La ce să te aștepți de la un job de cameraman: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin cunoscute

Atunci când ești în căutarea unui job care te va ține mereu în priză și îți va oferi o mulțime de oportunități profesionale, meseria de cameraman s-ar putea să fie o opțiune foarte interesantă. Dacă știi că îți place aventura, în general, să călătorești și să descoperi în fiecare zi locuri și oameni cu povești impresionante, și că ai capacitatea de a îmbina creativitatea cu abilitățile tehnice, gândește-te la momentele în care surprinzi, pe peliculă sau în format digital, imagini memorabile, dramatice, uneori, din viețile celor din jur și chiar din istoria umanității. 

Dincolo de avantajele pe care le poți avea ca operator de cameră, există, însă, și anumite dezavantaje. Este important să le cunoști, ca să știi ce așteptări poți avea de la o astfel de meserie, iar în cele ce urmează, le descoperi pe cele mai importante dintre ele. Totodată, ca orice job care presupune un proces continuu de învățare, are micile lui secrete, astfel că detaliile mai puțin cunoscute pot face diferența între o carieră de succes și una mai puțin reușită. 

Avantajele meseriei de cameraman


Un bun operator de imagine are ochiul artistic al unui regizor și capacitatea de a stăpâni excelent mijloacele tehnice, ca să se adapteze oricărei situații și să nu rateze nimic important din ceea ce se întâmplă în jurul lui. Este un job solicitant, dar care îți poate aduce foarte multă satisfacție. Iată, pe scurt, care sunt principalele avantaje ale meseriei de cameraman:

Poți avea propria afacere

Ca operator de imagine, poți semna un contract individual de munca, dar în același timp, să construiești propriile proiecte. Totodată, dacă nu vrei să fii legat neapărat de o companie anume, ai posibilitatea de a-ți face meseria independent. Prin urmare, tu alegi dacă vrei să faci parte dintr-o echipă, dacă este potrivit pentru tine să lucrezi, mai degrabă, pe cont propriu sau dacă poți să combini cele două variante. 

În ceea ce privește proiectele, ai la dispoziție multe variante care îți aduc venituri în plus și te ajută să faci și altceva. De pildă, evenimentele importante din viețile oamenilor, cum sunt nunțile, botezurile, zilele de naștere sunt oportunități să-ți faci un portofoliu frumos. Altă variantă este să-ți construiești un blog tematic, cum ar fi de călătorii ori de gătit, în care să pui materiale video realizate de tine și să devii, în timp, o persoană influentă online. Practic, este o meserie care nu se rezumă la munca într-o companie sau o instituție și care îți oferă șansa de a avea o afacere a ta. 

Ai posibilitatea de a lucra în mai multe industrii

Televiziune, cinematografie, internet broadcasting, fotografie, shooting-uri pentru reviste de top. În toate industriile acestea vei putea lucra, odată ce stăpânești obiectivul camerei. De la adrenalina jurnalelor de știri și până la documentare tulburătoare despre evenimente istorice, vei putea exprima, prin imagini și sunet, experiențe pe care alți oameni nu au cum să le trăiască. Imaginează-ți cum este să ai acces în backstage atunci când faci un making off pentru un concert al trupei preferate, să ajungi în Tibet și să trăiești o săptămână printre călugării budiști, să simți pe propria piele cum este viața adevărată în timp de război sau să faci un film documentar despre cum vânează leii în savană. 

A fi cameraman nu se rezumă doar la a învăța cum să filmezi și la a te pune la punct cu orice nouă tehnologie pe care o poți folosi, ci presupune foarte multă curiozitate și perseverență. A trece de la filmările de știri către producțiile cinematografice nu este deloc ușor, pentru că primele te pot obliga, uneori, să nu fii atât de creativ pe cât ți-ai dori, să iei cadre scurte, seci, fără să induci vreo emoție, opinie, doar pentru că ai pus obiectivul într-un anumit unghi. În schimb, atunci când realizezi un film sau un videoclip, lucrezi cu un regizor, scenograf, care au, la rândul lor, doza lor de creativitate și de curaj ca să încerce lucruri noi și, într-un asemenea context, aportul tău la valoarea produsului final este esențial. 

Nu vei afla ce înseamnă rutina

La fel cum un ghid turistic vede o lume prin prisma meseriei lui, și tu ai această șansă dacă alegi să fii cameraman. Indiferent că lucrezi într-o televiziune de știri sau generalistă ori că te duci spre zona artei cinematografice, nicio experiență pe care o ai azi nu va mai semăna cu o alta. Prin urmare, nu vei afla ce înseamnă rutina, plafonarea, plictisul de a veni la muncă și de a executa niște sarcini ca un robot.  

Dincolo de orice, cea mai frumoasă parte a unui job de cameraman este că intri în contact cu foarte mulți oameni, unii dintre ei cu povești de viață fascinante, cum sunt personalitățile politice, din domeniul științei și tehnicii, celebritățile din entertainment, care au scris pagini de istorie și au revoluționat lumea cu deciziile și invențiile lor. Alții, chiar dacă nu au în spate vreun premiu Oscar, impresionează prin destinul lor pe care și l-au scris singuri sau pe care au fost nevoiți să-l înfrunte așa cum le-a fost dat. Evenimentele la care participi sunt ca niște cărți în care tu scrii unele capitole, iar pe altele le explorezi și le pui în valoare în stilul tău. Practic, în fiecare zi înveți ceva nou despre tine și despre lumea din jur. 

Dacă postul de cameraman este potrivit pentru tine, descoperă cele mai noi oferte pe OLX aici. 

Dezavantajele unui job de cameraman

Meseria de cameraman este aparte din multe puncte de vedere. Este vorba despre tehnică, pasiune, talent, meticulozitate și foarte multă răbdare. Ea vine la pachet, însă, cu o serie întreagă de aspecte mai puțin plăcute, de care e bine să ții cont ca să faci o evaluare corectă atunci când îți pui problema așteptărilor pe care le poți avea de la un job de operator de imagine. 

Programul tău nu va fi de opt ore

Ca și jurnalistul sau orice om care activează într-un domeniu din zona artelor, este important să știi că, indiferent de contractul pe care îl ai cu o companie ori că lucrezi pe cont propriu, vei fi pus, frecvent, în situația de a face față multor ore suplimentare. Uneori, vei fi nevoit să-ți întrerupi concediul sau să sacrifici weekendul. Aceasta, pentru că nu tu ești cel care stabilește agenda evenimentelor, ci ele îți vor face agenda ție. Și asta, mai ales, dacă lucrezi la știri. Un cutremur, o explozie, un accident sinistru sunt doar câteva exemple de situații în care nu vei putea sta deoparte. Va trebui să fii acolo, atunci când este nevoie de tine, să fii mereu în alertă.

Și chiar și atunci când alegi să faci parte din echipa care realizează un film sau un documentar, trebuie să-ți asumi că vei sta foarte mult timp departe de acasă, că depinzi, de cele mai multe ori, de inspirația unui regizor care nu poate funcționa nici el ca un robot, și care îți poate cere filmări în plus sau refacerea unor cadre. Apoi, poate va trebui să aștepți ore, zile, săptămâni până să poți surprinde un animal în plină acțiune, așa cum îți dorești. Așadar, familia și prietenii vor trece, uneori, în plan secund. De aceea, este foarte important să ai înțelegere din partea celor dragi, care trebuie să știe că meseria de cameraman este atipică. 

Vei fi supus, uneori, unor riscuri

Când vine vorba despre riscurile meseriei, te gândești, în primul rând, la ce înseamnă să fii operator de imagine la știri când ești trimis într-o zonă de război, în mijlocul unor proteste de stradă violente sau la un meci de fotbal în care galeriile echipelor aflate pe teren dau foc tribunelor. În oricare dintre cazurile acestea, te supui anumitor riscuri majore, pe care va trebui să ți le asumi odată ce ai acceptat un astfel de post. 

Nu numai știrile, însă, te pot expune unor pericole. De pildă, atunci când filmezi un documentar despre urșii polari, va trebui să supraviețuiești în condiții de temperatură extremă și să fii vigilent să nu fii atacat, din dorința de a surprinde cadre unicat. Pentru astfel de experiențe, va trebui să te antrenezi un pic înainte, ca să-ți poți face meseria cum trebuie și să-ți păstrezi și integritatea fizică și mentală. 

Rezistența la stres 

Un cutremur devastator care distruge un oraș întreg și lasă în urmă o mulțime de familii îndoliate, oameni care trebuie să supraviețuiască în condiții de foamete cumplită, accidente aviatice în care te întâlnești față în față cu rudele victimelor. Sunt doar câteva exemple de situații în care va trebui să-ți faci meseria, dar în același timp să suporți o încărcătură emoțională foarte mare. Vor fi imagini pe care nu le vei putea uita vreodată, care nu te vor lăsa să dormi liniștit, dar care fac parte din viață. Este un stres emoțional foarte puternic, căruia vei fi nevoit să-i faci față nu doar într-un moment anume, ci pentru perioade lungi. Desigur, în timp, înveți să trăiești cu asta și nu îți va mai fi la fel de greu. 

Stresul nu se rezumă, însă, doar la simțuri, ci și la faptul că este obligatoriu să respecți niște deadline-uri, uneori, foarte strânse, care nu îți vor permite întotdeauna să fii atât de creativ pe cât ți-ai dori. Apoi, mai este un aspect foarte important și care poate fi un factor de stres. Nu lucrezi la fabrica de șaibe și piulițe, după proceduri stricte, pe care trebuie să le urmezi pentru ca toate șuruburile și piunezele care ies din mâna ta să aibă aceeași formă și calitate. Prin urmare, nu îți propune ca totul să fie mereu perfect, pentru că poți să ai dezamăgiri foarte mari. Nu întotdeauna depinde de tine ca produsul final să fie impecabil, mai ales atunci când lucrezi în echipă. În plus, nu știi niciodată când tehnologia îți joacă feste. 

Detaliile mai puțin cunoscute ale meseriei de cameraman

Atunci când alegi să fii cameraman de știri, de evenimente, de film, să lucrezi într-o echipă sau pe cont propriu, există anumite reguli esențiale de care va trebui să ții cont ca să ai o carieră de succes și CV-ul tău să fie cu adevărat impresionant, pe măsura experiențelor trăite de tine de-a lungul timpului. De aceea, este bine să ai în minte care sunt detaliile mai puțin cunoscute ale acestei meserii fascinante, dar solicitante: 

  • nu te prezenta ca fiind un profesionist – când accepți un post de cameraman, intri, practic, într-o breaslă aparte, în care dacă te prezinți ca profesionist, vei stârni multe zâmbete sau vei fi perceput ca un om care știe să filmeze foarte bine și cam atât; ori, meseria de cameraman presupune multe alte skilluri, cum ar fi să fii un excelent observator, să vezi detalii pe care alții nu le văd, să găsești unghiuri care să dea valoare unei scene obișnuite; 
  • construiește-ți un sistem eficient de stocare a datelor – ține cont că este un domeniu în care concurența este foarte mare și, atunci, este important să ai cel puțin un as în mânecă în raport cu ceilalți, mai ales dacă dezvolți proiecte pe cont propriu; prin urmare, investește într-un sistem de salvare și de arhivare a datelor, ca să oferi garanția celor care vor să-ți fie parteneri de business că, dacă lucrează cu tine, nu vor pierde conținut important; 
  • învață să vezi lumea prin obiectivul camerei – englezii au o expresie interesantă „life through a lens”, care exprimă fix acest instinct pe care trebuie să-l ai în permanență activat, ca să nu ratezi lucruri importante; folosește-te de simțuri și observă lumea ca și când ai fi mereu cu obiectivul camerei lângă tine; vei găsi, astfel, inspirație acolo unde te aștepți mai puțin și nu vei duce niciodată lipsă de idei;
  • te adaptezi, fără să-ți dai seama – ca să fii un bun cameraman, este esențial să știi să te adaptezi oricăror situații, care uneori sunt extreme și total neprevăzute; adaptarea se referă nu numai la găsirea unor soluții tehnice, ci și la stăpânire de sine; chiar dacă sună cinic, uneori, este spre binele tău și al celor din jur să-ți păstrezi sângele rece; 
  • curiozitatea este un element cheie – unul dintre secretele meseriei de operator video este să fii curios, să fii deschis, să descoperi și să înveți lucruri, pentru ca azi să fii mai bun ca ieri și mâine mai bun ca azi. 

Dacă te gândești să începi un job de cameraman, trebuie să știi că, dincolo de faptul că poți fi creativ și că este o meserie fascinantă, va trebui să te implici total în ceea ce faci. Indiferent dacă îți dorești un astfel de post în țară sau în străinătate, intră pe olx.ro și află mai multe detalii despre ofertele actuale. 

Meseria de cameraman presupune, pe de-o parte, să fii un bun tehnician, nu doar în ceea ce privește imaginea, ci și sunetul, și pe de alta, să ai un simț al observației foarte fin. Creativitatea și puterea ta de a te adapta oricăror condiții de lucru, nu de puține ori incomode, pot face diferența pe o piață concurențială în care e bine să știi să-ți pui calitățile în valoare. 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu