Știi că ai început să te maturizezi atunci când aștepți venirea vacanței nu pentru distracție, ci pentru a pune în practică aptitudinile și cunoștințele pe care le-ai acumulat până la vârsta ta. Chiar dacă nu te poți lăuda cu o experiență grozavă, ai ocazia să înveți o meserie și să te obișnuiești cu regulile unei organizații profesionale, pentru ca șansele tale de a obține un job full time să fie cât mai mari. Dacă ai hotărât că este timpul să pornești în aventura ta profesională, ai nevoie de câteva indicii care să-ți arate de unde ar fi indicat să începi.
Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra în vacanță, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Ce joburi găsești pe perioada vacanței
După cum ți-ai dat deja seama, cel mai ușor vei găsi un loc de muncă de vară într-un domeniu cât mai practic cu putință. Recomandat ar fi să cauți acele firme a căror activitate necesită tot timpul angajați noi, dar care nu îți pun condiția să ai experiență bogată sau un CV impresionant, la capitolul studii superioare. Locurile în care ai cele mai mari șanse să găsești un job sunt:
Fast food-urile și restaurantele: industria alimentației publice fac angajări în mod continuu, iar mulți dintre profesioniștii de azi și-au început cariera cu un job de vară la un fast food de cartier sau chiar exersându-și talentul de ospătar la un restaurant cu ștaif. Acesta este unul dintre joburile pe care le poți obține fără niciun efort, înainte de a împlini 18 ani, și care îți va asigura un venit foarte decent pentru vârsta adolescenței.
Centrele comerciale: fie că vorbim despre malluri, fie despre galeriile comerciale, cu siguranță magazinele pe care acestea le găzduiesc sunt interesate în permanență de angajați noi. În plus, ai ocazia să-ți înnoiești hainele mai des decât până acum, direct de la sursă.
Hypermarketurile: sarcinile care te așteaptă aici implică efort fizic și multă alergătură, dar vei avea parte de un mediu dinamic, în care vei cunoaște mulți oameni noi. Te vei obișnui cu rigoarea de a avea un superior care te monitorizează permanent și vei înțelege ce înseamnă o ierarhie.
Obiectivele turistice: dacă ai șansa de a locui într-un oraș luat cu asalt de turiști în weekend sau în perioadele de concediu, poți folosi asta în avantajul tău. Există posibilitatea de a găsi un job sezonier la un parc de distracții, la un muzeu, la o cetate medievală, la un centru cultural sau la un birou de informare turistică. Mai mult, dacă știi o limbă străină, poți colabora cu operatorii privați care organizează tururi ghidate pentru vizitatorii din străinătate.
Hotelurile și pensiunile din stațiuni: ce poate fi mai plăcut decât să te bucuri de relaxarea unei vacanțe la sfârșitul fiecărei zile de muncă? Deși vei simți din plin oboseala și vei sta la dispoziția angajatorului, vei avea avantajul unei cazări gratuite într-un loc pentru care alții plătesc. Fie că alegi o stațiune de pe litoral, fie una montană, șansa de a îmbina utilul cu plăcutul este la fel de mare.
Birourile sau cabinetele persoanelor fizice care realizează venituri din profesii liberale: te pregătești pentru o carieră de notar, avocat, arhitect, contabil sau traducător? Studiile superioare îți oferă șansa de a-ți atinge visul, dar priceperea în meserie o vei dobândi de la o vârstă fragedă. Profită de vacanța dintre anii de studiu și caută un profesionist care să îți deschidă ușa biroului său pentru a te iniția în domeniu, cu avantaje financiare potrivite experienței tale.
Cum contactezi angajatorii
Vrei să-ți cumperi smartphone nou sau strângi bani de o mașină la mâna a doua? Trebuie să-ți plătești taxa de studii sau ai nevoie, pur și simplu, să te întreții? Tu știi cel mai bine care sunt nevoile care te fac să-ți cauți un job de vacanță, iar de la ele trebuie să pornești în căutarea locului de muncă temporar. Nu vrei să ajungi în situația de a simți că ți-ai sacrificat o vară de distracție sau de odihnă, la finalul căreia pușculița ta este aproape goală. Primul pas către job este acela de a-ți pune la punct un CV.
Chiar dacă experiența nu este avantajul tău cel mai mare, studiile sau proiectele de voluntariat te pot ajuta să faci dovada faptului că ești o persoană responsabilă. Nu neglija ponturile pe care le poți obține din partea familiei, a prietenilor și a rudelor, care pot avea cunoștințe în firmele de la tine din oraș. În lipsa unei recomandări, poți să-i contactezi pe agenții economici din zona ta, printr-o scrisoare de intenție. Fie că vorbim de o pizzerie, fie de un magazin, ai șanse mari să prinzi o perioadă în care este nevoie de o mână de ajutor.
Agențiile municipale pentru ocuparea forței de muncă îți oferă servicii de informare și de consiliere profesională în mod gratuit, iar periodic organizează burse generale ale locurilor de muncă, a căror ofertă include atât posturi pentru cei cu studii superioare și medii, cât și pentru muncitorii necalificați. Totuși, calea cea mai eficientă de a te pune la curent cu locurile de muncă disponibile nu doar în apropierea ta, ci și în Capitală sau în stațiuni, este aceea de a consulta anunțurile postate online de angajatori.
Care sunt prevederile legii
Ca tânăr pornit în căutarea unui debut profesional, ai de partea ta o lege pentru fiecare formă de colaborare disponibil pe piața muncii.
Internship
Legea nr. 176/2018, cunoscută și ca legea internshipului stabilește condițiile în care cei care au împlinit 16 ani pot lucra în cadrul firmelor și instituțiilor publice. Actul normativ stabilește faptul că internii au dreptul la o indemnizație lunară egală cu cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, proporțional cu numărul orelor lucrate. Un contract de internship nu poate avea o durată mai mare de șase luni.
Lucrul ca zilier
Potrivit legii nr. 52/2011, cu privire la exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, suma remunerației brute orare, stabilită de părți, nu poate avea o valoare mai mică de doi lei pe oră, dar nu poate depăși pragul de zece lei pe oră. Angajatorul are obligația ca la începutul fiecărei zile să înregistreze zilierii în Registrul de evidență al zilierilor, în ordine cronologică.
Angajarea part-time
Articolul 103 din Codul Muncii stabilește că un contract part-time este definit prin prestarea activității sub norma întreagă de 40 de ore pe săptămână. Angajatorul are libertatea de a încadra salariații cu fracțiune de normă prin intermediul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, pe durată nedeterminată sau determinată. Ca salariat cu contract de muncă cu timp parțial, te bucuri de aceleași drepturi cu cele ale angajaților cu normă întreagă.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Credit foto: Shutterstock