Analize medicale la angajare: ce presupun și de ce sunt necesare

Înainte de angajare, orice viitor salariat trebuie să facă un set de analize medicale. Acestea au scopul de a verifica starea de sănătate a celor care urmează să se angajeze și sunt cu atât mai importante în cazul profesiilor cu condiții speciale.

Așa cum se specifică în art. 27 din Codul Muncii, în urma unui consult medical, viitorii angajați vor putea să obțină un certificat medical care va atesta că sunt apți de muncă sau nu. Analizele sunt necesare atât pentru cei care lucrează în mediul privat, cât și la stat.

În altă ordine de idei, controlul medical este obligatoriu pentru:

  • Persoanele care urmează să se angajeze cu contract individual de muncă
  • Persoanele detașate sau care își schimbă locul de muncă
  • Persoanele care își schimbă profesia

Înainte de toate, angajatorul are obligația de a completa o fișă de identificare a riscului profesional și o alta pentru solicitarea examenului medical de angajare. De asemenea, tot angajatorul trebuie să achite contravaloarea examenului medical.

Ar mai fi de menționat că angajatorii pot fi amendați cu sume cuprinse între 1500 și 3000 de lei dacă au angajat persoane care nu au efectuat controlul medical și nu dețin certificat medical pentru atestarea capacității de muncă.

Ce presupune controlul medical pentru angajare

Dacă urmează să mergi la un control medical pentru angajare, e bine de știut la ce să te aștepți. Iată ce presupune, de regulă, examinarea medicală:

  • Istoric medical (anamneza) – medicul va întreba despre eventualele afecțiuni din familie, dacă ai lucrat în medii profesionale cu riscuri și alte întrebări legate de starea ta de sănătate.
  • Examen clinic general – presupune verificarea tensiunii arteriale, a pulsului, inimii, plămânilor. 

Examenul clinic general pentru medicina muncii are rolul de a verifica starea generală de sănătate a viitorilor angajați, dar și de a stabili dacă este nevoie și de alte investigații suplimentare. După caz, pot fi necesare și teste suplimentare pentru verificarea acuității vizuale, a sistemului digestiv sau osos și nu numai. Alte teste pot presupune efectuarea unei electrocardiograme, a unei radiografii pulmonare sau a unei spirometrii, în funcție de profesie și mediul în care vei lucra.

Totodată, angajatorul trebuie să creeze condiții bune de muncă și să se asigure că toți angajații efectuează controalele medicale periodice. 

Citește și: Accidentele de munca. Ce trebuie sa faca angajatorul in aceste situatii si ce drepturi are angajatul

În plus, medicul de medicina muncii îi poate solicita angajatului o adeverință medicală de la medicul de familie care să ateste starea acestuia de sănătate. Ar mai fi de menționat și faptul că este interzis să li se ceară femeilor teste de sarcină la angajare.

Care sunt rezultatele controlului medical

După efectuarea controlului și în baza dosarului medical, doctorul va completa o fișă de aptitudini. Aceasta are rolul de a demonstra dacă angajatul este sau nu apt pentru un anumit post ori dacă sunt necesare modificări la locul de muncă, astfel încât să corespundă cu nevoile medicale ale angajatului.

Cu alte cuvinte, concluziile care se pot regăsi în fișa de aptitudini sunt următoarele:

  • Apt de muncă;
  • Apt condiționat – situație în care medicul trebuie să facă recomandări din punct de vedere medical, sfaturi ce trebuie respectate de către angajat;
  • Inapt temporar – persoana nu poate lucra pe postul respectiv până când nu se vindecă;
  • Inapt pentru muncă – incapacitate permanentă de a lucra pe postul respectiv.

De asemenea, angajatorii au obligația să dețină în permanență o fișă medicală a angajaților, care să fie actualizată în mod regulat.

Criteriile în funcție de care medicul stabilește capacitatea de muncă a unui posibil angajat depind de afecțiunile pe care le are persoana respectivă și dacă acestea îl împiedică să lucreze pe postul respectiv. De asemenea, sa iau în calcul și posibilele boli care pun în pericol sănătatea celorlalți angajați, a clienților cu care se intră în contact ori a calității produselor și serviciilor prestate.

Lista de analize pentru profesii cu condiții speciale

Analizele înainte de angajare sunt importante și pentru cei care au diferite profesii cu condiții speciale.

Profesie

Analize

Sectorul alimentar Examen clinic general, examen coproparazitologic și coprobacteriologic
Industria farmaceutică Examen clinic general, Ag HBs/Ag Anti Hbs, Ac Anti HCV (pentru depistarea hepatitei), Ac Anti HIV 1,2 (pentru depistarea SIDA), spirometrie, examen coproparazitologic și coprobacteriologic
Rețele de înaltă și joasă tensiune Examen clinic general, examen psihologic, EKG, testarea acuității vizuale, audiogramă, probe de echilibru și vestibulare
Îngrijirea animalelor (unități cu producție de lapte) Examen clinic general, spirometrie, examen coproparazitologic și coprobacteriologic
Instalații centrale cu aprovizionare de apă potabilă Examen clinic general, examen coproparazitologic și coprobacteriologic
Domeniul medical (medici și asistenți medicali) Examen clinic general, Ag HBs/Ag Anti Hbs, Ac Anti HCV (pentru depistarea hepatitei), Anti HIV 1,2 (pentru depistarea SIDA), examen psihiatric
Personal sanitar, asistenți maternali Examen clinic general, Ag HBs/Ag Anti Hbs, Ac Anti HCV (pentru depistarea hepatitei), Anti HIV 1,2 (pentru depistarea SIDA), examen coproparazitologic și coprobacteriologic, examen psihologic sau psihiatric
Saloane de înfrumusețare, masaj Examen clinic general, Ag HBs/Ag Anti Hbs, Ac Anti HCV (pentru depistarea hepatitei), spirometrie Anti HIV 1,2 (pentru depistare SIDA)
Personal didactic Examen clinic general, examen coproparazitologic, examen psihiatric
Agenți de pază Examen clinic general, examen oftalmologic, audiogramă, glicemie, EKG, examen psihologic
Șoferi  Examen clinic general, audiogramă, examen oftalmologic, EKG, glicemie, examen psihologic
Salvatori, salvamari, salvamontiști  Examen clinic general, spirometrie, audiogramă, glicemie, EKG, examen oftalmologic și psihologic
Angajați băi și piscine Examen clinic general, spirometrie, examen coproparazitologic și coprobacteriologic

Citește și: De ce sa alegi un job de agent de paza: aptitudini necesare, responsabilitati si salariu

Indiferent de domeniul de activitate și profesie, analizele la angajare sunt obligatorii pentru orice viitor salariat. Acestea au rolul de a evalua starea de sănătate și de a demonstra dacă o persoană este sau nu aptă pentru un anumit loc de muncă. În acest mod sunt prevenite situațiile în care angajații se pot simți suprasolicitați sau nu vor performa la muncă din cauza problemelor medicale.

Sursă foto: Shutterstock

sofer
Comentarii (0)
Adauga comentariu