Cum îți dai seama că un angajat este potrivit încă din procesul de recrutare

Văzut din punctul de vedere al angajatorului, procesul de recrutare este mult mai complicat decât pare, prin ochii celor care aplică pentru un job. Alegerea candidatului potrivit se face în funcție de o serie de criterii, dar, inevitabil, are și o doză importantă de subiectivism. Cu toate acestea, există o serie de elemente care-i arată angajatorului că are în față candidatul potrivit. 

În procesul de recrutare nu este căutată o persoană perfectă, ci un angajat potrivit pentru postul care trebuie ocupat, iar criteriul principal după care trebuie făcută selecția este setul de abilități potrivit postului liber, astfel încât „veriga lipsă” să devină „veriga sigură”. Cu toate acestea, este util, pentru toată lumea, să fie cunoscute acele detalii care impresionează, care pot să convingă și care plasează un candidat în poziția de angajat potrivit. 

Atitudinea

Atitudinea este totul atunci când vine vorba de angajare. Experiența din trecut este un atu, dar nimic nu se compară cu o atitudine deschisă, care transmite dorința de implicare. Interesul pentru job se vede în limbajul corpului, în tonul entuziast din voce și într-o anume emoție pozitivă pe care un candidat potrivit le transmite. Angajatorii iau în considerare aceste detalii. 

Sunt mereu bine văzuți candidații care sunt mândri de realizările lor anterioare. Aceasta dovedește interes față de domeniul pentru care au aplicat și arată că nu sunt doar în căutarea unui loc de muncă, pentru că au nevoie de venituri.

Onestitatea

Recrutorii vorbesc adesea despre candidatul „perfect”, dar faptul că un om admite că are și defecte este recepționat ca o dovadă de onestitate, calitate ce depășește eventualele neajunsuri. Recunoașterea punctelor slabe este o dovadă că cel în cauză se cunoaște pe sine, știe exact care sunt abilitățile, dar și limitele sale. 

Orice expert în resurse umane știe ca nimeni nu este perfect, iar în condițiile acestea, conștiința de sine este o abilitate critică apreciată, importantă și valoroasă, pentru că arată despre un  candidat că este dispus să învețe. Iar un potențial angajat care arată asta este mai valoros decât unul care crede că le știe pe toate și încearcă să convingă că nu a făcut niciodată nicio greșeală.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Comunicarea clară și limpede

Se poate califica în poziția de candidat perfect, la primul interviu, cel care are capacitatea de a fi extrem de limpede și clar în comunicarea cu angajatorul. Cei mai buni candidați răspund rapid și concis la toate întrebările, nu fac introduceri alambicate, păstrează un fir logic, au abilitatea de a se prezenta normal, cu entuziasm și onestitate. Răspunsurile rapide la întrebări dovedesc sinceritate, motivare și interes, inclusiv la întrebările delicate. Interviul care curge mai degrabă ca o conversație, nu ca un interogatoriu, este un aspect pozitiv. 

Un candidat care spune rapid de ce a plecat de la ultimul job sau de ce a fost concediat, care sunt așteptările lui salariale, dar și motivele pentru care a aplicat este cel care poate fi considerat perfect. 

Referințele 

Dacă un candidat prezintă referințe de la foștii angajatori sau de la profesori, acestea sunt luate în considerare cu atenție de potențialul angajator. Referințele bune sunt semnul unui angajat de calitate care a avut un impact pozitiv fie în timpul studiilor, fie la un alt loc de muncă sau în cursul unor activități de voluntariat. Referințele sunt, de regulă, analizate de angajator după ce se consumă interviul, iar dacă acestea se pliază pe o primă impresie produsă de candidat, atunci este foarte posibil ca acesta să fie unul perfect. 

Candidatul documentat

Candidații informați – respectiv cei care au făcut în prealabil cercetările asupra companiei, dar și cu privire la postul pentru care au aplicat – sunt, de cele mai multe ori, în categoria celor considerați potențial ideali. Aceștia vin cu așteptări corecte, înțeleg ce înseamnă jobul în cauză și au capacitatea de a se adapta, integra și dezvolta mai repede. 

Un candidat care pune întrebări în legătură cu postul său, cu așteptările angajatorului și legate de companie are mari șanse să impresioneze și să fie luat foarte în serios de angajator. Iar dacă aceste întrebări sunt corecte și depășesc informațiile din buletinul informativ al companiei, disponibil pe site-ul acesteia, cu atât mai bine, pentru că vor dovedi că este vorba despre un candidat cu adevărat interesat de respectivul loc de muncă.

Scopurile comune 

O viziune similară asupra jobului între candidat și angajator este semnul cert că este vorba despre o persoană potrivită. Angajatorul are mereu câteva criterii de selecție pe care nu le face publice, tocmai pentru a identifica rapid un câștigător ideal pentru respectiva poziție, iar atunci când cel care a aplicat are o viziune similară cu cea a angajatorului, la modul general, este de așteptat ca acesta să fie prima alegere, pentru că, atunci când există scopuri comune, este firesc să apară rezultate bune pentru toți cei implicați. 

Orientarea către carieră

Unul dintre aspectele mai subtile pe care un angajator trebuie să le ia în calcul, atunci când este căutat un nou angajat, reprezintă interesul acestuia pentru propria carieră. Dacă un candidat a încercat să jongleze cu mai multe domenii de activitate și nu s-a focalizat pe niciunul, este foarte posibil să urmărească exclusiv veniturile, fără să fie interesat de realizarea unei cariere în sensul strict al cuvântului. În replică, un candidat care va fi loial și stabil este cel care vede locul de muncă pentru care a aplicat ca pe o oportunitate de durată spre a evolua în carieră. 

Experiența

În general, angajatorii caută persoane cu experiență, dar asta nu înseamnă că cei care sunt la debutul activității profesionale nu pot să fie candidați perfecți. Experiența este solicitată pentru că cei care au un background se adaptează mai repede și nu sunt necesare formarea și instruirea lor. Pe de altă parte, dacă un candidat este debutant, acesta va putea fi format după criteriile dorite de angajator. 

De cele mai multe ori, experiența profesională poate să fie un criteriu secundar, mai importante fiind entuziasmul, disponibilitatea de a învăța, onestitatea și interesul real pentru jobul în cauză. 

Abilitățile sociale

Acestea sunt aspecte importante pe care un angajator le ia în considerare și se referă la capacitatea candidatului de a se adapta social la mediul în care ar urma să lucreze, fără să perturbe atmosfera. Aceste aptitudini sunt cu atât mai necesare celor care vin în contact cu mulți oameni, care lucrează cu publicul, dar și celor care trebuie să facă față unui mediu de lucru stresant. 

Recrutarea online

Procedurile obișnuite de recrutare s-au modificat în ultima perioadă, nu doar ca urmare a contextului epidemiologic, ci și pentru că varianta online este o abordare mai simplă și mai economică, ce oferă posibilitatea ca oamenii să intre în contact.

Identificarea online a candidaților ideali urmărește criterii clasice, la care se adaugă procedurile de testare online, care evidențiază rapid și sigur candidații puternici. Una dintre problemele reale ale recrutarii online este faptul că numărul celor care aplică este cu mult mai mare decât în cazul unei selecții clasice. În consecință, verificarea fiecărui candidat este dificilă, chiar imposibilă, astfel că testele de screening clasează automat candidații în funcție de scorurile lor, după algoritmi unici, care ajută la identificarea candidaților ideali, cu potențial, în funcție de cerințele fiecărui job în parte. 

Găsirea candidatului ideal este o procedură complexă, care are destul de multe variabile. Deși unele dintre ar putea fi considerate subiective, deseori, tocmai acestea sunt cele care fac diferența și scot în evidență candidatul ideal. 

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici mii de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Unsplash.com

Comentarii (0)
Adauga comentariu