Autor: Alves Lucas
Populația inactivă a țării nu este formată doar din pensionari, din elevi și din persoane casnice, ci și din cei ale căror posibilități sunt atât de reduse, încât au nevoie lunar de ajutoare sociale. Protecția persoanelor singure sau a familiilor care au venituri mici se realizează prin acordarea unor drepturi, în funcție de Indicatorul social de referință. Mai exact, beneficii sociale cum ar fi indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația pentru copii sunt calculate în funcție de indicatorul social de referință, definit de Legea nr. 76/2002. Valoarea ISR este de 500 de lei, iar raportarea la acesta determină cuantumul tuturor sumelor acordate ca facilități sociale.
Ce prevede cadrul legislativ
Cum se stabilește valoarea venitului minim garantat
Ce este și în ce condiții se acordă alocația pentru susținerea familiei
După ce norme se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței
Cum se obține indemnizația socială pentru pensionari
Cum se acordă ajutorul de deces
Ce prevede cadrul legislativ
Acordarea acestor prestații bănești către persoanele fără loc de munca este reglementată de Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, precum și de Legea nr. 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011, privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, face parte și ea din cadrul legislativ în care se încadrează ajutorul social de diferite tipuri.
Cum se stabilește valoarea venitului minim garantat
Potrivit Legii nr. 416/2001, venitul minim garantat este acordat ca o formă de asistență socială către familiile și persoanele singure care îndeplinesc suficiente condiții pentru ajutor social. În raport cu indicele ISR și cu fiecare categorie socială în parte, valoarea acestuia este următoarea:
- persoană singură: 0,283 ISR (141,5 lei)
- familiile de două persoane: 0,510 ISR (255 de lei)
- familiile formate din trei persoane: 0,714 ISR (357 de lei)
- familiile formate din patru persoane: 0,884 ISR (442 de lei)
- familiile formate din cinci persoane: 1,054 ISR (527 de lei)
Ce este și în ce condiții se acordă alocația pentru susținerea familiei
Potrivit Legii nr. 277/2010, această formă de sprijin financiar se adresează familiilor cu venituri reduse, care au în întreținere copii cu vârsta mai mică de 18 ani. Suma se mai acordă și către familiile monoparentale, cu singura condiție ca părintele și copilul să domicilieze împreună.
Actele care trebuie întocmite pentru acordarea ajutorului social sunt: declarația pe propria răspundere, însoțită de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și gradul de frecventare a cursurilor școlare de către copiii aflați în întreținere.
În cazul familiilor cu mai mulți copii, alocația este suspendată în cazul acelora dintre ei care înregistrează mai mult de 20 de absențe nemotivate, dar nu în întregime. Astfel, dacă o familie cu un copil are dreptul la 0,214 ISR (107 lei) lunar, una cu patru sau mai mulți copii poate primi în fiecare lună 0,816 ISR (408 lei).
După ce norme se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței
Reglementat de OUG nr. 70/2011, acest ajutor lunar are rolul de a acoperi o anumită parte din cheltuielile cu încălzirea locuinței în perioada sezonului rece. Acesta poate fi solicitat de persoanele care locuiesc singure, dar și de familiile care includ mai multe persoane.
Pragul financiar maxim necesar al veniturilor încasate de solicitanții de ajutor pentru energia termică este de 786 de lei, iar al solicitanților de ajutor pentru gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri este de 750 de lei.
Încasarea ajutorului este condiționată de depunerea declarației pe propria răspundere la primăria pe raza căreia se află locuința, până la data de 15 octombrie. Aceasta se poate face fie individual, fie prin intermediul asociației de locatari.
Cum se obține indemnizația socială pentru pensionari
Cadrul în care se acordă acest ajutor social este stabilit de OUG nr. 6/2009. Astfel, orice pensionar care primește o pensie aflată sub nivelul minim are dreptul de a i se acorda o indemnizație socială de 640 de lei. Valoarea acesteia va fi majorată la 704 lei în cursul lunii septembrie a acestui an.
Cum se acordă ajutorul de deces
Această sumă de bani este oferită în acord cu normele legii bugetului de stat și este un drept acordat în cazul morții unei persoane asigurate, cu statut de pensionar, sau al unuia dintre membrii familiei acestuia. Valoarea ajutorului acordat către asigurat este de 4.162 de lei, iar a celui acordat către un membru al familiei este de 2.081 lei. Suma se achită prin intermediul caselor teritoriale de pensii.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre o anumită meserie, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Credit foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
3 July 2019