Indiferent că vrei să obții un post în compania preferată sau să aplici pentru un job la o instituție academică, cererea de angajare este mai mult decât utilă. Află cum te poate ajuta să obții jobul dorit din ghidul următor:
Ce este cererea de angajare
Cui trimiți cererea de angajare
Ce conține o cerere de angajare
Model de cerere de angajare
Relansarea cererii de angajare
Ce este o cerere de angajare
Dacă ai în minte o companie mare la care îți dorești să lucrezi, cererea de angajare te poate ajuta să deschizi o linie de comunicare cu potențialul angajator. De multe ori, atunci când ne dorim un nou loc de muncă, primul pas este să ne uităm care sunt joburile disponibile, însă nu întotdeauna firmele în care ne-ar plăcea să lucrăm au posturi vacante. De aceea, atunci când vrei să te angajezi într-o anumită companie și nu găsești un job activ promovat, poți să iei legătura cu angajatorul prin datele de contact, trimițând CV-ul tău, însoțit de o cerere de angajare.
Cu alte cuvinte, cererea de angajare este un document prin care îți exprimi interesul de a lucra pe o anumită poziție din cadrul unei firme. Ea are scopul de a comunica dorința ta și de a forma un instrument de legătură cu un potențial angajator.
👉 Există o firmă preferată la care îți dorești să lucrezi? Descoperă ofertele de pe site-ul OLX și vezi dacă există posturi libere în compania dorită de tine. Ai acces la peste zece domenii de interes, de la Finante – Contabilitate la Confectii Croitor. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.
Cui trimiți cererea de angajare
Asigură-te că cererea ta ajunge la persoanele din departamentul de resurse umane, care se ocupă cu selecția de personal, sau la manageri, în cazul firmelor mici. Pentru a afla datele de contact ale companiei, intră pe site-ul firmei la categoria contact și poți suna la numărul afișat pe site, pentru a cere mai multe lămuriri cu privire la adresa de e-mail la care ar trebui să trimiți CV-ul tău și cererea de angajare.
👉 Fie că îți dorești un job full time sau part time, OLX te ajută să îl găsești rapid pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica.
Ce conține o cerere de angajare
Cererea de angajare este un formular de completare a CV-ului. Uneori, este solicitat de angajator, alteori nu. Indiferent de situație, merită să fii pregătit, având deja în minte câteva „capitole” importante care trebuie să existe în structura unei cereri de angajare:
1. Introducerea
De regulă, pentru a începe redactarea cererii, poți folosi expresii precum: „Stimate Manager”, „Domnule Director”, „În atenția Departamentul Resurse Umane”, urmate de primul paragraf, în care este bine să te prezinți și să spui motivul pentru care scrii acea cerere, de exemplu, că ești interesat să lucrezi pe un anumit post din acea companie. De asemenea, în introducere, este bine să menționezi și care este experiența ta. Dacă lucrezi sau nu în acel moment, care sunt cursurile importante absolvite sau ce instituție de învățământ ai absolvit.
2. Prezintă pe scurt aptitudinile care te recomandă
După ce ți-ai exprimat interesul de a lucra în cadrul firmei dorite, este bine să menționezi și care sunt atuurile tale. Cu alte cuvinte, ce te recomandă. Iar aici poți include abilitățile și experiența pe care le ai și care trebuie să reiasă și din CV-ul atașat. Notează cele mai relevante și importante realizări pe care le-ai avut de-a lungul carierei și care ar putea fi un punct forte. Poți include chiar și hobby-urile, atât timp cât consideri că ele îți vor contura și mai mult abilitățile sau competențele.
3. Explică în ce mod abilitățile tale vor aduce un plus companiei
Etapa aceasta presupune creativitatea, dar și viziunea ta. Recomandat este ca în cererea de angajare să menționezi câteva modalități concrete prin care ai putea, cu ajutorul abilităților tale, să aduci un plus de valoare firmei. Intră pe blogul ori site-ul companiei, află care sunt misiunea, obiectivele, cultura de lucru și vezi ce beneficii ai aduce, folosindu-te de competențele și experiența ta.
4. Datele tale de contact
Nu în ultimul rând, asigură-te că vei lăsa angajatorului adresa de e-mail și numărul de telefon la care te poate contacta și încheie formal cererea, folosind semnătura sau numele tău complet.
👉 Citește și: Cum iti faci un CV care sa iasa in evidența
Model de cerere de angajare
Iată, în continuare, un model de cerere de angajare, care te poate inspira și ghida în realizarea propriului tău document. Ține cont de faptul că acesta este doar un model, așa că nu uita să o adaptezi în funcție de cultura organizațională a firmei la care aplici. Observă care este stilul companiei la care trimiți cererea. De exemplu, dacă este vorba despre o instituție academică, modul de comunicare va fi unul mai formal.
În atenția Departamentul Resurse Umane,
Subsemnatul/a……………………………… scriu această cerere de angajare pentru a-mi exprima interesul pentru o poziție din cadrul departamentului ………………, în funcția de…………………………. Menționez că sunt absolvent/ă a …………………………………………………… și sunt calificat/ă în meseria de………………… cu o experiență în domeniu de ….. ani.
În prezent, sunt angajat/ă la societatea ………………………………. Anterior, am făcut parte din echipa companiilor ……………………………….. În cadrul acestor posturi, am avut o serie de realizări cheie:
☒ Aptitudini precum: ………………………………..
☒ Limbile străine cunoscute și nivelul de competență: ………………..
☒ Lucrări de voluntariat în cadrul echipelor ………………………………..
Cred că abilitățile și experiența mea ar putea aduce un plus valoros pentru echipa dumneavoastră, prin:
☒ ………………………….………………………………………………………………….
☒ ………………………….……………………………………………………………………
☒ ………………………….…………………………………………………………………….
☒ ………………………….………………………………………………………….…………
Telefon: ……………………………………… Email ……………………………………
Data……………. Semnătura…………………
Relansarea cererii de angajare
Cererea de angajare poate fi trimisă și în urma susținerii unui interviu la o firmă. Dacă în urma interviului nu ai primit niciun răspuns, poți opta pentru relansarea cererii de angajare, prin care să amintești angajatorului care au fost punctele cele mai importante pe care le-ați discutat la interviu. Chiar dacă ar putea părea un gest insistent, consultanții spun că, dimpotrivă, relansând cererea de angajare, vei arăta că ești cu adevărat interesat de obținerea unui job în cadrul acelei firme.
De asemenea, dacă ai trimis deja un CV-ul către o companie mare, poți găsi un „pretext” pentru a recontacta firma cu o versiune îmbunătățită a CV-ului tău, atașând și cererea de angajare.
Chiar dacă este un efort în plus față de simpla trimitere a unui CV, cererea de angajare poate face diferența de care ai nevoie pentru fi angajat. Nu ezita să o folosești atunci când crezi că ai nevoie.
Sursa foto: Shutterstock