Cum să îți găsești rapid un loc de muncă, dacă ai peste 50 de ani

Găsirea unui nou loc de muncă, atunci când ai 50 de ani sau peste, poate să fie o misiune cu multe provocări, dar te poate pune și într-o postură avantajoasă. În acest moment al carierei, trebuie luate în calcul atât prejudecățile celor din jur și concepțiile greșite, dar și reticențele și angoasele personale. Accentul trebuie să cadă pe beneficiile maturității, ale experienței profesionale, concomitent cu disponibilitatea de adaptare la ceea ce este important și necesar pe piața muncii, în prezent.

Câteva elemente generale

Realitatea economică, în linii mari, arată că numărul angajaților care au trecut de pragul vârstei de 50 de ani este mai mare ca niciodată. Acest fapt este efectul unor schimbări generale în societate, de la faptul că trăim mai mult, ne îngrijim mai bine, până la tendința generală de a rămâne activi inclusiv din punct de vedere profesional până la peste 65 de ani și, din ce în ce mai frecvent, chiar spre 70.

Cele mai multe persoane de peste 50 de ani dețin funcții de răspundere, de conducere sau coordonare, se află la un nivel foarte ridicat al experienței profesionale și sunt foarte bine adaptate la cerințele pe care le impune piața muncii. În mod proporțional, și numărul celor care activează pe poziții de execuție este foarte mare și în continuă creștere. Și acești oameni sunt foarte specializați, competenți și capabili de rezultate foarte bune în ceea ce privește productivitatea muncii lor.

Nu poate fi ignorat nici faptul că persoanele de 50 de ani și cele care au depășit această vârstă se confruntă cu prejudecățile unor angajatori, în ciuda faptului că oamenii din acest segment de vârstă au o experiență profesională bogată, dar și foarte bune abilități de a coordona și conduce o activitate, concomitent cu o atitudine etică solidă, sunt productivi și echilibrați, stabili și loiali, pentru că nu mai sunt preocupați de o evoluție în carieră și nu caută joburi care să le ofere ascensiune profesională, așa cum se întâmplă în cazul celor mai tineri.

Internet și conexiuni interumane

De cele mai multe ori, experiența, dorința și capacitatea de muncă nu sunt suficiente pentru a găsi rapid un loc de munca. Statisticile arată că, în cazul persoanelor care au trecut de 50 de ani, angajarea la un nou job poate dura 10-14 săptămâni, în medie, dar, deseori, acest interval poate să fie chiar mai mare. Principala cauză pentru care se întâmplă asta este faptul că expedierea unui CV către angajatori nu mai este suficientă pentru găsirea unui loc de muncă, pentru niciun segment de vârstă. Mai mult, modul în care sunt selectați angajații s-a schimbat. Recrutorii cercetează candidații inclusiv prin modul în care se prezintă în mediul virtual, pentru a afla mai multe detalii despre aceștia, abordarea în cursul interviurilor este alta, iar deseori, acestea se realizează online. O primă concluzie și, totodată, o recomandare foarte importantă este ca cei trecuți de prima tinerețe să cultive și să mențină o prezență activă în mediul online și să folosească activ internetul, pentru a identifica noi oportunități de angajare.

O altă strategie este utilizarea rețelei de conexiuni personale, pe care o ai cu persoane din aceeași generație, dar și cu foștii colaboratori. Pur și simplu, legătura cu aceștia, indiferent că este vorba despre foști colegi, șefi sau chiar despre persoanele care s-au aflat sub supravegherea și îndrumarea ta, poate oferi oportunitatea unui nou loc de muncă. Concret, trebuie discutat cu aceștia, astfel încât să afle că ești în căutarea unui loc de muncă. Ideea de bază este că nu poți fi ajutat, atâta vreme cât problema pe care o ai nu este cunoscută. Apelarea la conexiuni este o recomandare general valabilă pentru oricine își caută un loc de muncă, indiferent de vârstă și experiență.

Adaptarea CV-ului

Discriminarea pe motiv de vârstă este o realitate. Nu este normal să fie așa, este inacceptabil, nedrept și frustrant, dar se întâmplă. Anunțurile de angajare nu pot conține detalii legate de condiționarea angajării în funcție de sex, vârstă, religie și așa mai departe, pentru că sunt ilegale, dar atunci când ajungi în fața posibilului angajator, la interviu, decizia de angajare îi aparține și nu poate fi în niciun fel sancționat, dacă va lua în calcul vârsta, fără să facă nicio referire la asta. În principiu, un angajator nu are voie să te întrebe câți ani ai, deși acest detaliu nu poate fi complet ascuns. Deși poate să fie frustrant, este utilă adaptarea CV-ului astfel încât vârsta să nu fie pusă în evidență.

Ce poți face? Elimină datele de absolvire și limitează numărul posturilor avute anterior la cele mai importante sau la cele care te reprezintă. În felul acesta, este eliminat riscul de a fi considerat „prea experimentat” sau „supracalificat”. Un om cu o carieră de 25-30 de ani în spate nu are rost să menționeze în CV primul loc de muncă sau pe cele care au fost sub calificarea sa, dacă ultimul post a fost unul care implică responsabilitate și putere de decizie. Un CV convingător nu trebuie să aibă mai mult de două pagini și trebuie să acopere maximum 10-15 ani de activitate profesională, cu punctarea competențelor.

Transformă vârsta într-un avantaj

Este adevărat că poate să fie extrem de stresant să fii nevoit să cauți un loc de muncă după 25-30 de ani de carieră. Din anumite puncte de vedere, este nedrept, dar depinde exclusiv de energia, entuziasmul și efortul de care dispui pentru a găsi rapid jobul potrivit. Pentru a reuși și pentru a depăși ideile preconcepute și propriile angoase, trebuie să transformi vârsta într-un avantaj major.

Experiența și vârsta sunt cele care pot aduce beneficii importante angajatorului. Menționează aceste aspecte în cursul interviului, în răspunsurile pe care le dai și în scrisoarea de intenție. Vârsta nu trebuie să fie un motiv de angoasă pentru cel care își caută un loc de muncă, ci o dovadă a profesionalismului.

Adoptă o atitudine deschisă, jovială și încrezătoare. Fii pregătit să răspunzi într-un mod pragmatic la inevitabila întrebare legată de cauzele pentru care, având o carieră în spate, ești în situația de a căuta un nou loc de muncă. Indiferent de cauze, niciodată nu menționa vârsta ca fiind un motiv pentru care ai pierdut locul de muncă anterior.

Reevaluează-te

Oferă-ți un scurt răgaz pentru a te reevalua, astfel încât să transformi acest moment într-un nou start profesional și într-o oportunitate. Reevaluarea înseamnă să știi exact ce vrei și care sunt planurile de viitor. Explorează soluții noi, cum ar fi un job diferit de toate celelalte activități profesionale de până acum. Fii decis cu privire la ce nivel de responsabilitate vrei să-ți asumi.

Există domenii de activitate, cum sunt cele didactice, în care experiența profesională într-un anume domeniu poate să fie un mare avantaj pentru o nouă carieră, de exemplu. Trebuie să iei în calcul inclusiv oportunitățile pe care le au joburile la distanta, cele part-time sau cele unde experiența anterioară nu are importanță. Joburile de tipul entry-level nu sunt făcute doar pentru absolvenți.

Este foarte posibil ca activitățile complet diferite, inclusiv din categoria celor care să necesite o recalificare, să fie extrem de atractive. Nu sunt puține situațiile în care oamenii la 50 de ani sau dincolo de acest prag aleg să se reinventeze, fiind gata să accepte noi provocări.

Arată abilități care cuceresc

Pregătirea profesională, abilitățile de comunicare și cele lingvistice (cunoașterea unor limbi străine), capacitatea organizatorică și experiența profesională, combinată cu cea de viață, sunt calități care pot să convingă un angajator.

Iar cel mai bun argument este acela de a te prezenta ca fiind un jucător în echipă, care este generos cu experiența și cunoștințele pe care le are și care este dispus să îndrume și să împărtășească celorlalți ceea ce a învățat.

Reversul medaliei este că angajatorii sunt reticenți să includă în echipe oameni care par a avea mai multă experiență decât liderii. În mod ironic, supracalificarea poate să fie un handicap, nu un atu. Soluția este să spui lucrurilor pe nume: „Da, sunt foarte bine pregătit, am mai multă experiență și mai multe cunoștințe, dar asta nu înseamnă că nu pot să fiu un subordonat docil, gata oricând să-și consilieze superiorul. Mai mult, nu mai sunt interesat de poziții de conducere, dar vreau să ofer din experiența mea celor tineri”. Aceasta ar putea să fie o pledoare convingătoare.

La fel de important este să rămâi optimist și tonic, mai ales atunci când dialoghezi cu potențialii angajatori, indiferent dacă este vorba de comunicare verbală sau de e-mailuri. Nu te lamenta, nu-ți plânge de milă, nu te arăta descurajat. O atitudine negativă te va face să pierzi din start orice șansă de angajare, indiferent de performanțele pe care le-ai avut. Transmite mesaje pozitive, fără a ascunde inutil vârsta pe care o ai.

Citește și: Ce skill-uri tehnice cauta angajatorii in 2021

Dovedește deschidere și curiozitate continuă pentru domeniul tău de activitate. Învață mereu ceva nou, indiferent de vârstă, perfecționează-ți abilitățile digitale, menține-te în formă, caută să ai mereu în cercul de prieteni persoane mai tinere decât tine cu 5-10 ani, pentru a fi conectat la realitatea lor. Acceptă opiniile celor mai tineri, cu aceeași lejeritate cu care oferi, la rândul tău, sfaturi.

Toate acestea la un loc te vor ajuta să te menții în formă, să reprezinți o oportunitate pentru orice angajator și vor contribui la găsirea rapidă a unui nou job, chiar și atunci când ai trecut de pragul de 50 de ani. Și, deși poate suna banal, vârsta este, până la urmă, doar o cifră, ceea ce contează este ceea ce ești și felul în care te simți.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Comentarii (0)
Adauga comentariu