Contractul de muncă part-time: ce este, ce spune legea și ce drepturi are angajatul

Dacă viața ta personală nu îți permite să te dedici în întregime unui job sau dacă nevoile financiare te determină să muncești și după cele opt ore de serviciu, contractul part-time este cel care îți va reglementa activitatea. Drepturile care îți sunt asigurate de lege te pun pe aceeași treaptă cu angajații full-time, însă pentru contribuția la sănătate și pentru pensie vei avea nevoie de o suplimentare din partea angajatorului.

Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra cu jumătate de normă, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Care este cadrul legislativ al contractului part-time
Ce prevede contractul individual de muncă part-time
Care sunt drepturile salariatului part-time
Cum se face calculul pentru salariu, pentru contribuția la sănătate și pentru pensie

Care este cadrul legislativ al contractului part-time

Articolul nr. 103 din Codul Muncii definește angajatul cu un contract de muncă de tip part-time drept salariat cu fracțiune de normă cu un număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, inferior numărului de ore de lucru al unui salariat cu normă întreagă. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 3/2018, publicată în Monitorul Oficial, Codul Fiscal a fost modificat astfel încât contractele de muncă cu timp parțial al căror CAS și CASS calculate pe baza salariului brut efectiv sunt mai mici decât CAS și CASS calculate la nivelul salariului minim pe economie, diferența va fi suportată de angajator în numele salariatului.

Ce prevede contractul individual de muncă part-time

Ca angajat vei regăsi într-un contract part-time, pe lângă valoarea negociată pentru salariu, următoarele mențiuni foarte importante:

  • Durata și repartizarea muncii, respectiv a programului de lucru;
  • Condițiile în care poate fi modificat programul de lucru;
  • Interdicția asupra efectuării orelor suplimentare, în afara cazurilor în care aceasta intervine în urma cazurilor de forță majoră sau a unor lucrări urgente, destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecințelor.

Care sunt drepturile salariatului part-time

Potrivit legilor în vigoare, un salariat cu fracțiune de normă beneficiază de aceleași drepturi ale salariaților cu normă întreagă, în condițiile unui contract de muncă individual sau colectiv. Acordarea drepturilor salariale se face în acord cu timpul efectiv lucrat, proporțional cu drepturile stabilite în raport cu programul normal de lucru.

Cum se face calculul pentru salariu, pentru contribuția la sănătate și pentru pensie

Contribuțiile CAS, în cazul unui contract de muncă de tip part-time cu un program de lucru zilnic de patru ore, sunt de 25%, determinate pe baza salariului brut de 475 de lei, iar contribuțiile CASS ajung la 10%. Astfel, CAS se va cifra la 190 de lei, suma care se compune din efortul comun al angajatului și al angajatorului.

Valoarea cu care suplimentează angajatorul suma diferă în funcție de fiecare caz în parte. CASS este achitată în întregime de angajator, iar valoarea acesteia, pentru suma propusă mai sus, va ajunge la 48 de lei. Impozitul pe venit va fi de 31 de lei, iar salariul net la care se va ajunge în final va fi de 278 de lei.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Credit foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu