Ca salariat ai dreptul, potrivit legii, să participi la cursuri, stagii și programe de formare profesională, fie din proprie inițiativă ori pe cont propriu, fie în cadrul unor activități organizate de angajator. Pentru a putea urma astfel de cursuri, poți primi concediu pentru formare profesională fără plată sau cu plată, în funcție de caz.
În cele ce urmează, afli tot ce trebuie să știi despre tipurile de concediu pentru formare profesională, cât poate dura și care sunt drepturile și obligațiile tale ca salariat, respectiv ale angajatorului.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, găsește-l pe cel potrivit pentru tine, cu ajutorul OLX. Descoperi, astfel, mii de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Concediul pentru formarea profesională – cadrul legislativ
Tipuri de concediu pentru formarea profesională
Perioada concediului pentru formarea profesională
Concediul pentru formarea profesională – drepturi și obligații
Concediul pentru formarea profesională – cadrul legislativ
Accesul la formare profesională este un drept prevăzut de Codul Muncii (Legea 53 din 2003, cu modificările aduse). Tot această lege cuprinde și detaliile referitoare la acordarea concediului pentru formare profesională, perioada acestuia, precum și care sunt drepturile și obligațiile salariaților și ale angajatorilor.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, fie din inițiativa ta, ca salariat, fie din cea a angajatorului, dacă participarea la cursurile de pregătire profesională presupun existența unui concediu în acest sens.
Citește și Formarea profesionala – ce importanta are pentru salariati si companii
Tipuri de concediu pentru formarea profesională
Potrivit legii, dacă un curs pentru formare profesională presupune întreruperea activității desfășurate în baza unui contract de muncă, ai dreptul, ca angajat, să beneficiezi de concediu fără plată sau plătit, în funcție de înțelegerea pe care o ai cu angajatorul tău.
Concediul fără plată pentru formarea profesională
În situația în care urmezi cursuri de formare profesională din inițiativa ta, atunci ai dreptul să-i soliciți angajatorului concediu fără plată. Acesta din urmă nu îți poate respinge cererea, decât dacă absența ta ar prejudicia grav desfășurarea activității în cadrul companiei. Chiar și așa, el este obligat să justifice în scris motivele pentru care îți refuză cererea.
Dacă vrei să susții examenele de absolvire a unor forme de învățământ sau pe cele de promovare în anul următor în cadrul instituțiilor de învățământ superior, efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza și fracționat, în cursul unui an calendaristic, adică în zilele în care ai nevoie.
Potrivit legii, te poți pregăti și individual, participând la conferințe, programe de internship, cursuri de cercetare, de coaching sau mentoring. Ai dreptul să-i ceri angajatorului fie să-ți plătească parțial sau integral astfel de activități, fie, dacă nu poate să-ți satisfacă această doleanță, să-i soliciți concediu fără plată.
Concediul cu plată pentru formarea profesională
În cazul în care cursurile sau programele de formare profesională sunt organizate din inițiativa angajatorului, toate cheltuielile pe care acestea le implică sunt suportate de către acesta. Totodată, ca salariat, beneficiezi de toate drepturile salariale care ți se cuvin în perioada respectivă.
Perioada concediului pentru formarea profesională
Concediul pentru formare profesională se desfășoară doar pe durata perioadei în care urmezi cursurile de perfecționare. Există și posibilitatea să efectuezi acest tip de concediu și fracționat, exact în zilele sau perioadele în care ai nevoie.
Este important de menționat că acest tip de concediu, indiferent că e cu plată sau fără, nu poate fi scăzut din zilele de concediu de odihnă și nici din vechimea în muncă. Totodată, el reprezintă stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Concediul pentru formarea profesională – drepturi și obligații
Concediul pentru formarea profesională presupune o serie de drepturi și de obligații atât în ceea ce îl privește pe salariat, cât și pe angajator.
Drepturile și obligațiile salariatului
Ca salariat, ai dreptul prin lege să beneficiezi, la cerere, de concedii pentru formare profesională. Dacă participi la programe de pregătire profesională pentru că așa dorești tu, atunci ai obligația de a înainta o cerere de concediu fără plată către angajator, cu cel puțin o lună înainte de efectuarea acestuia. În solicitare trebuie să precizezi:
- data de începere a stagiului de formare profesională;
- domeniul și durata cursurilor;
- numele instituției care organizează cursurile respective.
Dacă beneficiezi de un stagiu de pregătire profesională organizat de angajator, nu ai dreptul să ceri încetarea contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită printr-un act adițional atașat documentului inițial. Totodată, ai obligația să lucrezi în cadrul firmei care ți-a plătit programul de formare profesională, pentru o perioadă determinată, precizată prin act adițional la contractul individual de muncă. În cazul în care nu îți respecți obligațiile, angajatorul te poate constrânge să achiți toate cheltuielile pe care compania le-a suportat cu formarea ta profesională.
Drepturile și obligațiile angajatorului
Codul Muncii prevede că, în cazul în care angajatorul nu și-a respectat obligația de a-ți asigura pe cheltuiala sa participarea la formare profesională, în condițiile legii, ai dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare ori de până la 80 de ore.
Într-o astfel de situație, indemnizația de concediu este stabilită potrivit Codului Muncii. Perioada în care poți beneficia de concediu se stabilește împreună cu angajatorul. Ca salariat, ai obligația față de angajator să depui cererea de concediu plătit cu cel puțin o lună înainte de începerea cursurilor respective. Conform legii, angajatorul are obligația să-ți dea un răspuns în 15 zile, prin care să te informeze despre condițiile în care vei putea urma cursurile respective.
Participarea pe cont propriu sau într-un cadru organizat de angajator la cursuri pentru formare profesională este un drept prevăzut de lege. Pentru a putea beneficia de astfel de programe, atunci când ele presupun întreruperea activității tale pe durata desfășurării lor, este nevoie de concediu pentru formare profesională. Acesta poate fi cu sau fără plată, nu poate fi dedus din concediul de odihnă și nici nu îți afectează vechimea în muncă.
Sursa foto: Shutterstock