Ce te așteaptă la un post de bucătar. Avantaje, posibile compromisuri și detalii mai puțin știute

Dacă nu știi cu ce se mănâncă meseria de bucătar, dar îți dorești totuși să lucrezi într-o bucătărie profesională, iată ce trebuie să știi despre avantajele și compromisurile pe care va trebui să le faci dacă vei intra în lumea gătitului profesionist.

În spatele unui fel de mâncare comandat la restaurant nu sunt doar ingredientele şi gătitul lor. Mai sunt și agitaţia şi zăpăceala dintr-o bucătărie, pe care nu ai de unde să le cunoşti dacă nu ai lucrat până acum în domeniu. Cu toate astea, satisfacţiile unei cariere în bucătărie sunt uriaşe, mai ales dacă găseşti calea perfectă de a îmbina (dez)avantajele şi compromisurile pe care trebuie să le faci odată ce ai păşit pe acest drum.

La ce să te aștepți dacă vrei să începi o carieră de bucătar: 8 reguli esențiale într-o bucătărie profesională

Dacă te-ai decis să urmezi o carieră de bucătar, trebuie să începi mai întâi cu regulile de bază dintr-o bucătărie. Dacă îți place să gătești, cu atât mai bine, dar nu e suficient să ai pasiunea asta. Pentru că vorbim despre o meserie, chiar dacă o faci cu drag, trebuie să știi lucrurile esențiale, care îți vor face munca mai ușoară, înainte să te angajezi în domeniu.

Iată 8 reguli importante pe care nu trebuie să le uiți atunci când calci într-o bucătărie profesională:

1. Învață limbajul de specialitate al unei bucătării

Nu e suficient să știi o rețetă bună de la bunica sau să ai frigiderul tapetat cu rețete pe care le-ai prins de la prieteni sau de la televizor. Trebuie să fii în stare să citești o rețetă într-o carte de bucate și să te obișnuiești cu termenii. Nu toată lumea știe ce înseamnă „reducție” sau „caramelizare”, așa că e o idee bună să citești o carte de bucate cu dicționarul lângă tine.

2. Obișnuiește-te să mânuiești cuțitul

Hai, dom’ne, toată lumea știe să folosească un cuțit – asta ar putea fi prima ta reacție. Într-adevăr, știm să mânuim un cuțit, însă nu la nivelul care se cere într-o bucătărie profesională. Găsești tutoriale video online care te vor ajuta să folosești un cuțit cu rapiditate și, mai ales, în condiții de siguranță maximă. Ai nevoie doar de o lamă bine ascuțită și de legume diverse pe care să exersezi.

3. Află cum se măsoară ingredientele

Diferența între o rețetă reușită și una ratată complet poate fi uneori doar de ordinul câtorva grame în plus sau în minus. De sare, de făină, de zahăr. Se spune că un bucătar bun poate calcula „ochiometric” cantitățile potrivite într-o mâncare, dar nu te lăsa în baza acestui sfat. Învață să folosești un cântar de bucătărie și obișnuiește-te cu diversele metode de cântărire neclare, cum ar fi lingurițe, vârfuri de cuțit sau cești.

4. Fii atent la combinațiile de alimente

Fasolea merge cu ceapă roșie și afumătură, ciorba de porc se face cu borș și leuștean – aceste lucruri le știe toată lumea, dar atunci când te pregătești să devii bucătar trebuie să te aștepți la reguli noi. Oricât de bune la gust ar fi, unele alimente pot provoca indigestie dacă sunt amestecate, așa că studiază înainte care sunt combinațiile fericite și care sunt cele care pot duce la probleme grave de stomac.

5. Află cum să improvizezi și cum să inventezi rețete noi

Odată ce ai aflat ce ingrediente sunt potrivite și ce combinații de mâncăruri trebuie ocolite, nu te teme să improvizezi. Asta este unul dintre marile secrete ale unui bucătar talentat: improvizația și înlocuirea unor ingrediente cu altele pentru a crea o rețetă sau un fel de mâncare cu totul nou. Și aici trebuie să ții cont de reguli, așa că nu poți înlocui fasolea cu carnea de porc, să zicem. Experiența vine însă odată cu timpul.

6. Învață cum se planifică un meniu

Etapa următoare este planificarea unui întreg meniu. Poți să îți testezi îndemânarea organizând petreceri pentru prietenii tăi, și poți să le pregătești un meniu cu mai multe feluri de mâncare. Ideea de bază este ca fiecare fel să vină în completarea celorlalte și să nu provoace indigestii sau să le cadă greu musafirilor. Așa că e recomandat să înveți cum poți să creezi un meniu sănătos și potrivit.

7. Învață să testezi mâncarea sau prăjitura

Ai planificat meniul și te-ai apucat să gătești, însă un alt lucru esențial în bucătărie este să știi când sunt gata felurile de mâncare. Dacă pregătești o friptură la cuptor, învață să potrivești temperatura și să testezi periodic carnea, ca să nu se ardă sau să nu iasă prea în sânge. Poți face asta cu o scobitoare sau cu o furculiță, dar fiecare fel de mâncare se verifică într-un anume fel.

8. Ține cont de regulile de siguranță în bucătărie

În sfârșit, o altă regulă esențială în bucătărie este respectarea regulilor de securitate atunci când gătești. Folosește mănuși, ai grijă cum lucrezi cu plita încinsă, ferește-te de lichidele fierbinți – mai ales dacă e vorba de ulei. Învață să folosești cuțitul, dar e bine să te aștepți și la unele tăieturi la început – câtă vreme nu sunt grave, se poate spune că e riscul meseriei.

Avantajele meseriei de bucătar

Odată ce ai devenit bucătar ai oportunitatea să explorezi mult mai mult pasiunea ta pentru gătit, însă acesta nu este singurul avantaj al acestei meserii. Iată ce alte beneficii te așteaptă:

  • Ai numeroase oportunități de angajare. Poți să lucrezi ca bucătar în restaurante (mici sau chiar de top), cantine, hoteluri, pensiuni, catering, rulote fast food sau pe vase de croazieră. Cât timp cât ai abilitățile necesare ca să lucrezi ca bucătar, poți găsi cu ușurință un loc de muncă potrivit.
  • Cu experiența acumulată poți să lucrezi atât în țară, cât și în străinătate. Mai multe informații despre ce presupune meseria de bucătar în străinătate poți găsi în acest articol.
    Chiar dacă salariile pentru bucătarii începători nu sunt foarte mari, există multe posibilități să înveți rapid și să avansezi în carieră. Salariul va crește cu fiecare promovare.
  • Ai posibilitatea să înveți și să te perfecționezi pe măsură ce gătești. Dacă ai pasiune pentru gătit, poți găsi un loc de muncă unde să capeți mai multă experiență.
  • Dacă ești hotărât să muncești din greu ca să ajungi un bucătar bun sau chiar un chef experimentat, ai mai multe șanse să lucrezi într-un restaurant de top sau, de ce nu, chiar să îți deschizi propriul restaurant. Există bucătari care au devenit cunoscuți după ce și-au deschis un blog de gătit sau au scris cărți de gătit și care acum lucrează în restaurante de top sau merg la diferite emisiuni de gătit.
  • Unele restaurante oferă mâncare din partea casei ca beneficiu inclus în pachetul salarial, așa că nu trebuie să îți mai faci griji pentru masă.
  • Vei petrece multe ore alături de ceilalți colegi din bucătărie, iar comunicarea și lucrul în echipă sunt importante dacă vrei să te simți ca într-o familie. Acest lucru te va ajuta să legi relații de prietenie, iar mediul de lucru va deveni plăcut și motivant.
  • O să înveți lucruri noi în fiecare zi, deoarece gastronomia este un domeniu în care mâncărurile sunt reinventate și apar mereu rețete noi și interesante. În plus, poți să experimentezi gusturi noi, să combini ingrediente și să descoperi că merg foarte bine împreună.
  • Un alt avantaj este să vezi că oamenii se bucură de mâncarea pe care o gătești; restaurantul este mereu plin cu clienți noi sau cu clienți care revin datorită preparatelor delicioase.

Posibile compromisuri și aspecte greu de anticipat de care să ții cont

Ce-i drept, dacă nu ai talent în bucătărie, te poți chinui foarte mult să devii un bucătar bun. Însă chiar și dacă ai talent, trebuie să te poți adapta rapid la ceea ce înseamnă munca într-o bucătărie:

  • Meseria de bucătar înseamnă multe ore de lucru; vei lucra nu doar în timpul săptămânii, ci și în weekenduri și de sărbători, mai ales de Crăciun și de Revelion. Există zile în care s-ar putea să lucrezi chiar și 10, 12 sau 14 ore. Turele de dimineață, de seară sau de weekend fac parte din programul unui bucătar sau chiar munca peste program, atunci când apar clienți chiar înainte de terminarea programului de lucru.
  • În bucătărie trebuie să fii mereu în cea mai bună condiţie şi trebuie să-ţi faci treaba perfect, chiar dacă eşti obosit, răcit sau pur şi simplu ai o stare proastă. Orice greşeală se traduce printr-un fel de mâncare ratat, iar asta înseamnă pierderi – de clienţi, de bani, de imagine.
  • Unele restaurante angajează bucătari care, pe lângă experiența de lucru, trebuie să aibă și un certificat care să le ateste abilitățile, așa că cel mai probabil va trebui să urmezi cursuri de calificare pentru bucătari. Pe de altă parte, aceste cursuri te vor ajuta să găsești cu ușurință un loc de muncă, să negociezi un salariu mai mare și să avansezi către o carieră de chef.
  • În bucătărie lucrează o întreagă echipă, fiecare cu responsabilitățile diferite. Există diferențe între munca pe care o face un ajutor de bucătar, un bucătar sau un chef, așa cum sunt detaliate în acest articol. Așa că, atunci când aplici la un job, asigură-te că ai înțeles care este fișa postului ca să nu fi dezamăgit de sarcinile pe care le vei avea sau să nu poți face față la responsabilități.
  • Chiar dacă într-o bucătărie există o întreagă echipă care lucrează împreună, în restaurantele mai mici s-ar putea ca tu să preiei din responsabilitățile chef-ului sau ale altui coleg, cum ar pregătirea meniului, stabilirea prețurilor, coordonarea celorlalți colegi etc. Stabilește de la bun început cu angajatorul care sunt reponsabilitățile tale, ca să nu apară neînțelegeri pe parcurs.
  • Trebuie să te adaptezi la un mediu de lucru sub presiune. Condițiile de lucru diferă în funcție de local și de cât cât de mulți clienți primește, însă trebuie să lucrezi rapid ca să termini la timp comenzile, fără să strici calitatea mâncărurilor.
  • Trebuie să ai rezistență la munca în picioare și la un volum mare de lucru. În plus, lucrul în bucătărie nu înseamnă să fierbi doar o mână de orez, așa cum vezi la televizor, ci și să cureți kilograme de cartofi și morcovi, să toci kilograme de ceapă, să cari tăvi cu mâncare etc.
  • În bucătărie vei lucra sub presiunea timpului, deoarece mâncarea trebuie să fie gata rapid, așa că nu este loc de greșeli. Trebuie să înveți rapid cum să folosești ustensilele și cum trebuie să prepari fiecare aliment.
  • Se pot întâmpla diverse accidente de muncă, de la tăieturi și arsuri, și până la căzături ca atunci când colegul a scăpat câteva picături de ulei de podea și tu te grăbeai să scoți tava cu friptură din cuptor.
  • Nu o să poți mulțumi pe toată lumea și o să întâlnești clienți care se vor plânge de mâncarea pe care ai gătit-o pentru că nu era gătită pe gustul lor. E important să știi cum să reacționezi în aceste situații, să îți asumi greșeala dacă e vina ta și să înveți cum să faci mai bine lucrurile pe viitor.

Condițiile de muncă diferă de la restaurant la restaurant, însă ar fi bine să ții cont de aspectele prezentate mai sus atunci când aplici pentru un post de bucătar. Valoarea unui bucătar crește odată cu experiența sa, dar și cu capacitatea de a se adapta la programul și mediul de lucru dintr-o bucătărie profesională.

angajatbucatarloc de muncă
Comentarii (0)
Adauga comentariu