Ce te așteaptă la un job de tinichigiu: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin cunoscute

Tinichigiul este o persoană de bază atât în industria auto, cât și în cea a construcțiilor. Numărul celor care dețin autoturisme crește de la an la an, și, de asemenea, cel al spațiilor destinate construirii de noi clădiri, astfel că, în piața muncii, este o cerere crescută pentru cei care se pricep să lucreze cu tablă și obiecte din tablă.

Dacă ești interesat să te perfecționezi în arta acestei meserii sau să o înveți de la zero pentru a-ți găsi, ulterior, un loc de muncă în domeniu, te va ajuta să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele jobului de tinichigiu, dar și câteva informații pe care s-ar putea să nu le știi, dar care sunt de interes pentru tine. 

Care sunt avantajele jobului de tinichigiu

Dacă te gândești să îți cauți un job de tinichigiu, dar încă nu ești convins că această meserie va fi pe placul tău, poate că te va ajuta să cunoști câteva dintre avantajele pe care le vei avea în acest domeniu.

Pasiunea ta devine sursă de venit

Dacă ești pasionat de mașini, cu siguranță ar fi un vis devenit realitate să îți găsești un loc de muncă în industria auto, în care activitatea să presupună lucrul în permanență cu modele diverse de automobile. De asemenea, în cazul în care ai fost fascinat dintotdeauna de procesul prin care se pune pe picioare o construcție, indiferent că este vorba despre o casă sau o clădire de mari dimensiuni, să lucrezi în acest domeniu va fi pentru tine, cel mai probabil, o plăcere, nu o corvoadă.

Dacă ești pasionat de unul dintre aceste domenii sau, pur și simplu, vrei să îți pui în practică dexteritatea în lucrul cu elemente de tinichigerie – cum ar fi componentele din tablă necesare ridicării unui acoperiș sau caroseria unui autovehicul – jobul de tinichigiu îți oferă avantajul de a-ți transforma pasiunea într-o sursă de venit.

Te bucuri de diversitate și de noi provocări în fiecare zi

Meseria de tinichigiu nu te va plictisi, deoarece fiecare sarcină pe care o vei avea de îndeplinit va fi diferită, în funcție de nevoile și cerințele celui care apelează la serviciile tale. Astfel, chiar dacă, să presupunem că va trebui să repari mai multe caroserii în aceeași săptămână, activitatea ta nu va deveni una de rutină, deoarece defectele pe care va trebui să le repari nu vor fi identice. 

Diversitatea se aplică și dacă este vorba despre a fi tinichigiu în domeniul construcțiilor, deoarece îți vei desfășura activitatea în locații diverse. Sarcinile pot cuprinde prelucrarea unor elemente din interiorul și exteriorul clădirilor, montarea de sisteme de protecție din tablă pentru izolații termice, dar și altele. 

Afli care sunt ultimele tendințe în industria auto sau în construcții

Indiferent dacă vei deveni tinichigiu auto sau în domeniul construcțiilor, va fi nevoie să te adaptezi în permanență cerințelor pieței. Acest lucru înseamnă că vei avea acces la ultimele tendințe și inovații din domeniul tău de activitate. În plus, vei putea profita de ceea ce afli pentru a evolua la locul de muncă și pentru a dezvolta relații strânse cu persoane din aria de activitate. 

Salariul crește odată ce câștigi experiență

Unul dintre avantajele jobului de tinichigiu este că poți progresa, ceea ce implică și cresterea salariului. Chiar dacă, la început, dacă nu ai experienta, probabil vei câștiga în jur de 2000 de lei pe lună, în timp, poți ajunge la un venit lunar de 3500-4000 de lei. Dacă alegi să îți desfășori activitatea în străinătate, salariul obținut va fi mai mare, putând ajunge chiar la 2000 de euro, în funcție de experiența pe care o ai și de responsabilități. 

Care sunt dezavantajele jobului de tinichigiu

Acum că știi care sunt avantajele jobului de tinichigiu, ar fi bine să cunoști și dezavantajele acestuia, pentru a-ți da seama cu adevărat dacă această meserie ți se potrivește sau nu.

Condițiile de muncă pot fi nefavorabile

Mediul de lucru și condițiile oferite de acesta nu sunt printre cele mai prietenoase. Dacă te vei specializa în industria constructoare de mașini, vei lucra într-un atelier, unde, cel mai probabil, atmosfera va fi preponderent gălăgioasă. Dacă vei prefera să fii tinichigiu în domeniul construcțiilor, vei lucra și în aer liber, ceea ce înseamnă că e posibil să îți desfășori activitatea și în condiții meteo nefavorabile, cum ar fi când vântul bate cu putere sau când plouă. 

În ambele industrii, desfășurarea activității tale va presupune contactul cu praf și cu alte tipuri de murdărie, așa că trebuie să fii pregătit pentru asta.

Există câteva riscuri în ceea ce privește siguranța și sănătatea 

Este obligatoriu să respecți toate măsurile și prevederile de siguranță menționate în lege și nu doar pentru a nu risca sancțiuni, ci mai ales pentru a te proteja. 

Ca tinichigiu, vei utiliza diverse mașinării și ustensile care să te ajute să îți desfășori activitatea la cele mai înalte standarde, iar printre acestea se numără unelte care, utilizate incorect, te pot răni. În plus, în cazul domeniului auto, printre îndatoririle tale se va număra și vopsirea caroseriei mașinilor, ceea ce înseamnă că vei avea de-a face cu mirosul înțepător al substanțelor chimice. 

Ești responsabil de siguranța celor care beneficiază de serviciile tale

Faptul că ești responsabil de siguranța celor care trec pragul clădirilor în construcția cărora te-ai implicat ca tinichigiu sau de cea a proprietarilor mașinilor de care te ocupi poate fi privit, pe de o parte, ca un dezavantaj. Acest lucru înseamnă că nu îți sunt permise greșeli care pot pune în pericol persoanele care îți solicită serviciile și că trebuie să fii foarte atent la fiecare acțiune în care te implici. Nu ești responsabil doar de siguranța ta, ci și de cea a clienților tăi. Deși acest lucru te poate motiva să oferi servicii la cele mai înalte standarde, poate reprezenta și un motiv suplimentar de presiune asupra ta. 

Ce mai trebuie să știi dacă vrei să devii tinichigiu

Acum că știi care sunt câteva dintre avantajele și dezavantajele meseriei de tinichigiu, este important să cunoști și alte informații de care vei avea nevoie dacă vrei să devii unul.

Ai nevoie de un curs de calificare profesională

Indiferent de cât de bine crezi că te pricepi la mânuirea tablei și la utilizarea echipamentelor necesare în activitatea de tinichigerie, nu vei putea profesa în domeniu fără să urmezi un curs de calificare care să te specializeze. La înscriere, vei avea nevoie, printre altele, de o copie după ultimul act de studii obținut. Important de menționat este că, la unele cursuri, te poți înscrie și dacă ai o pregătire educațională minimă.

Va trebui să asimilezi cunoștințe din mai multe domenii

Ca tinichigiu, nu vei avea de-a face doar cu elementele din tablă ale construcțiilor sau mașinilor, ci va trebui să pui în aplicare cunoștințe din mai multe domenii, incluzând legislație, informatică și noțiuni de limbi străine. În urma cursului de calificare, vei dobândi aceste competențe, care te vor ajuta să oferi cele mai bune servicii clienților tăi. 

Este necesar să cunoști legislația care se aplică în domeniul construcțiilor sau în cel auto, după caz, pentru a putea face modificările fără a pune în pericol pe nimeni. Noțiunile de utilizare a unui computer te vor ajuta să stochezi diverse date importante cu privire la sarcinile de lucru și la clienți, iar cele de limbi străine sunt esențiale pentru a interacționa cu clienții pe care îi ai, deoarece aceștia pot fi și alte naționalități. 

Este necesar să știi să lucrezi în echipă

În tinichigerie, să lucrezi în echipă nu este o opțiune, ci o condiție. Indiferent că vei lucra într-un atelier auto sau pe un șantier de construcții, nu îți vei desfășura activitatea singur, ci alături de alți colegi, specializați în același domeniu cu tine sau în altele. Este important să știi să cooperezi cu aceștia, să vă oferiți ajutor reciproc și să fii conștient că rezultatul final va fi cel dorit dacă membrii unei echipe depun eforturi comune pentru a-și atinge scopul. 

 

Dacă ți-ai dat seama că meseria de tinichigiu s-ar putea să ți se potrivească, fă primul pas spre un job în domeniu, căutând unul pe OLX. Aici, te așteaptă mii de locuri de muncă, din care îl poți alege pe acela care răspunde cel mai bine nevoilor tale. 

Sursa foto: shutterstock.com

Comentarii (0)
Adauga comentariu