Jobul de hostesă: ce condiții trebuie să îndeplinești și unde poți lucra

Dacă îți dorești să fii hostesă și vrei să afli mai multe despre acest job, cel mai probabil ai ajuns în locul potrivit.

Din cele ce urmează vei afla ce abilități trebuie să ai, care sunt responsabilitățile pe care le vei avea, salariul, dar și unde te poți angaja.

Dacă vorbim de un eveniment, de un târg de profil sau de o expoziție, atunci o hostesă e persoana care întâmpină invitații și se asigură că aceștia au parte de o experiență impecabilă. Dacă vorbim de un eveniment mai sofisticat, hostesa e persoana care întâmpină invitații și îi conduce spre locurile care le-au fost rezervate, urmând ca mai apoi să se ocupe, pe tot parcursul evenimentului, de întreținerea atmosferei. Iar dacă vorbim de promovare de produse, atunci o hostesă e persoana care aduce în atenția potențialilor clienți aceste produse. Dacă îți surâde ideea de a încerca să fii hostesă, atunci poți începe prin a verifica dacă ai abilitățile care te-ar putea ajuta să obții un astfel de job.

Ce calități trebuie să ai

Mai jos găsești top 6 calități pe care angajatorul va vrea să le vadă la candidatul din fața lui.

Cum ar trebui să fie o hostesă:

 • E foarte prietenoasă

Rogelio Espin, general managerul Graffit, din New York, spune că toți angajatorii sunt constant în căutarea acelor hostese care au abilitatea să îi facă pe clienți (sau oaspeți, după caz) să se simtă „confortabil și importanți”. De asemenea, el mai spune că o hostesă trebuie să cunoască foarte bine codul bunelor maniere pentru a putea gestiona cu maximă politețe orice fel de situație neprevăzută.

 • Afișează încredere în sine

O hostesă va trebui să le vorbească oamenilor cu care intră în contact cu o doză considerabilă de convingere, prin urmare e foarte important ca, dacă îți dorești acest job, să te asiguri că ești foarte încrezătoare în abilitățile tale. O persoană încrezătoare în sine nu numai că va fi ca un magnet pentru oameni, dar va putea gestiona/media mai bine și eventuale situații mai dificile care ar putea apărea.

 • Poate lucra în condiții de stres

David Myers, de la The Cosmopolitan, un foarte cunoscut lanț de hoteluri de lux din Las Vegas, spune că atunci când selectează o hostesă se asigură că experiența ei dovedește faptul că poate lucra sub presiune. De multe ori vei fi nevoit să iei decizii pe loc, sub presiunea evenimentului și sub privirea invitaților, iar angajatorul tău își va dori ca experiența oaspeților să fie una impecabilă, prin urmare e vital să știi să reacționezi corespunzător și rapid în tot felul de situații.

 • E foarte carismatică

„Serviciile pe care le oferi sunt în alb și negru, ospitalitatea e culoarea.”, spune Will Guidara, cofondatorul hotelului Eleven Madison Park și restaurantului The NoMad, două dintre cele mai cunoscute branduri din New York. Vei avea un foarte mare avantaj competitiv în fața altor candidați dacă ești ceea ce Guidara definește drept „nu doar o hostesă, ci o hostesă cu o doză sănătoasă de șarm.”

 • Are bune abilități oratorice

Felul în care vorbește o hostesă e vital. Cu alte cuvinte, ar trebui să te asiguri că faci măcar un curs de dicție înainte să te angajezi pe acest post și că iei cursuri de dezvoltare a abilităților oratorice (în cazul în care acestea nu sunt native). Tu vei fi, practic, vocea companiei care te-a angajat, prin urmare pentru angajatorul tău va conta foarte mult ca prima impresie pe care le-o faci clienților/invitaților să fie nu una plăcută, ci de-a dreptul impecabilă.

 • E foarte îngrijită

La prima vedere poate suna superficial, dar pentru acest tip de job felul în care arăți e foarte important. „O hostesă trebuie să fie mereu aranjată și prezentabilă. Prima impresie trebuie să fie impecabilă.”, spune Michael White, partener The Altamarea Group. Putem conchide, deci, că ar fi nevoie să îți placă în mod firesc să fii mereu la patru ace.

Ce responsabilități vei avea

În rolul de hostesă vei avea următoarele responsabilități (acestea variază în funcție de eveniment, cu alte cuvinte depinde dacă vorbim de un târg, o expoziție, o lansare de produs, un concert și așa mai departe):

 • Întâmpini invitații (dacă vorbim de un eveniment precum un concert, un târg, o expoziție);
 • Trebuie să atragi vizitatori (din nou, vorbim de evenimente precum un târg);
 • Înregistrezi invitații și îi conduci la locurile care le sunt rezervate, dacă e cazul;
 • Servești gustări și băuturi invitaților;
 • Întreții atmosfera (dacă vorbim de o petrecere de firmă sau de un eveniment organizat într-un bar sau un club, de exemplu);
 • Distribui materiale publicitare (din nou, acolo unde e cazul);
 • Prezinți diverse produse;
 • Promovezi produse sau servicii;
 • Promovezi imaginea companiei care te-a angajat.

Ce salariu vei avea

În general, salariul unei hostese variază în funcție de tipul de eveniment pentru care a fost angajată și, pe lângă asta, ar fi bine să ai permanent în minte gândul că e un job sezonier. În linii mari, pentru târguri, petreceri de firmă sau diverse alte evenimente poți să câștigi de la 20 de lei pe oră. Dacă vorbim de conferințe de profil, aici suma începe de la 14 lei pe oră. În cazul în care sunt implicați și copii, de exemplu în cazul evenimentelor organizate de 1 iunie, vorbim de aproximativ 15 lei pe oră.

Timpul pe care îl vei petrece la un astfel de eveniment variază, de obicei situându-se între 4 și 12 ore, iar perioada de timp pe care poți fi angajat e, de asemenea, variabilă: poate să fie vorba de un eveniment de o zi sau de unul care se întinde pe mai multe zile.

Unde te poți angaja

După cum aminteam mai sus, variantele sunt nenumărate: poți să fii hostesă la târguri de profil, expoziții, petreceri de firmă, conferințe, diverse evenimente în cadrul cărora sunt promovate produse și așa mai departe. Ca fapt divers, în accepțiunea internațională a termenului, hostese sunt și persoanele care întâmpină clienții într-un club sau bar, dar și cele care aduc pasagerilor băuturile și diverse alte produse în trenuri sau în avioanele private, de exemplu. Cu alte cuvinte, dacă vrei să te angajezi în afara țării, plaja de opțiuni va fi mult mai mare.

Dacă ești o persoană carismatică și căreia îi place să fie mereu în centrul atenției, atunci ai putea încerca să îți cauți un job de hostesă. Câștigurile nu sunt deloc neglijabile, comparativ cu volumul de muncă și, în plus, poți să cunoști o grămadă de oameni interesanți.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu