Ajutorul de bucătar – la ce salariu să te aștepți, responsabilități și aptitudini necesare

Meseria de ajutor de bucătar poate fi etapa de început pentru cei care doresc să facă o carieră în domeniul culinar. În plus, este o ocazie bună de a învăța și de a prinde experiență din mers, pe măsură ce îi ajuți pe ceilalți bucătari.

În cele ce urmează vei putea afla mai multe despre ce presupune meseria de ajutor de bucătar, care sunt responsabilitățile zilnice, ce aptitudini sunt necesare, dar și ce salariu poți câștiga.

Cum poți deveni ajutor de bucătar
Ce face un ajutor de bucătar și care sunt responsabilitățile zilnice
Ce aptitudini trebuie să aibă un ajutor de bucătar
Cât câștigă un ajutor de bucătar

Cum poți deveni ajutor de bucătar

De cele mai multe ori, un ajutor de bucătar deprinde abilitățile și experiența necesare prin training la locul de muncă. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că nu e nevoie să fi lucrat înainte în acest domeniu pentru a obține un astfel de job. Ai nevoie doar de puțină îndemânare și pasiune când vine vorba de prepararea mâncărurilor.

Poți deveni ajutor de bucătar fără a avea educație formală și fără să fi urmat vreun curs de gătit, dar ar trebui să ai cel puțin studii medii (10 clase) sau liceul finalizat. Totuși, îți este de mare ajutor să cunoști procesele tehnice de preparare a alimentelor.

E bine de știut că, pe măsură ce prinzi experiență de lucru în bucătărie, ai multe oportunități de avansare în carieră. Treptat, poți avansa către o poziție de bucatar și poți ajunge chiar și bucătar șef/chef. Bineînțeles, pentru a ajunge pe o poziție ierarhică mai mare și mai bine plătită, trebuie să dai dovadă de seriozitate și pasiune încă din momentul în care te angajezi ca ajutor de bucătar. Pentru a deveni chef ai nevoie de mulți ani de experiență în spate și, eventual, să urmezi și un curs de calificare.

Citește și Ce te asteapta la un job de ajutor de bucatar: avantaje, dezavantaje si detalii mai putin stiute

Ce face un ajutor de bucătar și care sunt responsabilitățile zilnice

Principalele responsabilități pe care le vei avea ca ajutor de bucătar sunt următoarele:

 • Să păstrezi curățenia în zona de lucru și în bucătărie;
 • Să debarasezi și să speli vasele;
 • Să te asiguri că ingredientele sunt proaspete;
 • Să te asiguri că toate echipamentele necesare se află în zona de lucru;
 • Să cântărești, măsori și să amesteci ingrediente conform rețetelor;
 • Să testezi rețete noi și să aranjezi mâncarea în farfurii;
 • Să ajuți în procesul de aprovizionare, să despachetezi marfa;
 • Să depozitezi corect ingredientele, la temperatura potrivită;
 • Să știi cum să folosești echipamentele și ustensilele pentru gătit;
 • Să te asiguri că echipamentele funcționează cum trebuie (cuțitele sunt ascuțite etc.);
 • Să cureți și să întreții echipamentul pentru gătit;
 • Să pregătești ingredientele, adică să sortezi, să toci, să cureți etc.;
 • Să respecți normele de igienă;
 • Să respecți Regulamentul Intern.

Sarcinile pot varia de la un loc de muncă la altul și îți sunt atribuite de către superiorul direct, adică de bucătar.

Dacă îți sună bine un job de ajutor de bucătar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Ce aptitudini trebuie să aibă un ajutor de bucătar

Deși, așa cum am menționat mai sus, de cele mai multe ori nu este necesară experiența anterioară, ca ajutor de bucătar e important să deții anumite abilități care te vor ajuta să faci o treabă bună și, eventual, să avansezi către o poziție ierarhică mai bine plătită.

Iată ce abilități te vor ajuta să te descurci așa cum trebuie și să faci față modului de lucru dintr-o bucătărie:

 • Să ai cunoștințe culinare – e bine să știi care sunt pașii de gătit, modurile de tăiere ale legumelor sau cum să folosești cuțitele și alte ustensile de gătit;
 • Să fii atent la detalii – trebuie să respecți cantitățile din rețetă și să fii atent la modul de preparare al mâncărurilor, dar și să ai capacitatea de a face mai multe treburi în același timp;
 • Să ai rezistență la efort și la munca în picioare – în orice bucătărie se lucrează stând în picioare ore în șir și trebuie să te tot plimbi dintr-un loc în altul, de la blatul de lucru la cuptor sau la aragaz;
 • Rapiditate și rezistență la stres – munca în bucătărie este, de multe ori, contra timp pentru a putea termina toate comenzile de la clienți;
 • Să fii flexibil – sarcinile pot să difere de la o zi la alta și trebuie să ai capacitatea de a te adapta mediului de lucru; de exemplu, când sunt multe comenzi, s-ar putea să te implici mai mult în procesul de preparare al mâncărurilor;
 • Să păstrezi curățenia în zona de lucru – regulile de igienă sunt esențiale în domeniul culinar, deoarece orice greșeală afectează calitatea mâncării și poate dăuna sănătății clienților;
 • Bune abilități de comunicare, să ai spirit de lucru în echipă și să fii dornic să îți ajuți ceilalți colegi.

Nu în cele din urmă, nu ar trebui să îți lipsească dorința de a învăța în permanență și de a-ți îmbunătăți abilitățile, dar și curiozitatea. Un ajutor de bucătar trebuie să aibă capacitatea de a prospera într-un mediu de lucru sub presiune, unde mereu ai ceva de făcut.

Citește și Cum sa castigi mai mult ca bucatar: cursuri de calificare si certificari folositoare

Cât câștigă un ajutor de bucătar

Salariul unui ajutor de bucătar depinde de volumul de lucru, restaurantul în care vei lucra, programul de lucru și alte criterii. În principiu, te poți aștepta la un salariu care poate porni de la 2000 de lei net. Acesta poate crește ulterior, în funcție de experiența acumulată. Bineînțeles, poți câștiga mai mult dacă urmezi cursuri de calificare și, ulterior, te angajezi ca bucătar. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu