Lucrează în timp ce călătorești. Ce joburi poți să găsești pe vase de croazieră, cât câștigi, avantaje și provocări

Când te gândești la vasele de croazieră, cel mai probabil le asociezi cu vacanță, relaxare, soare și valuri. Însă, pentru ca pasagerii să se bucure de o vacanță fără griji, există o întreagă echipă care se asigură că totul merge strună.

Vasele de croazieră sunt ca un mic oraș – includ numeroase magazine, restaurante, locuri de joacă pentru copii, săli de fitness și Spa și multe alte facilități pentru turiști. Iar toate aceste facilități înseamnă că mereu vor exista oportunități de angajare pentru cei care își doresc să lucreze pe un vas de croazieră și să se bucure de o experiență de muncă diferită.

5 abilități care te ajută să obții cu ușurință un job pe un vas de croazieră

Pe cât de bine sună ideea de a lucra pe un vas de croazieră, pe atât de necesar este să știi de la bun început care sunt așteptările de la un astfel de job și dacă ai abilitățile necesare să faci față activităților zilnice. Mai jos găsești o listă cu principalele abilități pe care trebuie să le aibă cineva care vrea să lucreze pe vase de croazieră:

  • Să cunoști limbi străine – în general este necesar să știi limba engleză la nivel conversațional. În funcție de cerințele angajatorilor, există posibilitatea să fie nevoie să cunoști și o altă limbă străină, pe lângă engleză. Pe lângă faptul că vei avea colegi străini, vei interacționa și cu turiști din toate colțurile lumii, așa că trebuie să poți purta o conversație cu aceștia.
  • Să fii organizat și eficient – un astfel de job înseamnă multă muncă. De cele mai multe ori vei lucra 8, 10 sau chiar 12 ore pe zi, uneori chiar și șapte zile pe săptămână, pe toată perioada contractului, așa că trebuie să poți face față cu brio sarcinilor de zi cu zi.
  • Să ai o atitudine orientată către client – industria turismului de croazieră se bazează pe ospitalitate și pe interacțiunea cu clienții, în acest caz, turiștii. Trebuie să te poți adapta rapid la cerințele acestora, să rămâi calm în situații stresante sau când dai de persoane furioase ori nemulțumite. Gândește-te că turiștii vin din țări diferite, fiecare cu obiceiurile și particularitățile sale, așa că trebuie să te poți adapta cu ușurință la fiecare situație în parte.
  • Să fii prietenos – mai ales dacă lucrezi pe un post care presupune să interacționezi zilnic cu turiștii. Trebuie să fii mereu la dispoziție acestora, ușor de abordat și gata oricând să dai o mână de ajutor.
  • Să ai spirit de echipă – spre deosebire de alte joburi, când după terminarea programului te duci acasă, munca pe un vas de croazieră înseamnă că o să petreci timp cu colegii de echipă și după program, deoarece toți sunteți cazați în același loc. Pentru ca experiența pe vasul de croazieră să fie plăcută și productivă, e important să te înțelegi bine cu colegii de echipă, atât în timpul programului de muncă, dar și în timpul liber.

Provocările și avantajele unui job pe un vas de croazieră

Așa cum ai văzut mai sus, un job pe un vas de croazieră înseamnă multă muncă și puțin timp liber pentru tine. Pe lângă asta, trebuie să știi că, din moment ce vei împărți cabina cu colegi de echipă, nu vei avea prea multă intimitate. Alte probleme pot să apară și atunci când nu aveți același program de muncă, iar odată ce ți-ai terminat tura și vrei să te odihnești, celălalt coleg abia se pregătește să plece la muncă.

Trebuie să ai în vedere și faptul că, dacă lucrezi pe un vas de croazieră într-o zonă unde lumina de zi sau întunericul durează încontinuu șase luni, este posibil să ai probleme de sănătate, precum depresii provocate de expunerea prelungită la lumină artificială.

În ciuda acestor provocări, avantajele pe care ți le aduce un astfel de job nu sunt de neglijat. Iată care sunt beneficiile unui job pe un vas de croazieră:

  • Salariu mai mare decât dacă ai lucra pe aceeași poziție într-un alt loc. În general, salariile sunt cu câteva sute de euro mai mari decât valoarea salariului mediu net. Chiar dacă ești începător și nu ai experiență, poți să câștigi mai mult decât decent. Valoarea salariului crește pe măsura experienței căpătate. În plus, în funcție de jobul pe care îl vei avea, poți să primești și bacșiș. Angajatorii includ în pachetul de beneficii salariale și asigurare medicală.
  • Ai cazarea și mesele asigurate, așa că rămâi cu mai mulți bani în buzunar, după ce s-a încheiat perioada de lucru stabilită în contract. În plus, unele companii plătesc și bilete de avion dus-întors, ca să ajungi în orașul unde este plecarea.
  • Ai posibilitatea să avansezi în carieră. La fel ca la orice alt job, odată ce capeți experiență, poți să avansezi pe un alt post. De exemplu, poți să avansezi de la ospătar la șef de sală sau, dacă lucrezi în bucătărie, poți începe ca ajutor de bucătar și treptat poți să lucrezi ca bucătar.
  • Vei beneficia de traininguri la angajare, eventual și pe durata perioadei de lucru. Astfel, chiar dacă nu ai experiență în domeniul în care îți cauți de lucru, vei învăța înainte de angajare tot ce trebuie să știi ca să te descurci la locul de muncă. În plus, vei avea un avantaj la angajare dacă ai urmat cursuri de calificare în domeniu.
  • Vei vizita orașe pe care poate nu ai fi putut să le vizitezi în alte condiții. Chiar dacă programul de muncă este încărcat, odată ce vei fi terminat tura, vei putea merge să vizitezi orașele de pe traseul unde acostează vasul și te vei bucura de tururi ghidate gratuite. Practic, muncești în timp ce vezi lumea.

Dacă îți sună bine un job pe un vas de croazieră, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Care sunt cele mai căutate posturi pe un vas de croazieră: 5 joburi care te-ar putea interesa

Companiile care fac recrutări pentru joburi pe vase de croazieră caută angajați pe tot parcursul anului. Angajările se fac în baza unui contract de muncă pe o perioadă determinată, care poate varia între câteva luni și cel mult un an. Vasele de croaziere au trasee în toată lumea, așa că vei putea să mergi în croaziere scurte, pe fluvii, sau în călătorii mai lungi, pe ocean, în funcție de traseele companiei pentru care lucrezi.

Pe un vas de croazieră poți face aproape orice, fie că vrei să te angajezi pe un post de barman, ospătar, instructor fitness, ajutor de bucătar, recepționer sau cameristă. Chiar dacă sunt joburi sezoniere, condițiile de muncă sunt decente și vei câștiga un salariu pe măsura muncii pe care o depui.

Dintre toate ofertele de muncă disponibile pe un vas de croazieră există câteva joburi care sunt cele mai căutate. Găsești mai jos o listă cu acestea, împreună cu câteva dintre principalele responsabilități:

Ospătar

Principalele responsabilități:

  • Să aranjezi și să pregătești sala de mese;
  • Să însoțești clienții la mese, să prezinți meniul și, eventual, să oferi recomandări legate de preparate;
  • Să iei comenzi de la clienți și să transmiți comenzile către bucătărie;
  • Să transmiți către bucătar dacă există pasageri care au anumite preferințe culinare sau dacă urmează un anumit regim alimentar;
  • Să cunoști meniul și să servești preparatele conform standardelor de ospitalitate;
  • Să participi la traininguri organizate de manager ca să îți îmbunătățești abilitățile;
  • Să participi la organizarea anumitor evenimente care au loc pe parcursul călătoriei.

Bucătar

Principalele responsabilități:

  • Să prepari diferitele feluri de mâncare stabilite în meniu, în funcție de comenzile primite (aperitive, feluri principale, deserturi);
  • Să te asiguri de fiecare dată că ingredientele sunt proaspete și de calitate;
  • Să cântărești și să combini ingredientele în funcție de rețete;
  • Să fierbi, coci, frigi sau să prăjești legume și cărnuri;
  • Să te asiguri că sunt respectate regulile de igienă, că zona de lucru este curată și că ai tot echipamentul necesar la îndemână;
  • Să comunici lista pentru aprovizionare înainte ca vaporul să acosteze, astfel încât să fii sigur că, la plecare, vei avea toate ingredientele necesare pentru mesele zilnice;
  • Să te asiguri că toate echipamentele funcționează cum trebuie;
  • Să condimentezi mâncarea într-un mod echilibrat, să guști preparatele și să te asiguri că au gustul potrivit;
  • Să te asiguri că ingredientele sunt depozitate în condiții optime și că sunt gătite conform rețetelor;
  • Să aranjezi mâncarea în farfurii în funcție de porțiile stabilite.

Recepționer

Principalele responsabilități:

  • Să ajuți la procedurile de check-in și check-out ale pasagerilor de la bordul vasului;
  • Să te asiguri că sunt pregătite toate cardurile de acces în camere pentru pasageri, înainte ca aceștia să urce la bord;
  • Să oferi suport administrativ și să ții evidența documentelor;
  • Să fii la curent cu activitățile personalului de pe vas;
  • Să te asiguri că zona de la recepție este curată;
  • Să ajuți pasagerii cu informațiile de care au nevoie într-un mod politicos, precum programul călătoriei, când pot coborî de pe vas sau dacă au nevoie de o hartă a orașului pe care îl vizitează;
  • Să îndeplinești solicitările pasagerilor, să te asiguri că au tot confortul necesar și că sunt respectate condițiile de siguranță;
  • Să preiei reclamațiile pasagerilor și să le transmiți către departamentul responsabil care poate remedia situația respectivă (ex.: electricianul trebuie să schimbe un bec sau camerista trebuie să aducă prosoape în plus);
  • Să pregătești rapoarte pentru management referitoare la activitățile care au avut loc pe parcursul programului de lucru (ex.: e-mailuri, telefoane și solicitări primite);
  • Să îți iei notițe pe care să le predai la sfârșitul turei celuilalt coleg, astfel încât acesta să fie la curent cu ce s-a întâmplat la bordul vasului.

Barman

Principalele responsabilități:

  • Să cunoști băuturile și să știi cum să amesteci cantitățile necesare pentru prepararea băuturilor/cocktailurilor;
  • Să te asiguri că barul este aprovizionat cu o cantitate suficientă de băuturi;
  • Să menții și să te asiguri că zona de lucru și paharele în care servești băutura sunt curate;
  • Să ai o atitudine deschisă și să fii sociabil, mai ales că unii pasageri preferă să stea de vorbă cu barmanii;
  • Să te asiguri că este atins targetul de vânzări și să poți recomanda băuturi pasagerilor în funcție de preferințele lor;
  • Să te asiguri că băuturile sunt servite într-un mod corespunzător (ex.: că paharele sunt curate, că ai pus măslina în paharul cu Martini);
  • Să te asiguri că barul este dotat cu toate ustensilele, precum șervețele, paie, meniul de băuturi, scrumiere.

Cameristă

Principalele responsabilități:

  • Să menții curățenia în cabinele pasagerilor și în băi (ex.: șters praful, dat cu aspiratorul, dezinfectarea băii);
  • Să te asiguri că există toate facilitățile necesare în cabine (ex.: așternuturi curate, halate de baie și prosoape);
  • Să duci rufele la spălătorie;
  • Să schimbi lenjeriile de pat și prosoapele din baie.

La fel ca în orice altă meserie, și munca pe un vas de croazieră vine cu avantaje și alte aspecte mai puțin plăcute, așa cum este programul de muncă. Însă, dacă ești decis că vrei să capeți mai multă experiență sau să încerci o meserie diferită, vei vedea că munca pe un vas de croazieră vine și cu beneficii. Nu poți să știi niciodată, poate vei descoperi că un job pe un vas de croazieră este potrivit pentru tine.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

barmanbucatarcameristăcroazierajoburi pe croazieraospătarRecepționer
Comentarii (0)
Adauga comentariu