Legea internshipului – ce rol are si ce trebuie sa stii despre ea

Mulți dintre noi cunoaștem fenomenul studentului care abia a terminat facultatea și nu găsește un loc de muncă pentru că nu are experiența necesară. Întrebarea pe care ne-o adresăm de fiecare dată este „cum să capăt experiență dacă nimeni nu mă angajează”? 

Ei bine, internshipurile sau stagiile de practică, alături de activitățile extracurriculare, implicarea în diferite ONG-uri, cunoașterea la nivel avansat a unor limbi străine sunt principalele criterii pe care angajatorii le urmăresc în CV-urile juniorilor. Așa că dacă te gândești să aplici pentru un internship anul acesta, fii sigur că va conta în cariera ta și poate fi chiar o rampă de lansare pentru viitorul tău job. Înainte însă de a te arunca la primul anunț găsit pe internet, informează-te cu privire la: 

Legea Internshipului – de ce aspecte trebuie să ții cont
Care este salariul pentru un program de internship
Contract de internship – ce este și ce trebuie să conțină
În ce condiții poate înceta contractul
Ce se întâmplă după încheierea programului de internship

Legea Internshipului – de ce aspecte trebuie să ții cont

Publicată în Monitorul Oficial nr. 626, în data de 19 iulie 2018, Legea Internshipului sau Legea nr. 176/2018 vine în sprijinul celor care doresc să își consolideze competențele profesionale atât în timpul facultății, cât și în timpul liceului. Conform legii, tinerii care au împlinit 16 ani pot lucra în cadrul unei companii pe baza unui contract de internship. De asemenea, chiar și tinerii sub 15 ani pot deveni interni într-o firmă, însă doar cu încuviințarea părinților sau a reprezentanților legali. 

Pe o perioadă de maximum 720 de ore sau șase luni poți obține experiența practică în domeniul de interes în care îți dorești sa te angajezi după încheierea studiilor. De asemenea, programele de acest gen au devenit în ultimii ani o modalitate prin care companiile recrutează viitori angajați.

Conform legii, în funcție de numărul de salariați, organizația-gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaților.

De asemenea, durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship. În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi. 

Un alt lucru important pe care trebuie să îl știi este că perioada de internship va fi considerată vechime în muncă sau de specialitate, în unele situații. 

Care este salariul pentru un program de internship

Chiar dacă până în 2018 existau multe programe de internship neplătite, după intrarea în vigoare a legii nr. 176/2018, companiile sunt obligate, conform art. 8, să ofere o indemnizaţie echivalentă cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară. Astfel, salariul tău, ca intern poate fi de cel puțin 1.040 lei, variind în funcție de compania la care vei face practica.

Desigur că această sumă trebuie să fie stipulată într-un contract de internship. În lipsa unui astfel de document, organizația gazdă riscă o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită în neregulă. De asemenea, riscă aceleași amenzi dacă firma nu declară la stat contractele respective.

Dacă îți sună bine perspectiva de a aplica pentru un program de internship, vezi cele mai noi oferte de pe OLX, aici.

Contract de internship – ce este și ce trebuie să conțină

Așa cum specifică și legea nr. 176/2018, orice internship trebuie realizat în baza unui contract de internship încheiat în formă scrisă și care nu poate depăși jumătate de an. Un exemplu de astfel de contract poți studia pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. El trebuie să conțină: 

  • Informații referitoare la părțile contractului;
  • Obiectul contractului;
  • Perioada contractului;
  • Atribuțiile și remunerația internului;
  • Drepturi specifice legate de sănătatea şi securitatea în muncă;
  • Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor.

În ce condiții poate înceta contractul

Conform art. 23 din Legea Internshipului, contractul poate înceta în următoarele condiții: 

  • Atunci când expiră termenul stabilit de comun acord; 
  • De comun acord; 
  • Atunci când organizația gazdă îşi încetează activitatea; 
  • În cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute în contractul de internship atât ale internului, cât și ale companiei;
  • Prin încheierea unui contract individual de muncă între părţi; 
  • Prin denunţarea unilaterală de către oricare dintre părţi, în situaţii justificate, pe baza unei notificări prealabile, transmise cu cel puţin 15 zile înainte de data propusă pentru încetare.

Ce se întâmplă după încheierea programului de internship

Trebuie să știi că la încheierea programului de internship, organizația gazdă trebuie să realizeze un raport de evaluare, în care sunt specificate aptitudinile pe care le-ai dobândit pe parcursul practicii, care au fost cunoștințele și competențele pe care le-ai valorificat în acea perioadă, ce obiective ai atins, care au fost performanțele și calitățile dobândite.

În baza acestui raport și în termen de cel mult cinci zile de la încheierea lui, firma trebuie să elibereze un certificat de internship

Atunci când programul de internship te-a încântat și mediul companiei în care ai făcut practică a fost ceea ce căutai, ideal este să continuați colaborarea și după. În cazul în care ambele părți doresc asta, va trebui să fie semnat un contract de muncă. 

Noi îți dorim succes și multe șanse de a te dezvolta cât mai armonios în planul carierei tale!

Sursa foto: Unsplash

Comentarii (0)
Adauga comentariu