Meseria de grădinar: salariu, responsabilități și aptitudini necesare

Meseria de grădinar vine, bineînțeles, cu responsabilitatea de a îngriji spațiile exterioare și de a le menține curate și frumoase. La prima vedere, această profesie este ideală pentru persoanele care iubesc natura, plantele și florile și sunt atente la orice detaliu.

Totuși, există numeroase responsabilități pentru cei care practică meseria de grădinar, dar și abilități necesare pentru a face o treabă bună. În cele ce urmează vei afla despre toate acestea, dar și despre ce salariu poți câștiga.

Ce trebuie să știi pentru a deveni grădinar
Care sunt responsabilitățile unui grădinar
Aptitudini necesare pentru a deveni grădinar
Ce salariu poți câștiga din meseria de grădinar

Ce trebuie să știi pentru a deveni grădinar

Cerința minimă pentru a deveni grădinar este să deții o diplomă de bacalaureat. Totuși, dacă te interesează să faci o carieră din această meserie și să devii grădinar calificat, poți urma alte studii pentru a obține o diplomă în horticultură, peisagistică sau alte domenii asociate cu grădinăritul.

Dacă deții cunoștințele necesare, nu este obligatoriu să ai experiență de muncă. Ține, totuși, cont că cerințele pot fi diferite de la un loc de muncă la altul. Ar fi o idee bună să deții și o licență în aplicarea pesticidelor, deoarece te va ajuta să obții mai ușor un post.

O modalitate prin care poți obține experiență este de a lucra cu un grădinar profesionist. În același timp, poți opta pentru voluntariat. În cazul în care ai posibilitatea de a lucra cu un profesionist, vei reuși să cunoști diferiți clienți și să te faci cunoscut.

Grădinarii profesioniști pot lucra în spații comerciale și rezidențiale. De asemenea, alte locuri de muncă pot include grădini botanice, hoteluri, firme de peisagistică și întreținere a grădinilor, parcuri sau domeniul imobiliar.

Dacă ai pasiune pentru grădinărit, trebuie să știi că vei fi responsabil pentru fiecare plantă din spațiul pe care trebuie să îl îngrijești. Trebuie să știi cum să îngrijești atât plantele perene sau anuale, cât și arbuști sau pomi. De asemenea, trebuie să îți iei toate măsurile de siguranță pentru a evita orice greșeală care poate distruge complet aspectul unei grădini.

Citește și Normele de protectie a muncii – de ce sunt importante, obligatiile angajatorului si ale salariatilor

Care sunt responsabilitățile unui grădinar

Grădinarii execută o serie de sarcini generale de mentenanță a spațiilor exterioare, inclusiv activități precum tăierea și cultivarea plantelor. Iată care sunt responsabilitățile de zi cu zi ale unui grădinar:

  • Plantezi flori, plante, pomi, arbuști;
  • Ai grijă de sănătatea plantelor și pomilor prin aplicarea de fertilizatori;
  • Uzi plantele și gazonul;
  • Tunzi gazonul și îndepărtezi buruienile;
  • Cureți grădinile de frunze uscate și alte reziduuri;
  • Menții spațiile verzi și potecile curate;
  • Stropești plantele cu soluții speciale contra dăunătorilor;
  • Cureți și menții în condiții bune ustensilele și alte echipamente de grădinărit pe care le folosești;
  • Amenajezi grădina astfel încât să arate bine și să aibă un design plăcut și îngrijit.

Dacă îți sună bine un job de grădinar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Aptitudini necesare pentru a deveni grădinar

Dacă îți dorești cu adevărat să ai succes în acest domeniu, nu ar trebui să îți lipsească următoarele abilități:

  • Rezistență fizică, pentru că vei lucra în aer liber, așa că trebuie să ai capacitatea de a executa diferite activități în diferite condiții climatice, dar și să fii suficient de puternic pentru a folosi ustensilele și echipamentele de grădinărit;
  • Atenție la detalii, deoarece grădinile pe care le îngrijești trebuie să fie curate și să arate bine;
  • Cunoștințe de horticultură, astfel încât să știi cum să îngrijești corect diferite tipuri de plante și pomi;
  • Capacitate bună de comunicare, deoarece vei lucra cu alți colegi și diferiți clienți și este esențial să știi cum să explici și să discuți cu aceștia, astfel încât să finalizezi cu succes proiectele;
  • Răbdare și multă atenție pentru a nu distruge rădăcinile plantelor când le cultivi, pentru a folosi cantitățile optime de fertilizatori și apă și pentru a tăia corect crengile uscate;
  • Bună organizare a timpului, deoarece va fi necesar să faci mai multe activități în același timp și să ai capacitatea de a termina la timp proiectele.

Cu alte cuvinte, un bun grădinar trebuie să aibă bune abilități de comunicare și rezistență fizică necesară pentru tot ceea ce înseamnă muncă în grădini, în aer liber. De asemenea, trebuie să ai cunoștințe legate de peisagistică, botanică, combaterea buruienilor, îngrijirea plantelor, irigare și folosirea corectă a ustensilelor.

Citește și Inchirierea fortei de munca – ce este, prevederi legale, cum functioneaza in vremuri de criza

Ce salariu poți câștiga din meseria de grădinar

Grădinarii pot lucra full-time sau part-time, sub supravegherea unui team leader sau alături de o echipă. Salariul pe care îl poți câștiga diferă în funcție de experiență și calitatea muncii pe care o livrezi.

Un grădinar începător poate porni de la un salariu de 1300 lei net și poate urca pe măsură ce acumulează experiență. Astfel, salariul poate ajunge chiar și la 6000 lei net. Dacă ai lucrat mulți ani în acest domeniu, poți ajunge grădinar profesionist și poți superviza la rândul tău o echipă de grădinari. Este necesar să ai abilități organizaționale și să știi cum să motivezi oamenii cu care lucrezi.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu