Autor: Alves Lucas
Îi vezi de foarte multe ori prin oraș, escaladând clădiri și ocupându-se de diferite lucrări la înălțime, pe acoperișuri sau la etajele superioare ale construcțiilor. Sunt cei la care apelează clienții care au nevoie de lucrări de construcție, de întreținere sau de reparație la clădirile înalte.
Meseria de alpinist utilitar este una foarte solicitantă și se desfășoară în condiții speciale de lucru, acesta fiind și motivul pentru care trebuie respectate norme stricte de protecție a muncii. În același timp, dacă ești tentat de ideea unui astfel de job, trebuie să știi că vei avea parte de o mulțime de oportunități în domeniu. Și nici salariile nu sunt tocmai mici.
Înainte de a lua o decizie, ar fi bine să cunoști teritoriul de acțiune și, mai ales, să știi la ce să te aștepți de la un post de alpinist utilitar, care sunt aptitudine pe care ar trebui să le ai, unde te poți angaja, dar și câți bani poți câștiga.
Cât poți câștiga pe un post de alpinist utilitar
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de alpinist utilitar
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un alpinist utilitar bun
Ce responsabilități vei avea ca alpinist utilitar
Unde te poți angaja ca alpinist utilitar
Cât poți câștiga pe un post de alpinist utilitar
Pentru că este o meserie care se desfășoară la înălțime și implică un grad de risc, chiar și salariul de start al unui alpinist utilitar poate trece de salariul mediu net pe economie (care, în momentul de față, a ajuns la aproximativ 3000 de lei).
Bineînțeles, în funcție de competență, de experiență, dar și de recomandările foștilor angajatori, poți câștiga chiar 3500-4000 de lei în România, în timp ce, în străinătate, această sumă se poate dubla sau chiar tripla. Pentru a lucra în afară este important să ai măcar un vocabular de bază într-o limbă de circulație internațională.
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de alpinist utilitar
După cum spuneam și mai sus, meseria de alpinist utilitar este una foarte solicitantă, așa că pregătește-te de pe acum pentru asta, pentru că implică nenumărate provocări fizice. Pentru a lucra pe un astfel de post nu trebuie să ai studii superioare, ci doar să fi efectuat un curs de alpinism și să ai la mână un certificat de calificare.
Fii foarte atent înainte de a alege programul de curs, pentru că trebuie să fie realizat în cadrul unei instituții acreditate. În general, acestea durează câteva zile și implică o parte practică și una teoretică.
În urma unui astfel de curs, vei ajunge să cunoști echipamentele de alpinism, să poți manevra corzile, să execuți noduri, să știi tehnicile de ascensiune, de coborâre și de salvare în coardă la înălțime, să fii familiarizat cu procedurile de urgență și să respecți standardele și legislația privind siguranța și protecția în timpul lucrului la altitudine. De asemenea, la finalul cursului vei da un examen de testare a competențelor dobândite.
Nu în ultimul rând, este important de menționat că, pentru absolvirea unui curs de specializare în domeniul alpinismului utilitar, va trebui să întrunești câteva condiții elementare:
- Să fii apt din punct de vedere medical (adeverință de la medicul de familie);
- Să nu ai rău de înălțime;
- Să participi la cursuri;
- Să plătești taxa de acces, care diferă de la o organizație la alta.
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un alpinist utilitar bun
Lista aptitudinilor necesare unui alpinist utilitar bun este destul de lungă, asta și pentru că jobul în sine e unul complex. Pentru a da randament ar fi recomandat:
- Să ai o condiție fizică bună, pentru că va trebui să escaladezi clădiri (și nu numai), să faci diferite operațiuni la înălțime, iar pentru asta va trebui să dai dovadă de rezistență și să știi să-ți controlezi corpul;
- Să dai dovadă de rezistență la stres;
- Să ai spirit de observație și capacitatea de a lua rapid decizii, chiar și în situațiile de criză;
- Să cunoști măcar la nivel mediu o limbă străină, care îți va prinde bine dacă vei decide să lucrezi în afară;
- Să fii atent la detalii, astfel încât să poți rezolva cu eficiență fiecare sarcină;
- Să ai dexteritate, pentru a reuși să manevrezi instrumentele de lucru chiar și atunci când ești suspendat;
- Să fii organizat, responsabil și serios;
- Să fii atent la indicații, să comunici eficient și să reușești să te coordonezi cu ceilalți colegi în timpul lucrărilor la înălțime.
Dacă îți sună bine un job de alpinist utilitar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Ce responsabilități vei avea ca alpinist utilitar
Dacă îți face cu ochiul un job de alpinist utilitar, trebuie să știi și care sunt atribuțiile pe care le vei avea într-un astfel de rol, mai ales că fișa postului este una foarte interesantă:
- Vei realiza lucrări de constructii și reparații la înălțime (zugrăveli, reparații, izolație termică, curățarea ferestrelor și a fațadelor din sticlă, instalarea și montarea antenelor etc.);
- Vei executa manevrele de coardă;
- Vei curăța jgheaburi, burlane și acoperișuri;
- Vei monta panouri și bannere de publicitate outdoor;
- Vei realiza toaletarea copacilor;
- Vei contribui la salvarea unor persoane sau a unor animale blocate la înălțime;
- Vei răspunde direct de calitatea lucrărilor și a finisajelor efectuate;
- Vei monta diferite decoruri sau instalații;
- Vei finaliza lucrările în termenul-limită agreat cu clientul;
- Vei respecta programul de lucru stabilit;
- Vei ține cont de indicațiile șefului de echipă;
- Vei avea grijă de materialele și de instrumentele de lucru primite;
- Vei respecta normele de securitate și de protecție a muncii.
Unde te poți angaja ca alpinist utilitar
Marele avantaj al unui job de alpinist utilitar este că sunt nenumărate posturi în domeniu, asta datorită cererii foarte mari. Poți lucra pe un post de alpinist utilitar pentru o firmă de construcții, de administrare a unor clădiri de birouri, pentru un client privat sau chiar pe șantier. Pe scurt, vei merge de fiecare dată acolo unde e nevoie de tine.
Alpinismul utilitar este un domeniu care s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, crescând proporțional cu piața imobiliarelor. Astfel, cele mai multe joburi disponibile sunt cele din mediul urban, din marile orașe.
De exemplu, acum există numeroase clădiri de birouri care necesită întreținere constantă (în special cele a căror fațadă e din sticlă), dar și multe construcții vechi, care au nevoie de reabilitare termică, de zugrăvire sau de alte reparații la exterior.
Ca alpinist utilitar, cel mai adesea vei lucra într-o echipă, motiv pentru care abilitatea de a comunica eficient și de a colabora eficient cu ceilalți reprezintă un factor-cheie în desfășurarea activității tale.
În concluzie, meseria de alpinist utilitar vine la pachet cu foarte multe provocări, în special de natură fizică, însă partea bună este că tehnicile sale pot fi deprinse cu ușurință. Iar în timp poți ajunge să câștigi chiar foarte bine.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
2 July 2019
Ultima editare: 24 February 2020