Obținerea de venituri pe perioada concediului de creștere a copilului, în 2019. Ce spune legea, ce sumă poți obține fără a pierde indemnizația

Concediul și indemnizația de creștere a copilului pot fi acordate atât mamei, cât și tatălui. Alături de condițiile care trebuie îndeplinite, pentru acordarea acestor drepturi, în funcție de salariul tău și de indicatorul social de referință, ca părinte ai posibilitatea să obții și alte venituri, dar în condițiile prevăzute de lege și până la o anumită limită valorică.

Câți bani poți câștiga din indemnizația de creștere a copilului

Prin plafonarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului, realizată în toamna anului 2017 în urma adoptării Ordonanței de Urgență 55/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului, nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, s-a renunțat la calculul în funcție de salariul minim.

Acum, valoarea indemnizației este determinată prin raportarea la valoarea indicelui social de referință, care este de 500 de lei. Astfel, s-a creat o limită minimă și una maximă a sumelor de bani primite de părinții din România pentru concediul de creștere a copilului. Ca mamă sau ca tată, poți încasa lunar cel puțin 1.250 de lei, dar indiferent de veniturile obținute anterior, nu vei avea dreptul la o indemnizație mai mare de 8.500 de lei.

Condițiile de obținere a veniturilor și valoarea lor maximă anuală

Deși în mod normal părintele care primește indemnizația de creștere a copilului nu mai are dreptul la alte venituri, OUG nr. 111/2010 a stabilit câteva cazuri care reprezintă o excepție de la regula generală. Astfel, poți să câștigi bani și în afara celor acordați pentru creșterea copilului dacă:

  • primești în perioada concediului diverse sume de bani, în baza legii contractului colectiv de muncă, dar altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
  • primești indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de valoarea lor;
  • realizezi, în decursul unui an calendaristic, concomitent cu perioada de concediu, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități. Nivelul acestora, totuși, nu trebuie să depășească de mai mult de trei ori cuantumul minim al indemnizației. Astfel, vei putea câștiga cel mult 3.750 de lei în plus, în fiecare an.

Consecințele depășirii pragului stabilit de lege

Agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (sau agențiile de sector din București) au datoria de a verifica respectarea limitei pentru câștigurile suplimentare anuale, în termen de trei luni de la încheierea fiecărui an calendaristic al perioadei de concediu pentru creșterea copilului. Dacă sumele pe care le încasezi depășesc pragul stabilit și nu ai anunțat în scris agenția de care aparții, acordarea indemnizației va fi considerată necuvenită, iar recuperarea ei de va face baza unei decizii emise de instituție, într-un interval de 180 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu