar lunar, achitat indiferent de venituri. Acesta variază între 10 și 25%, în funcție de gradul de handicap. 

Citește și Asistent maternal – cum primesti atestatul, ce calitati trebuie sa ai si cat poti castiga

Ce sume se acordă și cine sunt beneficiarii

ajutoare handicap

Persoanele adulte sau copiii cu handicap, cetățeni români, apatrizi sau cetățeni ai altor state cu domiciliul sau reședința în România, beneficiază de următoarele venituri lunare:

  • 350 de lei, cu un buget complementar lunar de 150 de lei, în cazul unui adult cu handicap grav;
  • 265 de lei, cu un buget complementar lunar de 110 lei, în cazul unui adult cu handicap accentuat;
  • 60 de lei, în cazul unui adult cu handicap mediu.

De asemenea, părintele, tutorele sau persoana care este însărcinată cu îngrijirea, supravegherea și întreținerea copilului cu handicap are dreptul la următoarele sume:

  • 300 de lei, acordați pentru îngrijirea copilului cu handicap grav;
  • 175 de lei, acordați pentru copilul cu handicap accentuat;
  • 60 de lei, acordați pentru copilul cu handicap mediu.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
4 septembrie 2019

Ultima editare: 12 septembrie 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 36 = 42

Alte articole