Cum îți poți crește șansele de a te angaja atunci când vrei să îți schimbi jobul

Schimbarea jobului nu este întotdeauna un pas ușor de făcut, mai ales într-un context instabil, cum a fost cel din anul 2020. Cu toate acestea, situațiile de criză aduc și noi oportunități de care merită să profităm atunci când simțim că este cazul. Dacă te gândești serios să faci o schimbare în cariera ta, iată câteva direcții pe care le poți urma, pentru a-ți simplifica drumul către jobul ideal pentru tine. 

Răspunde-ți la câteva întrebări 

Dacă te afli în punctul în care dorești să schimbi jobul actual și să te îndrepți către o altă oportunitate, este indicat să îți pui câteva întrebări înainte de a începe să aplici pentru alte posturi: 

  • Care sunt motivele pentru care vrei un alt job: simți că te-ai plafonat, că jobul actual nu îți oferă șansa de a crește, vrei să înveți lucruri noi, un venit mai bun, ai nevoie de mai mult timp, ești suprasolicitat?
  • Ai putea să faci ceva la actualul job astfel încât să-ți îmbunătățești situația și să obții ceea ce simți că îți lipsește?
  • Ce te motivează să faci această schimbare?  
  • Ce ai nevoie să îți ofere noul job?
  • Care ar fi condițiile ideale de muncă pentru tine: îți place să-ți faci singur programul și să ai un program de flexibil sau te avantajează mai mult un program fix, de la 9 la 6?

Este bine să îți clarifici răspunsurile la aceste întrebări, pentru că, în felul acesta, vei ști ce să cauți și vei putea crea o strategie. Vei recunoaște direcția în care vrei să mergi și vei afla dacă nu cumva locul în care ești acum angajat poate răspunde nevoilor tale. 

Pregătește-ți un CV bun

Știm că un CV bun poate crește șansele unui candidat de a obține un interviu, însă ce înseamnă acest lucru? Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să nu mai scrii cuvinte de umplutură în Curriculum Vitae. De asemenea, un CV atrăgător va avea menționat clar obiectivul profesional – acel paragraf concis, în care prezinți pe scurt, unui potențial angajator, modul în care a evoluat cariera ta până în acest punct și de ce ești persoana potrivită pentru postul la care aplici. 

Pentru a afla mai multe informații despre obiectivul profesional, poți afla detalii citind articolul: Obiectivul profesional: ce rol are, de ce e necesar in CV si cum se completeaza corect

Un alt aspect ține de descrierea abilităților și a competențelor. Ambele se referă la aptitudinile tale. Diferența este că abilitățile vorbesc despre capacitatea ta de a face față unui anumit loc de muncă, iar competențele sunt cele care vor spune cum și de ce ești pregătit pentru respectivul job.

Descoperă mai multe detalii în articolul: Descrierea abilitatilor si a competentelor in CV, o sansa in plus sa obtii un interviu

Fă-ți o listă cu domeniile în care ai putea aplica

În momentul actual, există o serie de candidați care au nevoie să se reinventeze pentru a putea continua jobul pe care îl făceau până la începutul anului 2020. De exemplu, cei din domeniul artistic sau cei care lucrau ca barmani, ospătari ori chelneri au fost nevoiți să schimbe strategiile și să găsească oportunități pentru a se adapta contextului actual. Însă există în continuare domenii care nu au fost afectate de schimbările din 2020. Tot ceea ce ține de mediul online, dar și domeniile farma, financiar, juridic, telecomunicații continuă să aibă nevoie de angajați.

Dacă ești în căutarea unui job nou, pe site-ul OLX poți descoperi cele mai noi anunțuri din toate domeniile de interes: 

Descoperă lista completă de domenii accesând pagina „locuri de munca” de pe site-ul OLX.

Studiază câteva anunțuri și aplică

Odată ce ai restrâns lista de domenii spre care ți-ar plăcea să te orientezi profesional, studiază câteva anunțuri și oferte. În felul acesta, vei vedea care sunt abilitățile și competențele de care vei avea nevoie pentru cele mai căutate joburi din domeniile alese de tine. Este posibil ca unele competențe să le ai deja și este bine să le evidențiezi în CV-ul tău. Observă care sunt cele pe care nu le stăpânești foarte bine și vezi dacă le poți îmbunătăți acum sau chiar în cadrul jobului pentru care aplici. 

Fii pregătit pentru interviuri online

În contextul actual, interviul online a devenit o normalitate în aproape toate domeniile, mai ales dacă este vorba de joburi pe care le poți face de acasă. Pentru a desfășura apelurile video, angajatorul va folosi diferite aplicații. Printre cele mai populare sunt Google Hangouts, Skype sau Zoom. În cazul în care nu ești familiarizat cu acestea, ar fi o idee bună să testezi modul lor de funcționare, înainte de interviu. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock 

Comentarii (0)
Adauga comentariu