Menajera: ce trebuie să faci, de ce calități ai nevoie și câți bani poți câștiga

Indiferent că este vorba despre o casă, un spațiu de birouri sau un hotel, curățenia este întotdeauna o necesitate. De multe ori însă, rolul de menajeră nu presupune doar curățenia în anumite spații, ci și responsabilități în plus, care sunt discutate la angajare.

În aceste condiții, nu este de mirare că menajerele sunt de fiecare dată la mare căutare. Iar dacă vrei să îți găsești un astfel de job, este bine să știi la ce să te aștepți, care sunt abilitățile pe care ar trebui să le ai, unde te poți angaja și care sunt salariile din domeniu.

Ce calități trebuie să ai pentru a fi o menajeră bună
Ce responsabilități poți avea ca menajeră
Unde te poți angaja ca menajeră
Programul de lucru
Cât poți câștiga ca menajeră

Ce calități trebuie să ai pentru a fi o menajeră bună

Rolul de menajeră nu este tocmai unul simplu, așa că ar trebui să te asiguri, înainte de toate, că te poți descurca la un astfel de job.

Teoretic, nu ai nevoie de studii superioare sau de alte certificări speciale (totuși, cerințele pot varia în funcție de angajator). Dar sunt câteva lucruri care te-ar putea ajuta să obții postul:

  • Hărnicia: în primul rând, angajatorul tău are nevoie de cineva care să muncească și să nu trateze superficial lucrurile, așa că va fi foarte atent la modul în care te dedici meseriei tale.
  • Priceperea: va trebui să te ocupi de curățenia spațiilor, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să existe scăpări la acest capitol, lucruri lăsate în dezordine, zone neglijate sau obiecte murdare, care ar putea atrage sancțiuni din partea angajatorului.
  • Încrederea: oamenii caută întotdeauna menajere în care să simtă că au încredere, mai ales dacă le angajează pentru curățenia de acasă, unde le oferă acces la bunurile și lucrurile lor personale.
  • Respectul: indiferent de domeniul în care activezi, respectul trebuie să fie la baza relației dintre angajat și angajator.
  • Seriozitatea: o menajeră bună își îndeplinește sarcinile cu simț de răspundere, vine la timp la lucru și ține cont de indicațiile primite.
  • Flexibilitatea: în acest caz, ne referim atât la flexibilitatea programului de lucru (când lucrezi ca menajeră, este posibil să nu ai un program fix și să fii solicitată), cât și la flexibilitatea în privința condițiilor de lucru (sarcini și responsabilități noi, schimbarea mediului de lucru etc.).

Pe scurt, criteriile de mai sus alcătuiesc profilul general al unei menajere responsabile, muncitoare și de încredere.

Pe lângă acestea, este de preferat ca persoana care vrea să se angajeze pe un astfel de post să nu aibă cazier, să știe cum să reacționeze în situații de urgență, să fie aptă din punct de vedere fizic (pentru că procesul de curățenie este unul solicitant, mai ales dacă este vorba de întreținerea unor spații mari), dar și să aibă o oarecare experiență în domeniu.

În același timp, foarte utile sunt și recomandările de la foștii angajatori pentru recrutarea unei menajere. Cei care vor menajere pentru locuințele proprii caută adesea recomandări în rândul cunoștințelor și al prietenilor, așa că acest sistem funcționează foarte bine.

Dacă îți sună bine un job de menajeră, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici

Ce responsabilități poți avea ca menajeră

Menajera nu este doar o persoană care se ocupă de curățarea spațiilor. În atribuțiile tale pot intra și: spălarea și călcarea hainelor, mersul la piață și cumpărarea alimentelor, pregătirea mesei sau alte activități care ar trebui discutate și negociate de la bun început.

În linii mari, lista sarcinilor pe care le vei avea de îndeplinit dacă te angajezi ca menajeră arată astfel:

  • aspirarea suprafețelor;
  • spălarea și curățarea podelelor;
  • ștergerea prafului și a petelor de pe mobilier;
  • curățarea și dezinfectarea obiectelor sanitare din băi;
  • schimbarea produselor consumabile (săpun lichid, hârtie igienică, prosoape de hârtie etc.);
  • spălarea și schimbarea așternuturilor de pat;
  • spălarea și călcarea hainelor;
  • curățarea ferestrelor;
  • curățarea frigiderului;
  • curățarea spațiilor din sertare;
  • strângerea și ducerea gunoiului.

Pe lângă aceste responsabilități, ca menajeră poți avea, în măsura posibilităților, și un rol dublu. Pe lângă curățenia în casă, te-ai putea ocupa și de supravegherea și îngrijirea copilului/copiilor din familie, deci vei avea și rolul de bonă. Bineînțeles, în această situație, remunerația ar trebui să fie mai mare, iar înțelegerile contractuale s-ar schimba.

Un alt caz ar fi cel al menajerei care și gătește în casă ori la birou. Dacă ești solicitată pentru un astfel de post, trebuie să discuți cu angajatorul cum îți vei împărți timpul între cele două sarcini, curățenia și gătitul, și care ar trebui să fie frecvența acestora.

De asemenea, pentru că gusturile familiilor diferă de la un caz la altul, ar trebui schițat dinainte și un meniu pe care să-l pregătești, de preferat unul tradițional, cu rețete cunoscute.

Unde te poți angaja ca menajeră

De regulă, menajerele găsesc posturi în locuințele persoanelor private, în cadrul unor firme sau birouri particulare, sau în hoteluri, pensiuni, complexe turistice sau restaurante.

Deși pentru un astfel de post nu există prea multe posibilități de avansare, în companii sau în hoteluri poți ajunge să primești mai multe responsabilități și să coordonezi echipele de curățenie.

Menajeră într-o casă

Atunci când lucrezi pentru persoane private, trebuie să discuți cu angajatorul despre programul de lucru, cerințele acestuia și salariul oferit. De regulă, suma pe care o primești se stabilește în funcție de dimensiunile spațiului (garsonieră, apartament cu mai multe camere, vilă) în care vei face curățenie.

Mai mult decât atât, există și varianta angajării unei menajere interne, care locuiește în aceeași casă cu cei pentru care lucrează. Într-o astfel de situație, angajatorul ar trebui să îți pună la dispoziție o cameră și să stabilească împreună cu tine un program de lucru, cu zile libere și ore de odihnă.

Menajeră într-o firmă

Fișa postului pentru o menajeră care lucrează într-o companie include, în general, curățarea spațiilor comune de lucru, igienizarea băilor, schimbarea sacilor de gunoi și a produselor consumabile (hârtie igienică, prosoape de hârtie etc.).

Menajeră în hotel/complex turistic/pensiune

În acest caz, rolul menajerei este unul foarte important, pentru că munca ta contribuie la menținerea unei bune imagini pentru locul respectiv. Responsabilitățile tale pot varia de la un angajator la altul, dar, în general, sarcinile se rezumă la curățenie în camere, băi și holuri, igienizarea obiectelor sanitare și înlocuirea produselor consumabile (șampon, gel de duș, pastă de dinți, hârtie igienică etc.), dar și schimbarea așternuturilor după fiecare vizită a turiștilor.

Menajeră în străinătate

Ca urmare a condițiilor de lucru și a salariilor mai bune, multe persoane sunt atrase de ideea de a lucra în străinătate, iar posturile care nu necesită o calificare, cum este și cel de menajeră, sunt la mare căutare.

Fie că este vorba despre menaj la domiciliu sau despre curățenie în spații publice, poți câștiga mai mult în țările occidentale, iar în unele locuri angajatorul îți poate asigura inclusiv masa și cazarea.

Cunoașterea unei limbi străine (engleză sau limba țării în care dorești să lucrezi) reprezintă un avantaj.

Programul de lucru

Dacă ești în căutarea unui post de menajeră, trebuie să ai în vedere și programul pe care îl vei avea.

Part-time

Ca menajeră care lucrează în regim part-time vei fi angajată, de regulă, de persoane private. Astfel vei avea mai mulți clienți și vei petrece câteva ore pentru a face curățenie în casele sau în birourile lor. Nu ai un program fix și tariful va fi, de obicei, pe oră sau pe apartament (dacă sunt luate în calcul dimensiunile spațiului).

Full-time

De cele mai multe ori, ca menajeră care lucrează full-time vei avea un loc de muncă stabil, într-o companie, o firmă de curățenie sau orice altă instituție. Programul de lucru este de opt ore pe zi, însă, în unele locuri, vei lucra în ture.

Menajeră internă

După cum spuneam și mai sus, ca menajeră internă vei face curățenie și vei locui în aceeași casă cu angajatorii tăi. Chiar dacă ești alături de ei 24 de ore din 24, nu trebuie să fii la dispoziția lor în permanență.

Pentru a fi evitate neînțelegerile, trebuie să discuți de la bun început cu angajatorul despre condiții, program de lucru, pauză și zile libere.

Cât poți câștiga ca menajeră

Conform Hotărârii de Guvern nr. 937/2018, începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie a crescut la 2.080 de lei pe lună brut, care se traduce într-un venit net (salariul în mână) de 1.263 de lei.

Salariul unei menajere în regim full-time pornește de la minimumul pe economie (adică netul de 1.263 de lei) și variază de la un angajator la altul (de multe ori, este peste minimumul net cu câteva sute de lei).

Contează mult și experiența în domeniu, iar dacă ai și câteva recomandări de la foștii angajatori, poți negocia o sumă mai mare.

De asemenea, dacă ești angajată pentru un dublu rol (dădeam mai sus exemplul bonei-menajere), salariul trebuie să crească, mai ales că implică mai multă responsabilitate.

Dacă lucrezi ca menajeră part-time, câștigul este determinat de munca pe care o ai de făcut în casele sau spațiile clienților. Pentru o garsonieră, tariful unei menajere este undeva la 100-150 de lei, pentru un apartament de două camere, prețul este între 150 și 250 de lei, iar pentru casele mai mari poate depăși 300 de lei. Bineînțeles, tariful este stabilit în funcție de complexitatea serviciilor oferite pe lângă curățenia locuinței (călcat, udat flori, gătit etc.).

În concluzie, dacă ești în căutarea unui job de menajeră, trebuie să știi că oferta locurilor de muncă este una foarte variată, așa că-ți nu rămâne decât să o găsești pe cea mai bună pentru tine.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock.com

Comentarii (0)
Adauga comentariu