Calculator salariu 2022: cum afli venitul brut și net

Modul în care suntem răsplătiți pentru serviciile noastre și pentru munca depusă, în baza contractului individual de muncă, poartă numele de salariu. Dacă te interesează să știi mai multe despre salariul tău și să înțelegi care este diferența dintre salariul brut și salariul net, îți recomandăm să citești articolul de mai jos pentru a afla informații detaliate despre cum se calculează salariul, care sunt ultimele noutăți legislative și cum îl influențează acestea.

Cadru legislativ
Tipuri de salarii
Diferențe dintre salariul net și salariul brut
Negocierea și stabilirea salariului

Cadru legislativ

Definiția legală a salariului este cuprinsă în articolul 159 din Codul Muncii și stabilește că:

  • Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
  • Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
  • La stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală.

Diferențele salariale au la bază factori precum: reglementări legislative pentru anumite categorii de munci prestate, nivelul de experiența, gradul de expertiză sau caracterul muncii (de zi sau de noapte, grea sau ușoară, în mediu toxic sau nu).

  • Mărirea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie a ajuns la 2.550 lei pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,26 lei/oră.

În același timp, prin OUG 937/2018, s-a stabilit că cei care au studii superioare și o vechime de cel puțin un an în acest domeniu să fie încadrați la un salariu minim brut pe economie de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră. În cazul lor, salariul rămâne la același nivel.

  • Mărirea salariului minim brut în sectorul construcțiilor

Din nevoia sesizată la nivelul sectorului de construcții și pentru a păstra personalul din domeniul construcțiilor motivați, guvernul a introdus, prin OUG 114/2018, un salariu minim brut pe economie în sectorul construcțiilor, fiind vorba despre suma de 3.000 de lei, care și în acest an rămâne la fel:

„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a in2lude sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 17,928 lei/oră.

Potrivit art. 260 din Codul Muncii, angajatorii care încalcă dispozițiile privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară riscă amendă de la 300 lei la 2.000 lei. Mai mult decât atât, trebuie precizat faptul că mărirea salariului minim trebuie comunicată de angajatori în REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) până la 31 ianuarie 2020.

Citește și Totul despre orele suplimentare: cum se plătesc, ce spune legea și ce limitări există

Tipuri de salarii

Salariul pe care cu toții îl primim la sfârșitul lunii și care ne ajută să ne asigurăm strictul necesar, cuprinde: salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum și alte adaosuri.

Salariul de bază se stabilește în funcţie de calificarea persoanei, gradul și importanţa calificării, pregătirea, competenţa profesională și complexitatea atribuţiilor. De aceea, în funcție de munca prestată și fișa postului, poți avea un salariu de bază mai mare sau egal cu salariul minim pe economie.

Diferența dintre salariul brut și salariul net

Cu siguranța ai avut momente în care ai stat să te gândești care este diferența între salariul brut și net și care este suma pe care o vei primi la sfârșitul lunii. Acești doi termeni sunt adesea confundați, așa că vom detalia mai jos ce semnifică și care este diferența dintre ei :

  • Salariul brut – este suma veniturilor realizate de salariat și reprezintă salariul înregistrat în contractul individual de muncă, cu tot cu taxele care merg către stat (CAS individual, șomaj, asigurări de sănătate, deducere personală de bază, deduceri suplimentare, impozit pe salariu).
  • Salariul net – este salariul brut din care se rețin cheltuielile deductibile (contribuții obligatorii și impozite) și reprezintă suma pe care salariatul o primește „în mână”.

Așadar, câștigul salarial  este reprezentat de diferența care rămâne după reținerea de către angajator a contribuțiilor obligatorii, a impozitului pe salarii și a altor taxe.

Negocierea și stabilirea salariului

În ceea ce privește negocierea salariului, aceasta se poate face procentual aplicat atât pe salariul brut, cât și pe cel net, așadar nicio abordare nu este greșită, important este să se menționeze în timpul negocierilor pe ce tip de salariu se aplică mărirea salarială.

Negocierea salarială este un subiect dezbătut pe piața muncii și nu toți angajații se încumetă să o ceară, de teama unui refuz. Totuși, acesta este dreptul tău, este ideal să profiți de el și trebuie să știi că negocierea salarială poate presupune modificări ale salariului de bază dar nu numai (spre exemplu, îți poți negocia beneficiile).

O altă idee este să negociezi pachetul de bonusuri acordate în funcție de atingerea anumitor performanțe sau modificarea beneficiilor astfel încât acestea să se potrivească nevoilor tale și ale familiei (plata grădiniței copilului, reduceri la anumite magazine). De asemenea, în timpul negocierii poți cere angajatorului zile libere în plus sau avantaje (precum lucrul de acasă pentru una sau două zile pe lună sau începerea programului de la ora 10:00 o zi pe săptămână).

Citește și Cum să îți negociezi salariul în funcție de experiență și industrie

Salariul, pe lângă metoda firească de recompensare a muncii pe care o faci și a efortului pe care îl depui la locul de muncă este și o o sursă care îți asigură independență și te ajută să-ți satisfaci nevoile după bunul plac. De aceea, te sfătuim să te informezi întotdeauna din surse sigure ori de câte ori se aduc schimbări la salariul minim de bază pentru a-ți cere drepturile în fața angajatorului.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre viitorul tău job, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu