Ce caută azi angajatorii la un meseriaș și pentru ce plătesc mai bine

Probabil că știi deja că astăzi toată lumea se plânge de meseriași. Cel mai des auzi faptul că meseriașii nu fac treabă bună, că toți cei care ar fi putut să facă treabă bună au plecat deja în străinătate sau că meseriașii disponibili cer prea mulți bani.

Dacă practici o meserie precum zidăria, faianțarea sau tâmplăria, sau chiar dacă ești sudor, electrician sau instalator, acest articol te va ajuta să ai mereu o atitudine profesionistă prin care vei putea să spargi toate clișeele despre meseriași. În plus, vei putea să dezvolți mereu o relație bună cu clienții sau angajatorii tăi și să fii mereu recompensat pentru o treabă excelentă.

Atitudinea potrivită – cum te prezinți angajatorului

Primul lucru la care ar trebui să renunți este ideea că munca pe care o faci este una „de jos”. Această idee s-a născut probabil din prea desele îndemnuri ale părinților către copiii lor spre a face o facultate – învățământul superior fiind prezentat ca singurul mod în care cineva poate „ajunge om”. A dispărut astfel interesul pentru școlile de arte și meserii și, implicit, a scăzut și calitatea cursurilor oferite de ele.

Însă dacă ai tu te-ai apucat de o meserie nu înseamnă că „nu ți-a plăcut cartea”, ci că ai un talent și poate chiar o pasiune pentru lucrul manual. Trebuie să poți să fii mândru de lucrurile pe care le faci, fie că vorbim despre un perete perfect drept sau de chiuvetă instalată fără cusur!

Tratează-ți cu respect angajatorii sau clienții, însă așteaptă-te la aceeași atitudine și din partea lor. Poate că unii din ei au dat în trecut de meseriași nepricepuți și neserioși, însă acesta nu este un motiv ca să presupună că toți lucrează la fel.

În plus, orice angajator va aprecia dacă te va vedea pasionat de meseria ta. Încearcă să fii mereu la curent cu noutățile; fii mereu la curent cu cele mai noi materiale, scule și tehnici de lucru, deoarece mulți clienți îți vor cere sfaturi în privința lucrărilor și materialelor folosite. Deși vor aprecia o opinie documentată, este important să o oferi fără aroganță. Reține că „eu știu mai bine” nu e un argument pe care îl va aprecia vreodată cineva, chiar și în cazul în care e adevărat.

Aptitudini și experiență – ce ți se va cere să faci

Tocmai din cauza neîncrederii pe care o au în meseriași, mulți angajatori sau clienți vor cere o experiență în domeniu. De aceea, e important să-ți pui la punct CV-ul, însă și mai util ar fi să-ți alcătuiești un portofoliu. Fotografiază (chiar și cu cel mai de bază telefon) lucrările de care ești mândru – o baie cu modele superbe de de gresie și faianță, o mansardă căptușită impecabil cu rigips, fire electrice atent trase prin pereți etc. Practic, orice e relevant pentru meseria ta. Un astfel de portofoliu poate conta mai mult decât faptul că ești sau nu calificat.

Printre aptitudinile pe care majoritatea angajatorilor le caută se numără:

  • condiția fizică bună
  • atenția la detaliu
  • abilitatea de a lucra independent, urmând desenele tehnice
  • o bună cunoaștere a uneltelor și materialelor de lucru

Permisul de categorie B poate fi un avantaj, deoarece adesea va trebui să te deplasezi pentru anumite lucrări. Însă dacă nu va fi obligatoriu să ai mașină, sunt slabe șanse să obții vreun client dacă nu ai propriile tale scule.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să lucrezi în afară, ar trebui să cunoști măcar limba engleză la nivel mediu. Aici depinde mult și de țara asupra cărei îți îndrepți atenția; de exemplu, dacă ai vrea să lucrezi în Olanda, probabil ți-ar fi suficientă engleza, însă pentru a lucra în Germania, unii angajatori ți-ar putea cere să știi și germană.

Dacă îți sună bine un job de meseriaș, vezi toate ofertele proaspete pe OLX.

Alte cerințe care te vor ajuta să te faci remarcat

Ai văzut deja probabil că multe anunțuri de angajare se termină cu două cuvinte: „Rog seriozitate”. Nu ignora această cerință specifică, chiar și dacă angajatorul sau clientul are o atitudine mai relaxată. Unul din motivele pentru care unii oameni au încă din start puțină încredere în meseriași este tocmai lipsa de seriozitate și de dedicare în timpul execuției unei lucrări.

Astfel, poate cea mai apreciată abilitate este cea de a fi prezent zilnic pe șantier și de finaliza o lucrare în termenii dați. Seriozitatea implică și o anume responsabilitate pentru lucrul făcut. Cu toții facem greșeli, însă dacă observi defecte în lucrare pe care-i făcut-o, asumă-ți acest lucru și ocupă-te de retușuri din proprie inițiativă.

O altă problemă pe care unii angajatori au observat-o la unii meseriași este consumul de alcool în timpul programului de lucru. Chiar dacă tu știi că poți lucra impecabil chiar și după două beri, e de preferat să le bei la sfârșitul zilei. Nu știi când angajatorul sau proprietarul pentru care lucrezi îți va face o vizită surpriză și nu vei face o impresie bună dacă va vedea cum bei în timp ce lucrezi.

De asemenea, este important să păstrezi șantierul cât de poate de curat. Dacă, de exemplu, lucrezi la renovarea unui apartament, proprietarul ar prefera să nu lași ambalaje sau chiștoace de țigară de jos (chiar și dacă șapa nu este încă turnată).

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este că, dacă lucrezi direct pentru client, acesta îți va cere încă de la început un preț total. Dacă pe parcurs vei continua să-i ceri bani pentru diverse nevoi (precum benzină sau materiale), clientul va deveni, pe bună dreptate suspicios. Ia timpul necesar pentru a face calculele necesare și oferă-i clientului un preț cât mai apropiat de cel final. Acesta ar trebui să includă:

  • manopera
  • materialele (dacă le cumperi tu)
  • consumabilele pentru scule
  • mesele zilnice (dacă nu sunt asigurate)
  • transportul (dacă nu este asigurat)

Ce trebuie să îi ceri tu angajatorului

Angajatorul îți va cere seriozitate, dar este important ca și tu să îi ceri același lucru, mai ales în privința banilor. De obicei vei fi plătit la zi, iar unii angajatori vor face plata o dată pe săptămână. Pentru a te asigura că primești ce ți se cuvine, este de preferat să lucrezi numai în baza unui contract, mai ales dacă lucrezi în altă țară

Nu ar trebui să pleci la muncă în străinătate dacă nici dacă nu ai asigurate cazare în condiții bune, transport (cel puțin pentru primul drumul de dus) și o diurnă (sau cel puțin hrana zilnică). Totuși, ar trebui să încerci să obții câteva contracte în afară chiar și dacă nu plănuiești să te muți din țară. Până când meseriașii nu vor fi din nou priviți în România cu respectul cuvenit, faptul că ai lucrat în străinătate va cântării destul de greu în CV, iar clienții vor fi mai dispuși să-ți ofere prețul pe care îl ceri.

Fie că ne place asta sau nu, cultura „ciubucului” sau „atenției” încă este puternică la noi. Dacă dai dovadă de seriozitate sau de pricepere, mulți clienți îți vor lăsa „ceva în plus”, adesea în ideea că vor mai apela la tine. În funcție de nevoile tale financiare, poți accepta ciubucul sau îl poți refuza politicos, însă niciodată să nu îl pretinzi în mod explicit.

Există, desigur, și angajatori care oferă bonusuri de performanță. Important este să îți faci meseria cât poți de bine, iar recompensele materiale, dar și laudele nu vor întârzia să apară.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

â

interviumeseriassofertamplarzidar
Comentarii (0)
Adauga comentariu