Regulamentul de ordine interioară – ce prevede și ce rol are pentru companie și pentru angajați

Regulamentul de ordine interioară este un act obligatoriu pe care angajatorul îl întocmește pentru a aduce la cunoștința angajaților care sunt normele și procedurile ce trebuie respectate în cadrul companiei. Prevederile din acest document sunt respectate atât de salariați, cât și de angajatori.

În continuare îți propunem un scurt ghid despre ce înseamnă regulamentul de ordine interioară, ce informații trebuie să conțină, care este rolul acestui act pentru salariați și pentru companie.

Ce este regulamentul de ordine interioară

Regulamentul de ordine interioară este un act obligatoriu pe care angajatorul trebuie să-l întocmească, după consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, în funcție de caz. La fel ca în cazul fișei postului, care este un act atașat la contractul individual de munca, angajatorul are obligația să te informeze despre acest regulament. Documentul își produce efectele în momentul în care ți-a fost adus la cunoștință și ai semnat în acest sens.

Regulamentul intern este elaborat de angajator în termen de 60 de zile de la data dobândirii personalității juridice. Actul stabilește norme privind buna desfășurare a activității la locul de muncă, prevederile fiind respectate atât de companie, cât și de angajați.

Potrivit legii, regulamentul intern trebuie afișat la sediul angajatorului și nu poate fi modificat decât cu înștiințarea angajatului. Ca salariat poți sesiza angajatorul, invocând prevederi din regulamentul intern, în momentul în care există dovada că ți-au fost încălcate drepturile. Instanțele judecătorești sunt cele care verifică și dau sentințe în ceea ce privește legalitatea dispozițiilor conținute de regulamentul intern. 

Ce informații conține regulamentul de ordine interioară

Potrivit Noului Cod al Muncii, regulamentul de ordine interioară conține mai multe reguli și proceduri care asigură buna desfășurare a activității în cadrul companiei. Astfel, documentul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

  • reguli referitoare la protecția, igiena și securitatea în muncă în cadrul companiei;
  • reguli pentru respectarea demnității persoanelor și a principiului nediscriminării;
  • ce drepturi și obligații au salariații și angajatorul;
  • prezentare a procedurii prin care sunt soluționate cererile sau reclamațiile individuale ale salariaților;
  • reguli concrete referitoare la disciplina muncii în cadrul companiei;
  • precizare clară a abaterilor disciplinare și care sunt sancțiunile aplicabile;
  • reguli privind procedura disciplinară;
  • menționare precisă a modalităților de aplicare a unor dispoziții legale sau prevăzute în contracte speciale;
  • prezentare a criteriilor și a procedurilor de evaluare profesională a salariaților.

Rolul regulamentului de ordine interioară pentru angajat

Prin lege, îți sunt acordate mai multe drepturi, însă regulamentul de ordine interioară este documentul în care sunt precizate condițiile în care beneficiezi de aceste drepturi. Mai jos sunt câteva exemple în acest sens.

În cazul în care durata zilnică a orelor de muncă este mai mare de șase ore, legea îți dă dreptul la pauză de masă, dar și la alte pauze. Condițiile în care îți poți lua aceste pauze sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul de ordine interioară. Prin urmare, este foarte important să citești cu atenție ce prevede acest document, ca să nu fii pasibil de sancțiune disciplinară pentru nerespectarea regulamentului. Reține că pauzele nu sunt incluse în timpul de lucru, prin urmare, dacă ziua ta de muncă are opt ore, pauza de masă se adaugă acestora. 

Tot prin lege, ai dreptul la zile de recuperare în cazul în care compania îți cere să muncești în zilele de weekend sau în cele de sărbători. Prin regulamentul intern și prin contractul colectiv de muncă aplicabil se stabilesc condițiile în care poți beneficia de acest repaus. De asemenea, dacă este vorba despre evenimente familiale deosebite, ai dreptul la zile libere plătite care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă și care sunt acordate prin regulamentul intern și prin contractul individual de muncă aplicabil. Același lucru este valabil și pentru rezolvarea unor situații personale, când ai dreptul la concediu fără plată. 

Citește și: Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Rolul regulamentului de ordine interioară pentru companie

Pe lângă contractul colectiv de muncă sau cel individual, prin regulamentul de ordine interioară se pot stabili anumite condiții de aplicare a unor clauze, cum este cea de confidențialitate. În momentul în care semnezi contractul individual de muncă, te angajezi ca pe toată durata acestuia și după încetarea lui să nu transmiți date sau informații de care atât tu, cât și angajatorul ați luat la cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite de regulamentul de ordine interioară. Dacă această clauză nu este respectată de oricare dintre părți, atunci cel în culpă este obligat la plata de daune-interese. 

Apoi, dacă nu respecți prevederile din regulamentul de ordine interioară, compania te poate sancționa disciplinar pentru că aceasta este considerată o abatere disciplinară. Atenție! Adesea, se face o confuzie între nerespectarea prevederilor din fisa postului, respectiv a regulamentului intern. În primul caz este vorba despre necorespundere profesională și compania te poate concedia din acest motiv. În cel de-al doilea caz, este nevoie de o comisie specială și de o anchetă care să stabilească în ce măsură este sau nu vorba despre o abatere disciplinară și să stabilească o sancțiune corespunzătoare faptei comise sau lipsei de acțiune din partea ta, ca salariat. 

Citește și: Concedierea: ce trebuie sa stii daca ai fost dat afara de la locul de munca

Regulamentul de ordine interioară este un act obligatoriu pe care angajatorul îl întocmește împreună cu reprezentanții salariaților și este absolut necesar pentru buna funcționare a activității în cadrul companiei. Documentul prevede mai multe norme și proceduri care trebuie respectate atât de angajator, cât și de salariat. Nerespectarea lor are consecințe grave, cum ar fi concedierea sau acționarea în instanță.

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu