Dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități: ce spune legislația și care sunt obligațiile angajatorului

Ca persoană cu dizabilități, ai la dispoziție multiple oportunități de dezvoltare profesională și este foarte important să fii la curent cu legislația și drepturile pe care le ai dacă te angajezi. Citind în continuare, poți afla ce beneficii ai și care sunt obligațiile angajatorilor.

Cadru legislativ
Încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități
Drepturile persoanelor cu dizabilități la locul de muncă
Instituții obligate să angajeze persoane cu dizabilități
Obligațiile angajatorului
Facilități pentru angajator în cazul angajării unei persoane cu dizabilități
Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități

Cadru legislativ

Munca persoanelor cu dizabilități este reglementată prin Legea nr. 76/2002 și Legea nr. 448/2006, actualizată în 2019. Potrivit acestor legi, ai dreptul la muncă, în funcție de pregătirea profesională și de gradul de handicap, iar angajatorul trebuie să îți ofere același respect ca restului angajaților. De asemenea, Legea nr. 448/2006 actualizată mai menționează că de facilități și drepturi beneficiază tinerii și adulții cu handicap, cetățeni români, ai țărilor membre UE sau non-membre UE pe perioada în care au, potrivit legislației în vigoare, domiciliul sau reședința în România.

Încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități

Articolul 74 din Legea nr. 448/2006 prevede că persoanele cu dizabilități au dreptul să li se ofere condițiile necesare pentru a-și exercita meseria sau ocupația, pentru a menține un loc de muncă și șanse egale pentru a avansa profesional. Încadrarea în muncă se realizează în funcție de pregătirea profesională a fiecărei persoane în parte, iar dovada dizabilității este stabilită de către comisiile de evaluare de la nivelul fiecărui județ sau la nivelul unuia dintre sectoarele municipiului București. 

Pentru încadrarea în muncă, capacitatea profesională se verifică printr-o probă de angajare plătită, care durează cel puțin 45 de zile lucrătoare, potrivit art. 84 din Legea 448/2006 actualizată în 2019. 

De asemenea, poți fi angajat în următoarele forme:

 • pe piața liberă a muncii;
 • în forme protejate;
 • la domiciliu.

În rândul formelor protejate de angajare, se încadrează locurile de muncă protejate și unitățile protejate autorizate. Acestea sunt firme înființate de persoane fizice sau juridice, publice sau private, care angajează persoane cu dizabilități. 

De regulă, unitățile protejate fac parte din următoarele două categorii: cu personalitate juridică și fără personalitate juridică. A doua categorie poate include ateliere, instituții publice sau non-guvernamentale, secții sau poate fi organizată de persoana cu dizabilități care dorește să realizeze activități economice independente.

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Drepturile persoanelor cu dizabilități la locul de muncă

Potrivit legislației, ca persoană cu dizabilități ai mai multe drepturi garantate de instituțiile guvernamentale, printre care cel la formare profesională, la concediu și drepturile salariale.

Dreptul la formare profesională al unei persoane cu dizabilități

Conform Legii nr. 76/2002 și Legii nr. 448/ 2006 actualizată în 2019, persoanele cu dizabilități care doresc să se integreze sau reintegreze profesional pot face acest lucru în mod gratuit, în urma unei evaluări și orientări profesionale, indiferent de tipul sau gradul de handicap, vârstă sau sex. Pe durata acestui proces, vei avea acces la informare și vei putea alege o activitate/meserie care să se potrivească pasiunilor, abilităților și pregătirii tale profesionale. 

De orientarea profesională asigurată de stat pot beneficia persoanele școlarizare cu vârsta corespunzătoare integrării în câmpul muncii, cei care nu au un loc de muncă, persoanele fără experiență sau cele care doresc reconversia profesionala

Dreptul la concediu al unei persoane cu dizabilități

În privința concediului de odihnă, Codul Muncii spune că pot beneficia de cel puțin trei zile lucrătoare suplimentare:

 • angajații care lucrează în condiții grele sau periculoase;
 • tinerii sub 18 ani;
 • persoanele cu dizabilități.

Dacă te încadrezi în două sau mai multe dintre situațiile de mai sus, legea prevede ca suplimentul de concediu de odihnă să se realizeze prin însumarea minimelor prevăzute de legislație pentru fiecare situație în parte.

Drepturile salariale și alte beneficii 

Ca persoană cu dizabilități, beneficiezi, pe lângă salariul lunar, și de indemnizația de handicap sau de cea de însoțitor (dacă este cazul). Mai mult, ai aceleași drepturi salariale precum ceilalți angajați, însă nu vei plăti impozitul pe salariu. 

În ceea ce privește pensia, dacă ai realizat un stagiu de cotizare, potrivit legii, poți beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcție de gradul de handicap, conform următoarelor situații:

 • reducere de 15 ani pentru persoanele cu handicap grav, dacă au calitatea de asigurat și au achitat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
 • reducere de 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat dacă au achitat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
 • reducere de 10 ani pentru persoanele cu handicap mediu dacă au realizat stagiul complet de cotizare.

În plus, dacă lucrezi de la domiciliu, poți beneficia, din partea angajatorului, de transportul la și de la domiciliu a materiei prime și a materialelor diverse necesare realizării activității. Mai mult, ca persoană cu dizabilități poți lucra mai puțin de opt ore pe zi, dacă aceasta a fost recomandarea comisiei de evaluare.

De asemenea, angajatorul este obligat să îți ofere un preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare la desfacerea contractului individual de muncă pentru motive neimputabile acestuia. 

Instituții obligate să angajeze persoane cu dizabilități

În general, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private cu cel puțin 50 de angajați sunt obligate prin lege să angajeze un număr de persoane cu dizabilități egal cu cel puțin 4% din numărul total al angajaților. 

Obligațiile angajatorului

Firmele sau instituțiile care nu angajează persoane cu dizabilități pot opta pentru una dintre alternativele de mai jos:

 • plata lunară spre bugetul de stat a unei sume echivalente cu 50% din salariul minim brut la nivel de țară înmulțit cu numărul de locuri de munca pe care nu au angajat persoane cu dizabilități;
 • achiziționarea de produse sau servicii realizate de unități protejate autorizate într-o sumă echivalentă sumei datorate la bugetul de stat.

Facilități pentru angajator în cazul angajării unei persoane cu dizabilități

Angajatorii care au salariați persoane cu dizabilități beneficiază de câteva facilități fiscale. În primul rând, sunt deductibile de la calculul profitului impozabil următoarele: 

 • Cheltuielile realizate pentru adaptarea la noul loc de muncă;
 • Cheltuielile efectuate pentru cumpărarea de utilaje sau echipamente care urmează a fi folosite de către persoanele cu dizabilități;
 • Cheltuielile aferente transportului persoanelor cu dizabilități între casă și locul de muncă;
 • Cheltuielile necesare transportului materiilor prime, al produselor finite și al altor produse la domiciliul persoanelor cu dizabilități dacă acestea lucrează de acasă.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru integrarea la locul de muncă, pentru pregătirea, orientarea și perfecționarea profesională a persoanelor cu dizabilități sunt deductibile din bugetul asigurărilor de șomaj pe care firma îl plătește către bugetul de stat. 

Cei care angajează persoane cu dizabilități deși nu sunt obligați de lege, vor primi de la stat, timp de un an, salariul minim pe economie pentru fiecare persoană angajată, dacă aceasta este păstrată drept angajat cel puțin doi ani. 

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți cu dizabilități, sunt scutiți de la plata asigurării de șomaj și chiar primesc lunar, timp de 18 luni, anumite sume, după cum urmează:

 • un salariu de bază minim brut, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
 • 1,2 salarii de bază minime brute, pentru absolvenții învățământului secundar superior sau ai unei școli postliceale;
 • 1,5 salarii de bază minime brute, pentru absolvenții unei instituții de învățământ superior.

Unitățile protejate autorizate, înființate pentru a angaja persoane cu dizabilități beneficiază, la rândul lor, de câteva avantaje:

 • scutirea de la plata taxelor de autorizare la înființare sau de reautorizare;
 • anumite drepturi acordate de autoritățile locale, finanțate din fonduri proprii. 

Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități

Ca persoană cu handicap, poți practica aproape orice meserie în care dizabilitatea nu reprezintă un impediment în realizarea sarcinilor de zi cu zi. Mai jos sunt câteva sugestii de joburi:

 • Freelancer – o meserie relativ simplă, care îți permite să lucrezi de acasă. Singura condiție este să ai o specializare sau să fii dispus să înveți din mers. Dacă te pricepi să scrii, te poți înscrie pe o platformă de profil, pentru a scrie sau corecta cărți digitale; dacă știi Photoshop și alte programe similare, poți aplica pentru proiectele din sfera de design grafic etc. Chiar dacă ești de părere că nu ai un skill de care să profiți, poți învăța o mulțime de lucruri prin intermediul platformelor online de tip MOOC;
 • Asistent virtual – te vei ocupa de organizarea programului angajatorilor tăi, vei răspunde la emailuri, iar uneori chiar vei coordona sarcini realizate de alți angajați;
 • Specialist Social Media – dacă adori să petreci timp pe rețelele sociale, poți folosi aceste platforme pentru a obține un venit decent. Firmele mici sau unii antreprenori nu au timp să își administreze rețelele sociale, așa că angajează oameni pentru a se ocupa de acest lucru pentru ei;
 • Tester de aplicații mobile – este unul dintre puținele locuri de muncă în care nu ai nevoie de experiență sau de o anumită specializare. Tot ce ai de făcut este să îți instalezi o aplicație pe telefon sau să intri pe pagina web pe computer și apoi să completezi un chestionar referitor la experiența avută. Dacă descoperi anumite anomalii sau întâmpini dificultăți în accesarea unor secțiuni din aplicație, trebuie să raportezi acest lucru;
 • Traducător – dacă știi bine o limbă străină, poți munci ca translator, fie pentru un centru de traduceri, fie online. Vei avea ocazia să traduci documente, diverse articole și chiar reviste sau cărți dintr-o limbă în alta. Dacă ești specializat pe o limbă străină, cu atât mai ușor vei găsi un astfel de loc de muncă;
 • Tutore – dacă ai răbdare și îți place să explici diverse concepte altora, poți câștiga din acest lucru. Există numeroase platforme cu joburi de tutore pentru matematică, limbi străine, fizică, biologie etc.;
 • Contabil – poți munci la o firmă sau să ai propria firmă și să lucrezi pentru mai mulți clienți. Ai nevoie de studii superioare de specialitate, însă, după ce capeți experiență, îți va fi destul de ușor să găsești un nou job;
 • Software developer – așa cum îi spune și numele, un astfel de profesionist se ocupă de scrierea de cod, testarea, îmbunătățirea și mentenanța aplicațiilor sau diverselor programe.

Ca persoană cu dizabilități, ai numeroase opțiuni de dezvoltare profesională. Angajarea îți va oferi nu doar ocazia de a te întreține, ci și de a-ți dovedi ție însuți că îți poți depăși limitele, iar satisfacția lucrului bine făcut va fi o bucurie în sine. 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu