Salariul Brut vs. Salariul Net: Care Este Diferența Şi Cum Se Calculează?

Salariul este o sumă fixă ​​plătită de angajator angajaților în schimbul serviciilor lor. Este o plată regulată efectuată de către angajator la un interval de timp fix, care este de obicei lunar și în general notat sub forma unui pachet anual. De cele mai multe ori, salariile sunt determinate prin compararea salariilor angajaților pentru un rol similar în aceeași industrie sau una diferită. Salariul este, de asemenea, segmentat în două mari categorii, adică salariul brut și salariul net.

Continuă să citești acest articol pentru că urmează un video despre cum îți poți calcula salariul net și salariul brut folosind noul nostru calculator de salariu. Vei putea să le calculezi singur cu doar câteva clicuri.

Ce Este Salariul Brut?

Salariul brut se referă la suma dinaintea deducerilor care este eliberată de către angajatorul unei companii față de angajații săi. Este cunoscut sub denumirea de Contribuții, iar angajații îl primesc fără deduceri precum impozitul pe venit, asigurări medicale, fondul de providență etc.

Cu toate acestea, venitul brut include bonusuri, plata de concediu, plata orelor suplimentare și multe alte diferențe.

Apasă aici și calculează-ți salariul în doar câteva secunde

Ce Este Salariul Net?

Salariul net sau “în mână” se referă la suma pe care persoanele salariate o primesc după deduceri. Cunoscut și sub denumirea de salariu “luat acasă”, acest venit este suma finală pe care o persoană o ia acasă după deduceri fiscale, fonduri de providență și alte impozite.

Salariul net este mai mic decât suma brută, fiind calculat după deduceri. Cu toate acestea, în unele cazuri, atât salariile brute, cât și cele nete, pot fi egale dacă nu există nicio deducere a impozitului pe venit. Acest lucru este posibil atunci când salariile persoanelor fizice nu intră sub limitele impozitului pe venit.

Deci, Care Este Diferența Reală Dintre Salariul Brut Și Salariul Net?

Salariul brut este cifra obținută după totalizarea tuturor indemnizațiilor și beneficiilor, dar înainte de a deduce orice impozit, în timp ce salariul net este suma pe care un angajat o ia acasă. Salariul brut al unei persoane include beneficii precum HRA, indemnizație de transport, indemnizație medicală etc. 

Salariu net = Salariul brut – Toate deducerile, cum ar fi impozitul pe venit, pensia, impozitul profesional etc. Salariul net este denumit și „Salariul luat acasă” .

Care Sunt Impozitele Și Deducerile În România?

Asigurări Sociale (CAS) – 25%

Se aplică persoanelor care obțin venituri din activități independente, sau alte surse și categorii de venturi, cu obligația de a plăti contribuția de asigurări sociale dacă valoarea cumulată a veniturilor nete din anul curent este cel puțin egală cu plafonul de 12 salarii minime brute pe țară în anul respectiv.

Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) – 10%

 Baza anuală de calcul o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul respectiv, plafon din care se plătește cota de 10%. Această contribuție, însă, nu trebuie plătită dacă veniturile nu depășesc plafonul de 12 salarii minime brute.

Deducere Personală (DP)

Deducerea personală este o facilitate oferită lunar de statul român acelor angajați care au persoane în întreținere și venituri destul de mici

(un salariu brut de sub 3.600 de lei), factori după care deducerea variază de la caz la caz.

Impozit pe Venit (IV) – 10%

Salariații datorează statului un impozit pe venit de 10% din salariul brut din care se scad contribuțiile obligatorii, iar această sumă este oprită și plătită automat de către angajator.

Cum Se Calculfează Ușor Salariul Net Și Salariul Brut?

Am creat un calculator pentru a te ajuta să calculezi câți bani vei primi efectiv în contul bancar după ce toate taxele au fost deduse. Dacă ești dispus să-l încerci, apasă aici și obține un răspuns cu doar câteva clicuri.

Tutorial video despre cum să-ți calculezi salariul net folosind calculatorul nostru de salariu.

salariulSalariul BrutSalariul Net
Comentarii (0)
Adauga comentariu