Găsește-ți un job de acasă – cum te prezinți la un interviu online ca să devii, din candidat, proaspăt angajat

În prezent, din ce în ce mai multe companii aleg varianta interviurilor online. Iar în contextul actual al pandemiei de coronavirus, acestea reprezintă o variantă mult mai avantajoasă în comparație cu interviurile față în față. Bineînțeles, chiar dacă nu mai e nevoie să te deplasezi până la birou pentru a discuta cu managerul, există câteva reguli de care trebuie să ții cont, dar și sfaturi care îți pot ușura această experiență, mai ales dacă este primul tău interviu online.

Află, în cele ce urmează, cum te prezinți la un interviu online, cum se desfășoară acesta, ce greșeli să eviți și unde te poți angaja în urma unui astfel de interviu.

Cum se desfășoară un interviu online
Aplicații pe care le poți folosi pentru interviul online
Cum te pregătești pentru un interviu online – sfaturi utile
Ce trebuie să ai în vedere în timpul interviului
Unde te poți angaja în urma unui interviu online

Cum se desfășoară un interviu online

Interviul online a devenit popular în aproape toate domeniile, mai ales dacă este vorba de joburi pe care le poți face de acasă. De asemenea, interviul online este avantajos în cazul joburilor pentru poziții în străinătate, pentru a reduce costurile și timpul dedicat pentru un interviu clasic.

În plus, tehnologia este atât de bine dezvoltată, încât este foarte simplu și convenabil ca un angajator să discute cu un potențial candidat, pentru a vedea dacă este potrivit pentru jobul respectiv.

Iar pentru candidați poate fi la fel de avantajos să discute cu managerul din confortul propriei locuințe. Interviul online salvează timp și poate fi mai puțin stresant decât o convorbire față în față cu angajatorul.

De regulă, interviul online are loc prin intermediul camerei web, însă ține cont că fiecare angajator în parte poate avea propriile metode pentru a realiza un astfel de interviu. Pot exista cazuri când angajatorul dorește doar un interviu audio, fără video, cu toate că cel mai întâlnit este interviul video.

În ceea ce privește desfășurarea interviului online, trebuie să te asiguri că laptopul tău are o cameră web care funcționează corect, dar și un microfon bun încorporat. Angajatorul va stabili ziua și ora interviului, iar acesta va avea loc prin intermediul unei aplicații.

Angajatorul îți va adresa întrebări ca în cazul unui interviu tradițional, față în față. Cu alte cuvinte, veți conversa ca la orice interviu, vei răspunde la întrebări și, la rândul tău, vei putea să adresezi întrebări angajatorului. Important este să știi cum să te pregătești din timp pentru a evita problemele tehnice, dar și pentru a reuși sa raspunzi cu brio la intrebarile unui interviu de angajare.

Un alt tip de interviu este cel de tip înregistrat. Cu alte cuvinte, va trebui să te înregistrezi în timp ce răspunzi la întrebări. Pentru a te pregăti pentru un interviu înregistrat, angajatorul îți va transmite din timp întrebările și un deadline până când trebuie să i-l trimiți. 

Deși în cazul interviului înregistrat îți va fi mai ușor să te pregătești pentru a răspunde întrebărilor, poate fi ciudat să vorbești de unul singur în fața camerei. Cei mai mulți angajatori preferă varianta unui apel video pentru a putea interacționa cu fiecare candidat în parte și pentru a-și face o idee despre personalitatea și abilitățile acestora.

Aplicații pe care le poți folosi pentru interviul online

Pentru interviul online, angajatorul va folosi diferite aplicații care permit buna desfășurare a unui apel video. Printre cele mai populare aplicații se află Google Hangouts, Skype sau Zoom.

În cazul în care nu ești familiarizat cu acestea, ar fi o idee bună să le verifici înainte cu un prieten, pentru a testa modul lor de funcționare. În acest fel, îți vei da seama cum trebuie să poziționezi camera, dar și cum să menții contactul vizual cu angajatorul. De altfel, acesta este important în cazul unui interviu online, chiar dacă asta înseamnă să te uiți spre cameră. 

În ceea ce privește diferențele dintre interviul clasic și cel online, e bine de avut în vedere timpul pe care îl economisești pentru că nu mai trebuie să mergi la sediul companiei. Vei discuta, astfel, cu angajatorul din confortul propriei locuințe.

Totuși, în ambele cazuri este la fel de important să te pregătești în prealabil, să te îmbraci corespunzător, să știi cum să răspunzi, ce greșeli să eviți și ce întrebări poți adresa la rândul tău. De asemenea, în cazul interviului online, etapa de pregătire presupune să testezi camera video și microfonul, să stabilești locul în care vei sta și să aranjezi decorul de fundal.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Cum te pregătești pentru un interviu online – sfaturi utile

Pregătirea este o etapă esențială în cazul oricărui interviu. Ține cont că un interviu online este la fel de important ca unul clasic. Acesta îți poate aduce jobul pe care ți-l dorești. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pregătești așa cum trebuie:

  • Descarcă aplicația respectivă cu ceva timp înainte și asigură-te că știi cum să o folosești, dar și că funcționează așa cum trebuie;
  • Planifică un interviu de probă cu un prieten, pentru a vedea dacă microfonul și camera web sunt în regulă, dar și dacă ai o bună conexiune la internet, astfel încât imaginea să fie de calitate, iar sunetul să nu se întrerupă;
  • După ce ai testat detaliile tehnice, ar trebui să practici cât mai des, pentru a prinde cât mai multă încredere înainte de interviul real; roagă un prieten să îți pună întrebări, ascultă atent și vorbește rar și cât mai clar;
  • Creează un nume de utilizator profesional și folosește întotdeauna numele real, așa cum este trecut în CV;
  • Asigură-te că alegi spațiul potrivit pentru interviu, că acesta este curat și bine organizat și ai grijă la ce se vede în jurul tău prin casă;
  • De asemenea, camera în care vei sta ar trebui să fie luminată corespunzător, să nu existe zgomot de fundal sau alte lucruri care ți-ar putea distrage atenția;
  • Asigură-te că nu vei fi întrerupt în timpul interviului de un coleg de apartament și că nu va intra peste tine în cameră cățelul sau pisica;
  • Pune telefonul pe silent, oprește alarmele de la telefon și alte obiecte electronice care ar putea să te întrerupă în timpul interviului;
  • Ține la îndemână o agendă și un pix, în cazul în care trebuie să îți notezi ceva, fără să fie nevoie să le cauți mai târziu prin cameră;
  • De asemenea, ar fi util să ai la îndemână și o copie a CV-ului, în cazul în care trebuie să discuți despre alte joburi, perioadele în care ai lucrat și alte detalii necesare;
  • Stabilește dinainte o listă cu întrebări pe care ai vrea să le adresezi angajatorului, fie că e vorba de beneficiile jobului, fie de salariu sau informații despre companie.

Citește și Descrierea abilitatilor si a competentelor in CV, o sansa in plus sa obtii un interviu

Ce trebuie să ai în vedere în timpul interviului

Atunci când e timpul pentru a avea interviul online, e important să ai atitudinea corespunzătoare și să știi cum să comunici pentru a face o impresie bună. Iată câteva sfaturi utile:

  • Îmbracă-te corespunzător, chiar dacă ești acasă; în plus, faptul că porți haine adecvate pentru interviu te va ajuta să te simți la fel ca într-un mediu profesional. De asemenea, ar trebui să ai ținuta potrivită din cap până în picioare, în cazul în care va trebui să te ridici de la birou;
  • Menține contactul vizual cu angajatorul, deși poate fi destul de dificil în această situație. Ar fi indicat să te uiți spre cameră și nu spre partea ecranului unde este imaginea ta sau a angajatorului;
  • Ai grijă la limbajul nonverbal; stai drept și comportă-te la fel ca în cazul unui interviu clasic, zâmbește și aprobă dând din cap atunci când angajatorul vorbește. În acest fel, vei da de înțeles că ești atent;
  • Respiră adânc înainte de interviu și încearcă să rămâi calm și relaxat pe toată durata acestuia; atunci când dai dovadă de încredere, ai mai multe șanse de a face o impresie bună decât în cazul în care ești nervos și stresat;
  • Pregătește un plan de rezervă în cazul în care tehnologia va da erori; stabilește dinainte cu angajatorul posibilitatea de a opta pentru un interviu la telefon sau de a reprograma interviul online, în cazul în care apar probleme tehnice și, cel mai important, nu intra în panică dacă se va întâmpla așa ceva;
  • La finalul interviului, nu vei avea ocazia de a da mâna cu angajatorul, așa că va trebui să te gândești la o altă formă de mulțumire; eventual, poți trimite un email de mulțumire.

Așteaptă câteva zile și, în cazul în care nu ai primit niciun răspuns, trimite un mail și întreabă dacă procesul de recrutare este încă în derulare sau dacă mai au nevoie de alte informații suplimentare. Nu uita să mulțumești angajatorului pentru timpul acordat și pentru interviu.

Nu în ultimul rând, ar trebui să eviți situațiile în care îți pierzi concentrarea sau uiți că angajatorul poate vedea în continuare ceea ce faci. Ține cont că este în continuare un interviu, chiar dacă te afli în confortul propriei locuințe, și că trebuie să ai un comportament adecvat. De asemenea, nu te panica atunci când apar probleme tehnice.

Unde te poți angaja în urma unui interviu online

În urma unui interviu poți obține numeroase joburi. La mare căutare sunt acelea pe care le poți face și de acasă, mai ales că există avantajul unui program de lucru flexibil. De altfel, multe persoane optează pentru munca la domiciliu, iar în funcție de competențele tale, poți face bani frumoși, chiar și atunci când lucrezi de acasă.

Câteva dintre aceste joburi pot fi:

  • Web designer;
  • Content writer;
  • Proofreader;
  • Specialist IT;
  • Social media manager;
  • Graphic designer;
  • Specialist call center;
  • Traducător;
  • Operator introducere date.

De regulă, joburile din zona serviciilor online sunt cele mai potrivite pentru munca la domiciliu.

Citește și Munca la domiciliu: ce joburi poti face de acasa si ce presupune acest tip de activitate

Așadar, interviul online poate reprezenta o alternativă avantajoasă atât pentru angajator, cât și pentru candidați. Este important să te pregătești din timp, la fel ca în cazul unui interviu clasic, să te asiguri că ai o conexiune bună la internet și să repeți înainte posibilele întrebări.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu