Cele mai bune oportunități de job pentru persoanele cu dizabilități

În societatea contemporană, egalitatea de șanse reprezintă una dintre garanțiile dezvoltării durabile pe termen lung. Persoanele cu dizabilități se confruntă în fiecare zi cu piedici ce se răsfrâng în calitatea vieții, de la accesul la servicii de sănătate și libertatea de a circula până la participarea la activități didactice sau economice. Integrarea socială cât mai firească a acestor persoane nu se poate realiza fără o incluziune a lor atât în viața socială, cât și în mediul profesional. Dacă obținerea unui job are un impact substanțial în nivelul de trai și în respectul de sine al unei persoane cu dizabilități, nici inițiativa angajatorilor, în acest sens, nu este lipsită de beneficii. Dacă te numeri printre persoanele cu dizabilități, aflate în căutarea unui job, îți va fi utilă cunoașterea drepturilor de care poți beneficia, în condițiile unei piețe a muncii tot mai deschise către incluziune. 

👉Un job potrivit cu nevoile tale ți-ar putea oferi un venit sigur, un mediu de lucru cu oameni prietenoși, dar și ocazia de a te dezvolta pe termen lung. Vezi toate locurile de munca pentru persoanele cu dizabilitati pe OLX

Care sunt obligațiile legale ale angajatorilor

În țara noastră, legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap reglementează, în modul cel mai explicit, dreptul la muncă al celor care se confruntă cu dizabilități. Aceasta definește, la capitolul 2, oamenii cu handicap drept persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale. Legea mai prevede obligația autorităților publice, furnizorilor de servicii sociale, reprezentanților societății civile, dar și a persoanelor fizice și juridice de a garanta celor cu dizabilități drepturile stabilite de Carta socială europeană revizuită la Strasbourg în 1996 și ratificată prin Legea nr. 74/1999. 

Articolul 75 prevede explicit, la alin. 1, dreptul persoanelor cu dizabilități de a beneficia de condiții propice pentru a-și alege și exercita profesia, meseria sau ocupația, dar și pentru a dobândi și menține un loc de munca, precum și de a promova în cadrul acestuia. În scopul încadrării în muncă, un viitor angajat cu dizabilități va urma o perioadă de probă cu o durată minimă de 45 de zile lucrătoare. Mai mult, aceeași lege obligă angajatorii cu un personal de cel puțin 50 de oameni să aibă angajați cu dizabilități într-o proporție de cel puțin 4% din totalul lucrătorilor. La polul opus, un angajator poate respecta legea, având concomitent beneficii, iar printre acestea se numără deductibilitatea de la calculul impozitului pe profit a anumitor cheltuieli, respectiv scutirea plății asigurărilor pentru șomaj  și încasarea lunară a unor sume de bani în schimbul încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenților cu dizabilități. 

Ce oportunități te așteaptă pe piața muncii

Ca persoană cu dizabilități, vei beneficia de următoarea ofertă a locurilor de muncă, adaptată mobilității tale, din partea unor angajatori aflați mereu în căutare de noi resurse umane:

Menajeră

Primul lucru care te va surprinde la acest job este faptul că nu implică experiență, iar indiferent dacă te vei angaja într-o gospodărie sau într-un complex turistic, programul va fi flexibil. Vei lucra alături de o echipă și te vei integra social, fără să trebuiască să faci vreun efort, prin activitățile tale de zi cu zi. Ca parte a sarcinilor derivate din fișa postului, vei curăța pardoselile și mobilierul, te vei ocupa de spălatul vaselor, respectiv al rufelor, precum și de igienizarea obiectelor sanitare. 

Îngrijitor de bătrâni

Dificultatea de a realiza unele acțiuni poate fi sursa unei empatii pe care acest job o presupune zi de zi. În calitate de îngrijitor al unui bătrân, vei lucra la domiciliul unei familii care îți va încredința o serie de acțiuni cum ar fi: administrarea conformă a medicamentelor dintr-un tratament, asigurarea alimentației și a hidratării corespunzătoare, monitorizarea constantă a stării de sănătate și chiar acordarea primului ajutor, în caz de necesitate. 

Ajutor de bucătar

În bucătăria unui restaurant sau a unei unități de cazare, este mereu câte ceva de făcut. Dacă ai cunoștințe culinare și nu îți lipsește atenția la detalii, te poți dovedi un aliat de nădejde al bucătarului-șef. Te vei ocupa de ingredientele și de echipamentele din bucătărie, iar la solicitarea superiorului tău, vei cântări și vei măsura, vei porționa și vei doza diferitele mărfuri și materii prime ce urmează a fi transformate în feluri de mâncare. De asemenea, vei menține curățenia spațiului de lucru. 

Operator call center

Bunele abilități de comunicare sunt suficiente pentru a obține acest job entry level lipsit de dificultate, dar cu o serie de beneficii importante. Programul tău va fi flexibil, vei câștiga o sumă de bani cifrată peste media remunerațiilor care se acordă unui angajat debutant și vei putea avansa de-a lungul timpului. 

Lucrător comercial/Casier

Rețelele de hypermarketuri reprezintă unul dintre principalii factori de stimulare a incluziunii persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. După ce vei obține acest job, îți vor reveni sarcini precum eliminarea ambalajelor goale și a resturilor de marfă de pe suprafața de vânzare, prelucrarea mărfii și aprovizionarea raioanelor cu produse, precum și asigurarea gestiunii numerarului. Vei avea parte de un mediu de lucru agreabil și îți vor fi acordate beneficii care pot include tichete de masă și asigurări private de sănătate. 

Recepționer

La fel ca în cazul jobului de operator call center, postul de recepționer ți se va potrivi dacă ai o ușurință aparte în a comunica, atât direct, cât și în scris. Ca recepționer, vei interacționa cu turiștii sosiți la hotel sau la pensiune, iar alături de informațiile cu privire la condițiile de cazare și la tarife, va trebui să pui la dispoziție și detalii despre transportul în comun sau atracțiile turistice din zonă. În plus, vei răspunde la telefoane și la mail-uri și vei gestiona inclusiv unele nemulțumiri ale clienților. 

Angajat al unui birou

Dacă ești o fire organizată, vei putea obține un post ce implică muncă de birou. În sarcinile tale vor intra ordonarea actelor, arhivarea contractelor, încheierea rapoartelor, precum și completarea fișelor de Protecția Muncii. Munca ta ar mai putea include solicitarea anumitor oferte din partea furnizorilor, dar și preluarea unora dintre apelurile telefonice și a e-mailurilor de serviciu. 

Asistent de contabilitate primară

Un bun punct de pornire în construirea unei cariere solide ar putea fi acest job, ce implică o bună organizare. Printre sarcinile de zi cu zi se vor număra emiterea de facturi, înregistrarea facturilor de intrare, arhivarea documentelor contabile, precum și menținerea unei evidențe a plăților și încasărilor. 

Specialist în marketing online

Creativitatea și capacitatea de a redacta texte care să aibă impact în mediul online îți pot aduce un job de mare perspectivă. Mai mult, prin specificul ei, activitatea de specialist în marketing nu îți impune prezența fizică la sediul companiei. Vei elabora campanii de promovare, precum și strategii de social media, și vei pune la punct conținutul pentru diferite platforme online, pe baza cerințelor de optimizare seo. 

Specialist IT

Dacă te pricepi la html, CSS, Java Script, php, MySql suficient de mult încât să asiguri funcționarea optimă a unui site, iar ritmul tău de lucru este unul dinamic, poți aplica pentru acest job. Vei avea un avantaj considerabil în cazul în care ai cunoștințe de Google Analytics, Google Ads și de optimizare SEO. 

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici mii de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

De ce drepturi salariale și beneficii ai parte ca angajat

Dincolo de detaliile specifice ale contractului de muncă pe care îl vei încheia cu angajatorul tău, va trebui să cunoști avantajele pe care legea le prevede pentru persoanele cu dizabilități. Printre acestea se numără:

  • menținerea indemnizației de handicap pe perioada derulării contractului de muncă;
  • reducerea vârstei standard de pensionare, cu un interval cuprins între 10 și 15 ani, în funcție de gradul de handicap;
  • acordarea unui spor de trei zile la concediul anual de odihnă;
  • posibilitatea de a munci pe o durată mai scurtă decât cele opt ore, dacă angajatul obține o recomandare specifică din partea unei comisii de evaluare;
  • acordarea unui preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare, la desfacerea contractului de muncă.

În prezent, piața locurilor de muncă este mult mai accesibilă persoanelor cu dizabilități. Deși mai este loc pentru multe schimbări, acum ești mai aproape de viitorul tău job, datorită informațiilor de mai sus. 

Credit foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu