Meseria de farmacist – descriere, salariu, aptitudini

Meseria de farmacist este una dintre cele mai nobile profesii, indispensabilă societății și care contribuie la îmbunătățirea sănătății populației prin tratarea unor afecțiuni ocazionale sau cronice.

Această meserie este și una dintre cele mai sigure de pe piață, în fiecare an fiind angajați 800-900 de absolvenți ai facultăților de Farmacie, potrivit datelor Colegiului Farmaciștilor din România.

Deși în București se află aproximativ 20% din totalul farmaciilor din țară, un farmacist își va găsi un job chiar și în orașele mici. Mai jos poți citi mai multe despre cum devii farmacist, unde poți lucra, ce presupune meseria de farmacist, ce aptitudini sunt necesare, precum și la ce salariu te poți aștepta.

Cum devii farmacist

Pentru a putea lucra ca farmacist este necesar să fi terminat cursurile unei Facultăți de Farmacie. În general, studiile au o durată de cinci ani. După obținerea diplomei de licență, vei avea nevoie de obținerea unor avize pentru a putea profesa.

Cum obții Autorizația de Liberă Practică

Potrivit legislației, ai nevoie de un certificat eliberat de Colegiul Farmaciștilor din România. Acesta poartă numele de Autorizația de Liberă Practică. Pentru a face parte din Colegiul Farmaciștilor din România, trebuie să îndeplinești mai multe condiții:

  • Ai obținut calificarea în farmacie;
  • Nu ai probleme cu legea și nu ai fost implicat în cazuri de nedemnitate;
  • Ești apt medical pentru a profesa ca farmacist;
  • Ai obținut diploma de licență în ultimii cinci ani;
  • Ai achitat taxa de înscriere în Colegiul Farmaciștilor din România (10% din salariul minim pe economie potrivit Deciziei nr. 2 /2009 privind Statutul Colegiului Farmaciștilor din România și a Codului deontologic al farmacistului).

După ce ai obținut certificatul de membru în Colegiul Farmaciștilor din România, acesta va trebui vizat anual pentru a putea practica meseria de farmacist. Pentru a obține viza anuală ai nevoie de:

  • Asigurare de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv;
  • Dovada efectuării a 40 de ore de educație farmaceutică continuă (EFC);
  • Achitarea taxei aferente pentru anul respectiv.

Ce înseamnă educația farmaceutică continuă

Dacă următoarea ta întrebare este ce presupune EFC este bine de știut că această educație farmaceutică continuă primește un număr de puncte (minimum 40 pe an pentru a putea practica meseria). Educația farmaceutică continuă poate însemna:

  • Participarea la cursuri postuniversitare;
  • Participarea la conferințe sau simpozioane;
  • Participarea la manifestări științifice;
  • Publicarea de materiale științifice;
  • Abonamente la reviste de specialitate;
  • Participarea la reuniunile Societății de Științe Farmaceutice din țară sau din străinătate.

Cum poți avansa ca farmacist

După ce ai obținut licența, poți avansa pe post dacă urmezi cursuri de rezidențiat, masterat sau doctorat.

Urmarea acestor forme postuniversitare ajută la supraspecializare și crește șansele de angajare pe funcția dorită (vezi mai jos).

Ca rezident te poți specializa în Farmacie Clinică sau în Laborator Farmaceutic.

Dacă urmezi un master în farmacie, acesta va implica și cercetare sau cursuri de management în spitale. Durează aproximativ doi ani.

Poți deveni doctor în farmacie fără ca anterior să fi urmat un masterat. Ca doctorand, activitatea ta va include cercetare în domeniu. Vei putea lucra alături de alți colegi din domeniul academic, vei putea elabora programe științifice și publica rezultatele unor studii în reviste de specialitate.

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Unde poți lucra ca farmacist

Ca proaspăt absolvent al Facultății de Medicină, ai la dispoziție mai multe opțiuni de carieră. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:

  • În domeniul retail – ca farmacist vei putea elibera medicamente recomandate de medic. În acest context, vei putea lucra într-o farmacie cu circuit deschis (farmacie locală) sau cu circuit închis (farmacia spitalului). Dacă alegi să lucrezi la o farmacie cu circuit deschis, vei interacționa direct cu pacienții și vei avea ocazia de a avansa, vei putea deveni farmacist șef sau diriginte. Acesta din urmă are o funcție de manager și coordonează activitatea întregii farmacii. În cadrul farmaciei cu circuit închis vei asigura necesarul de medicamente bolnavilor internați în spitalul în care lucrezi. Dacă alegi această variantă, vei fi la curent cu schemele de tratament din spital;
  • În depozite farmaceutice – vei fi responsabil de recepționarea și verificarea acurateței și calității medicamentelor. Nu vei avea contact direct cu populația, însă va trebui să poți folosi computerul și să te poți organiza eficient. Dacă îți dorești să promovezi, vei fi responsabil de instruirea personalului, coordonarea procesului de retragere a unor medicamente, asigurarea rezolvării unor reclamații, precum și respectarea cerințelor impuse de legislația în vigoare;
  • În centre de fabricare a medicamentelor – este ideal dacă preferi să lucrezi cu sticlărie de laborator și mașinării. Poți alege o poziție în departamentul de cercetare/dezvoltare, în secția de producție sau în controlul și asigurarea calității;
  • În laboratoare farmaceutice – vei fi implicat în cercetare. Poți lucra în laboratoare de chimie sanitară, biochimie, toxicologie, laboratoare de analize medicale sau în industria farmaceutică.

Descriere meserie

Un farmacist care lucrează în retail are următoarele responsabilități:

  • Coordonează activitatea din farmacie – în special în farmaciile mici, de cartier;
  • Răspunde de activitatea farmaciei în fața Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Agenției Naționale a Medicamentului și Colegiului Farmaciștilor din România;
  • Întocmește și implementează procedurile de lucru legate de activitatea farmaciei;
  • Asigură aprovizionarea cu medicamente și alte produse de la distribuitori autorizați;
  • Efectuează recepția medicamentelor și a altor produse de sănătate;
  • Depozitează medicamentele și alte produse conform regulilor de conservabilitate și potrivit legii medicamentului;
  • Răspunde de recepția, depozitarea și eliberarea de medicamente cu efecte psihotrope și stupefiante, conform legislației în vigoare;
  • Organizează eliberarea de medicamente pe bază de rețetă medicală și în regim de urgență;
  • Blochează și retrage medicamentele neconforme. Aceste neconformități pot fi stabilite de Agenția Națională a Medicamentului, de distribuitori sau chiar de farmacist;
  • Stabilește și pune în aplicare norme de autoinspecție referitoare la întreaga activitate;
  • Înregistrează și soluționează reclamațiile legate de activitatea din farmacie.

Aptitudini

Cunoștințele teoretice sunt foarte importante dacă dorești să lucrezi ca farmacist. Însă, la fel de importante sunt aptitudinile. Acestea te ajută să devii un profesionist și să îți faci meseria cu dedicare. Mai jos sunt câteva dintre ele:

  • Abilități matematice și științifice – multă lume subestimează capacitatea de calcul necesară în cazul unui farmacist. De la calcularea pilulelor necesare unui pacient la elaborarea unor forme complexe de tratamente, farmacistul trebuie să fie capabil să realizeze calcule rapide;
  • Aptitudini interpersonale – ca farmacist vei fi pus în multe situații care vor trebui gestionate eficient. Vei negocia contracte cu furnizorii de medicamente, vei discuta cu medici pentru clarificarea unor aspecte care țin de anumite tratamente și vei explica în detaliu cum se iau anumite pilule unei plaje largi de oameni, mai deschiși sau mai puțin deschiși la dialog. Poate fi util chiar și simțul umorului. Acesta te va ajuta să treci peste zilele dificile;
  • Multitasking – un bun farmacist trebuie să se ocupe de pacienți, să respecte protocoalele companiei, să se ocupe cu aprovizionarea, să răspundă la telefon etc. Unele dintre aceste sarcini pot avea loc simultan, iar multitaskingul se poate dovedi a fi o aptitudine foarte utilă;
  • Capacitatea de a prioritiza – de la începutul până la încheierea programului te vei confrunta cu diverse situații, fiecare având importanța sa. De aceea, este important să fii capabil să evaluezi situațiile și să le bifezi în funcție de prioritate. De exemplu, dacă așteaptă mai mulți pacienți la coadă, poți acorda prioritate unui pacient care are nevoie urgentă de un anumit medicament;
  • Consiliere – deși vei avea multe lucruri de făcut de-a lungul unei zile, este important să îți lași suficient timp pentru a explica pacienților cum să administreze tratamentul. În lipsa acestei îndrumări, pacienții pot lua un medicament în locul altuia, în cazul în care tratamentul presupune administrarea mai multor tipuri de pilule, sau îl pot lua în doze prea mari, lucru care poate avea consecințe grave asupra sănătății;
  • Aptitudini digitale – multe operațiuni necesare pentru farmacie se desfășoară în mediul digital. Accesarea programelor de consultare și menținerea unei baze de date sunt doar două dintre abilitățile necesare ca farmacist;
  • Abilități de gestiune financiară – farmacistul este, deseori, responsabil cu bugete, comenzi de stocuri, salarizare și controlul cheltuielilor. De aceea, este necesar să se organizeze ușor și să aibă noțiuni de bază din domenii precum contabilitatea, finanțele și impozitarea.

Salariu

Salariul unui farmacist variază în funcție de experiență. Astfel, un farmacist începător, cu maximum doi ani de experiență va câștiga aproximativ 3.000 de lei. Dacă ai între 2 și 10 ani de experiență vei câștiga între 3.500 și 4.000 de lei.

De asemenea, dacă avansezi până în poziția de farmacist primar poți câștiga până la 5.000 de lei, iar un farmacist șef sau un diriginte poate avea un salariu de 6.000 de lei.

Pe lângă salariu vei primi tichete de masă, bonusuri de performanță, plata orelor suplimentare, reduceri în cadrul farmaciei în care lucrezi, abonament la sală, eventual și susținere financiară dacă te muți în alt oraș.

Meseria de farmacist este una dintre profesiile nobile. Cu alte cuvinte, dacă vei lucra ca farmacist, vei contribui la salvarea de vieți, la propriu. Acest lucru implică mai multe responsabilități, de la administrarea stocurilor și stabilirea protocoalelor la sfătuirea celor care vin pentru a face cea mai bună alegere pentru sănătatea lor.

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu