Mulți tineri abia ajunși în câmpul muncii sau cu mai puțină experiență caută să aibă un mentor. Mentorul este persoana care dispune de o vastă experiență în domeniul în care activezi sau din care îți dorești să faci parte. O relație de mentorat îți poate asigura sfaturi avizate și îndrumare personalizată, astfel încât să poți pășii cu încredere pe piața muncii competitivă din zilele noastre.
În acest articol, vom afla răspunsul la întrebarea ce este un mentor și ce nu este, vom afla care sunt tipurile de mentorat, beneficiile mentoratului, precum și abilitățile și calitățile pe care să le cauți în viitorul tău mentor. În final, îți prezentăm ce face ca o relație de mentorat să fie cu adevărat productivă.
Ce este un mentor și ce nu este
Mentorul este persoana avizată, cu experiență într-un anumit domeniu, care poate oferi sprijin și sfaturi specifice unei persoane cu mai puțină experiență în domeniul respectiv, pentru a-și ajuta protejatul să crească și să se dezvolte.
Este important de menționat că un mentor nu este același lucru cu un profesor sau un coach. Un profesor este persoana care îți poate oferi instrucțiuni, dacă vrei să deprinzi o nouă abilitate, pe când mentorul îți oferă îndrumare și sfaturi pentru a-ți atinge obiectivele de carieră.
Relația cu un coach este de asemenea orientată spre obiectivele tale, însă în coaching, tu îți descoperi propriile răspunsuri, iar coach-ul nu este neapărat un expert în domeniul tău.
👉Dacă obiectivul tău este să găsești un job cu program flexibil, care-ți permite să ai timp și de tine, OLX – locuri de muncă îți pune la dispoziție zeci de joburi remote la care poți aplica simplu și rapid.
Tipuri de mentorat
Acum că știi ce înseamnă un mentor, este timpul să explorăm cele câteva tipuri de mentori existente. În primul rând, există mentoratul primit de la colegii mai experimentați. În momentul în care te angajezi și începi lucrul, în perioada de acomodare poți primi mentorat de la un coleg, care-ți va împărtăși toate cunoștințele de care ai nevoie despre acel loc de muncă și atribuțiile tale.
Mentorul de carieră, în schimb, este acea persoană cu o experiență mai vastă și pe o poziție mai înaltă decât protejatul. Acesta îți va fi ca un ghid în carieră și poate fi de real ajutor atât când ești începător, cât și mai târziu, când vei începe să te gândești la a avansa în carieră și la cum poți obține o promovare.
Mentorul de viață ar putea fi persoana de care ai nevoie, dacă ești la început de drum și nu ești încă sigur că te îndrepți spre jobul potrivit. De asemenea, acest tip de mentor îți poate da sfaturi în timpul unor decizii dificile în carieră, cum ar fi părăsirea unui loc de muncă sau decizia de a face o schimbare în ceea ce privește domeniul.
👉Descoperă locuri de muncă în domeniul HoReCa, ca ospatar, și vezi dacă acestea corespund dorințelor și calificării tale.
Cu ce te poate ajuta un mentor
Mentorul, prin definiție, este o resursă valoroasă pentru dezvoltarea ta profesională, oferind informații și feedback constructiv. Responsabilitatea principală a unui mentor este de a oferi îndrumare protejatului. Acest lucru include oferirea de sfaturi, împărtășirea experiențelor și a viziunilor proprii și oferirea de sprijin emoțional.
De asemenea, un mentor bun te va ajuta să iei decizii importante în carieră, va fi dispus să te încurajeze și poate să-ți ofere feedback cu privire la munca ta. Mentorul tău va fi acolo să îți asculte preocupările și să te ajute atât prin sprijin, cât și practic, oferindu-ți acces la resurse utile și idei pentru a-ți dezvolta abilitățile.
👉Descoperă locul de muncă ideal din portofoliul OLX – locuri de muncă, mereu la îndemână, și decide împreună cu mentorul tău dacă jobul de sofer profesionist este cel mult visat.
Ce calități are mentorul ideal
Nu există un mentor ideal în general, ci mai degrabă mentorul potrivit ție și nevoilor tale specifice. Când te vezi în postura de a alege între mai mulți potențiali mentori, acordă-ți timp pentru a te gândi la obiectivele tale și la tipul de mentor de expertiza căruia poți beneficia cel mai mult.
Apoi, caută persoane care posedă calități pe care le admiri, ca de exemplu, experiența în domeniu, relații solide cu persoane de contact, dar și bune abilități de comunicare. Iată și alte abilități ale unui mentor de succes de care să ții cont:
- Compatibilitatea: Poate criteriul cel mai important în orice tip de relație este să te poți conecta cu adevărat cu celălalt ca individ. De aici pornește încrederea pe care ar trebui să se bazeze orice relație de mentorat.
- Onestitatea: În mod ideal, protejații pot încredința mentorilor lor informații confidențiale. De exemplu, dacă te gândești la o schimbare de carieră, trebuie să poți avea încredere că mentorul tău va păstra această informație privată, până în momentul în care iei decizia finală și o faci publică.
- Ascultarea activă: Un mentor înțelege cum să asculte mai întâi și apoi să răspundă. Ascultarea activă presupune faptul că mentorul te va asculta cu adevărat, pentru a te înțelege, și abia apoi va interveni cu un răspuns sau sfat informat.
- Amabilitatea: Mentorii buni își fac timp să își cunoască protejații. Acest lucru ar putea implica întrebări despre trecutul tău, aspirațiile tale sau modul în care îți place să-ți petreci timpul.
👉Află și cum îți poți face CV-ul să lucreze pentru tine, prezentându-ți abilitatile si competentele din CV în cel mai convingător mod posibil.
Construirea unei relații de mentorat de succes
Construirea unei relații de mentorat de succes presupune efort și implicare din partea ambelor părți. Un prim pas către succes este stabilirea de la bun început a așteptărilor tale de la mentor și de la relația de mentorat, și invers. Acest lucru include definirea obiectivelor pentru fiecare întâlnire, stabilirea unui interval de timp de comun acord pentru întâlniri sau stabilirea unor limite pentru comunicare.
În plus, este important să fiți sinceri unul cu celălalt cu privire la succese și eșecuri, astfel încât să se poată identifica aspectele care pot fi îmbunătățite. De asemenea, este important să existe un sentiment de responsabilitate din partea ta ca protejat, în interesul propriilor tale obiective. Iar evaluările periodice ale progresului vor determina dacă sunteți în continuare pe aceeași lungime de undă.
Mentoratul este o experiență neprețuită, care poate avea un impact de durată asupra ambelor părți implicate. Un mentor oferă sfaturi și îndrumări înțelepte, încurajându-și în același timp protejatul să își atingă potențialul maxim.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.