Modul în care suntem răsplătiți pentru serviciile noastre și pentru munca depusă, în baza contractului individual de muncă, poartă numele de salariu. Totuși, există 2 tipuri de salarii, iar diferența dintre salariul net și brut poate crea, uneori, confuzie.
Așadar, dacă te interesează să știi mai multe despre salariul tău și să înțelegi care este diferența dintre salariul net și brut, îți recomandăm să citești articolul de mai jos. Astfel, vei afla informații detaliate despre salariul net vs brut, cum se calculează salariul, care sunt ultimele noutăți legislative și cum îl influențează acestea.
- Cadru legislativ
- Tipuri de salarii
- Calculator salariu net 2024
- Negocierea și stabilirea salariului
- Care sunt impozitele și deducerile salariale în România?
- Salariul net și brut: principalele modificări ale anului 2024
Cadru legislativ
Definiția legală a salariului este cuprinsă în art.59 din Codul Muncii și stabilește că:
- Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
- Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă, fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
- La stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală.
Diferențele salariale au la bază factori precum: reglementări legislative pentru anumite categorii de munci prestate, nivelul de experiența, gradul de expertiză sau caracterul muncii (de zi sau de noapte, grea sau ușoară, în mediu toxic sau nu).
Cât e salariul minim brut în 2024
În 2024, salariul minim brut pe economie este de 3.300 lei lunar. Dacă te întrebi „Cât este salariul minim net pe economie?”, află că 3.300 de lei brut înseamnă un salariu minim pe economie net de 2.079 lei. Cum programul normal de lucru este, în medie, de 165,333 ore pe lună, plata aferentă salariului brut revine în cuantum de 19,960 lei/oră. Această majorare a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2023.
Conform OUG 93/2023, în domeniul construcțiilor, salariul minim brut este de 4.582 de lei, adică 27,713 lei/oră, iar în sectorul agricol și în industria alimentară, salariul minim brut pe țară, în 2024, este de 3.436 lei, adică 20,782 lei/ oră.
👉Pe lângă salariul cuvenit pentru cele 8 ore lucrate pe zi, în cazul în care lucrezi ore suplimentare, ai dreptul să fii răsplătit financiar, în anumite condiții. Afla mai multe despre orele suplimentare: cum se platesc, ce spune legea si ce limitari exista.
Tipuri de salarii
Salariul pe care cu toții îl primim la sfârșitul lunii și care ne ajută să ne asigurăm strictul necesar, cuprinde: salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
La întrebarea „Ce înseamnă salariul de bază și cum se stabilește?”, află că acesta este salariul care nu include sporuri și alte adaosuri și se stabilește în funcţie de calificarea persoanei, de gradul și de importanţa calificării, de pregătire, de competenţa profesională și de complexitatea atribuţiilor. De aceea, în funcție de munca prestată și de fișa postului, poți avea un salariu de bază mai mare sau egal cu salariul minim pe economie.
👉Dacă vrei să afli mai multe informații despre viitorul tău job, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Diferența dintre salariul brut și salariul net
Odată ce ai aflat detalii despre salariul de bază, cu siguranță ai avut momente în care ai stat să te gândești care este diferența între salariul brut și venitul net și care este suma pe care o vei primi la sfârșitul lunii. Acești doi termeni sunt adesea confundați, așa că vom detalia mai jos tot ce trebuie să știi despre salariul net vs. brut.
Ce este salariul brut?
Cu siguranță una dintre primele întrebări pe care le ai este „Ce înseamnă salariul brut lunar?” Salariul brut se referă la suma dinaintea deducerilor, care este eliberată de către angajatorul unei companii față de angajații săi, și reprezintă suma de bani menționată în contractul de muncă. Aceasta nu este și suma pe care tu, ca angajat, o primești „în mână”, deoarece din această sumă se deduc, ulterior, impozitele și contribuțiile sociale obligatorii.
Ce este salariul net?
În urma deducerilor impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii, rămâne salariul net sau „în mână”. Dacă te întrebi „ce înseamnă salariul net”, ei bine, acesta este cunoscut și sub denumirea de salariu “luat acasă”; acest venit este suma finală pe care tu, ca angajat, o aduci acasă, după deduceri fiscale și alte impozite. Astfel, putem deduce un lucru: salariul net este mai mic decât venitul brut, fiind calculat după deduceri.
Așadar, diferența dintre salariul brut vs net reprezintă câștigul salarial ce rămâne după reținerea de către angajator a contribuțiilor obligatorii, a impozitului pe salarii și a altor taxe.
Calculator salariu net 2024
Știm, diversele contribuții datorate la stat, cu procentele aferente și modificările legislative apărute, pot face dificilă calcularea salariului net, în 2024. De aceea, am creat un calculator salarizare, pentru a te ajuta să calculezi câți bani vei primi efectiv în contul bancar, după ce toate taxele au fost deduse, dar și cum se calculează salariul brut.
👉Află ce salariu net ți se cuvine, în doar câteva secunde, folosind acest calculator salariu net 2024. Tot ce trebuie să faci este să introduci valoarea salariului brut, plătită de angajator.
Iată și un tutorial video despre cum să-ți calculezi salariul net, folosind acest calculator salarizare 2024.
bundeangajat.olx.ro/wp-content/uploads/2022/09/ezgif.com-gif-maker.mp4?_=1Negocierea și stabilirea salariului
Negocierea salarială este un subiect mult dezbătut pe piața muncii și nu toți angajații se încumetă să o ceară, de teama unui refuz. Totuși, ca angajat, ai dreptul să încerci și poți avea chiar șanse mari de aprobare a măririi de salariu, dacă aduci argumentele potrivite în discuție. În același timp, trebuie să știi că negocierea salarială nu presupune numai modificări ale salariului, ci și ale beneficiilor extrasalariale.
În ceea ce privește negocierea salariului, aceasta se poate face procentual, aplicat atât pe salariul brut, cât și pe cel net, motiv pentru care nicio abordare nu este greșită. Important este să menționezi, în timpul negocierilor, pe ce tip de salariu dorești să se aplice mărirea salarială.
O altă idee este să negociezi pachetul de bonusuri acordate, în funcție de atingerea anumitor performanțe, sau modificarea beneficiilor, astfel încât acestea să se potrivească nevoilor tale și ale familiei (plata grădiniței copilului, reduceri la anumite magazine). De asemenea, în timpul negocierii, poți cere angajatorului zile libere în plus sau alte avantaje (precum lucrul de acasă pentru una ori două zile pe lună sau începerea programului de la ora 10:00, o zi pe săptămână).
👉Pentru a obține creșterea de salariu dorită, este important să te pregătești, înainte de discuția cu superiorul tău sau reprezentantul HR. Afla mai multe despre cum sa iti negociezi salariul in functie de experienta si industrie.
Care sunt impozitele și deducerile salariale în România?
Dacă te gândești să optezi pentru o negociere a salariului brut, nu uita să ai în vedere și impozitele și deducerile care trebuie plătite către stat. În caz contrar, poți constata că procentul negociat pentru creșterea salariului nu îți aduce „în mână” suma de bani așteptată.
Iată care sunt contribuțiile salariale în România.
Impozit pe Venit (IV) în cuantum de 10%
Dacă ești salariat, trebuie să știi că datorezi statului un impozit pe venit de 10% din salariul brut, din care se scad contribuțiile obligatorii. De procesul de calculare impozit pe venit se ocupă angajatorul, iar suma rezultată este oprită și plătită automat de către acesta.
Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) în cuantum de 25%
Pe lângă impozitul pe venit, o altă contribuție la stat este CAS-ul. Dacă te întrebi ce înseamnă CAS salariu, acesta este acronimul de la „Contribuția de Asigurări Sociale” și are ca scop asigurarea unui sistem de securitate socială pentru contribuabili, jucând un rol esențial în finanțarea acestuia. La fel ca în cazul impozitului pe venit, CAS-ul este dedus automat și plătit de către angajator, din salariul brut.
Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) în cuantum de 10%
O altă contribuție pe care o plătești ca procent de 10% din salariul brut este CASS-ul. Dacă te întrebi ce înseamnă CASS pe fluturașul de salariu, este bine să știi că acesta este acronimul de la Asigurări Sociale de Sănătate. În ceea ce privește utilitatea sa, ei bine, află că toate contribuțiile către CASS sprijină finanțarea sistemului de sănătate.
Ca în celelalte cazuri, această contribuție este reținută de angajator. Așadar, dacă te întrebi unde se plătește CASS persoane fizice, află că nu este responsabilitatea ta să plătești această contribuție, atât timp cât este reținută de angajator. Totuși, ca informație, plata CASS se face în contul unic IBAN alocat localității în care ai domiciliul.
Deducere personală (DP)
Deducerea personală este o facilitate oferită lunar de statul român acelor angajați care au persoane în întreținere și/sau venituri ce depășesc cu cel mult 2.000 de lei salariul de bază minim brut pe țară. În funcție de aceste 2 aspecte, deducerea personală poate să varieze.
Cum în 2024 salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, dacă tu câștigi un salariu brut de 4.800 de lei, de exemplu, ești eligibil pentru a beneficia de deducere personală.
Pe lângă deducerea personală de bază, există și deducerea personală suplimentară, de care pot beneficia angajații care sunt și părinți în același timp, precum și tinerii cu vârsta de cel mult 26 de ani. Pentru părinți, deducerea personală suplimentară se acordă în cuantum de 100 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până în 18 ani, înscris la o unitate de învățământ, iar pentru tinerii de până în 26 de ani, deducerea suplimentară reprezintă 15% din salariul minim brut pe țară.
Salariul net și brut: principalele modificări ale anului 2024
În 2024, au avut loc câteva modificări legislative care influențează salariile angajaților. Iată care sunt acestea:
Conform OUG 34/2024, rămân venituri supuse CASS concediile medicale cu codurile de indemnizație 01 (boală obișnuită), 07 (carantină), 10 (reducerea cu ¼ a duratei normale de lucru, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor și al recuperării capacității de muncă).
Cota de contribuție la fondul de pensii din pilonul II inclusă în CAS este, în 2024, de 4,75%, față de 3,75%, cât a fost până acum.
Se elimină scutirea la plata CASS pentru angajații din domeniul construcțiilor/agriculturii.
Deși nu are legătură directă cu salariul brut sau net, o altă modificare importantă care a avut loc în 2024 vizează valoarea tichetelor de masă. Mai exact, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă s-a majorat la maximum 40 de lei/ zi. Pana la această dată, valoarea unui tichet de masa era maximum 35 de lei.
De asemenea, tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță devin venituri supuse plății CASS.
În concluzie, diferența dintre salariul brut și salariul net este esențială pentru a înțelege cât de mult valorează munca ta și câți bani primești „în mână”. Deși, cu atâtea contribuții, calculele pot părea intimidante la început, poți să te folosești de un calculator salarizare, pentru a-ți ușura munca.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock