Drumul spre succes nu este simplu și, de multe ori, piedicile întâlnite ne pot face să ne îndoim că obiectivul pe care vrem să îl atingem merită efortul. De aceea, trebuie să rămânem mereu motivați și să avem încredere în forțele proprii.
Persoanele motivate vor avea mereu proiecte în derulare, deoarece au depășit barierele incertitudinii și au văzut rezultatele pozitive ale muncii lor. Drept urmare, sunt dispuse să se implice în activități noi.
Adesea, avem nevoie de un impuls ca să ne reamintim că nu trebuie să renunțăm la visurile noastre, iar poveștile celorlalți pot reprezenta o excelentă sursă de inspirație.
De pildă, filmele ne fac să râdem, să plângem, să ne îndoim, să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să rămânem mereu atenți la fiecare aspect al vieții. Filmele motivaționale ne arată, de cele mai multe ori, că, în ciuda adversităților, oamenii – chiar și cei care nu se încadrează în normele societății – au curaj și își asumă riscuri pentru a-și atinge obiectivele.
Îți prezentăm, în rândurile următoare, top 10 filme motivaționale care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva asupra vieții:
„The Shawshank Redemption“
„The Curious Case of Benjamin Button“
„The King’s Speech“
„Of Mice and Men“
„Hidden Figures“
„The Theory of Everything“
„The Pursuit of Happiness“
„Life of Pi“
„Awakenings“
„The Shawshank Redemption“
„The Shawshank Redemption” – „Închisoarea îngerilor“ este cel mai bine cotat film pe IMDb. Surprinzător pentru cinefilii tineri este faptul că acest film nu a avut o primire spectaculoasă în 1994, când a fost lansat. Cu încasări mici și cronici modeste, „The Shawshank Redemption“ și-a câștigat notorietatea după ce a obținut șapte nominalizări la premiile Oscar. O ecranizare după o nuvela scrisă de Stephen King, „The Shawshank Redemption“ este unul dintre primele filme în care a jucat celebrul actor Morgan Freeman, care a interpretat rolul lui Ellis Boyd „Red“ Redding. În urmă cu câțiva ani, actorul a spus, într-o emisiune TV, că filmul nu a avut succes la lansare din cauza „titlului groaznic“ pe care oamenii nu îl puteau pronunța.
„The Shawshank Redemption“ spune povestea bancherului Andy Dufresne (interpretat de Tim Robbins), care este condamnat pe nedrept pentru uciderea soției și amantului acesteia. La scurt timp de la sosirea lui în închisoarea The Shawshank Redemption, Dufresne se împrietenește cu Red, cel care îi va face rost de câteva dintre lucrurile necesare pentru planul pe care îl are în minte. Mai presus decât atât, „The Shawshank Redemption“ este o poveste despre prietenie, curaj, perseverență, speranță și încredere.
„The Curious Case of Benjamin Button“
„The Curious Case of Benjamin Button” – „Strania poveste a lui Benjamin Button“ este considerat unul dintre cele mai bune filme ale regizorului David Fincher, obținând trei premii Oscar și numeroase nominalizări. Lansat în 2008, filmul îi are în distribuție pe actorii Brad Pitt și Kate Blanchett și are la bază o nuvelă scrisă de F. Scott Fitzgerald.
„The Curious Case of Benjamin Button“ spune povestea unui om născut „în circumstanțe neobișnuite“ și a celor care îi sunt alături în diferite momente din viață. Născut bătrân, Benjamin Button învață să își trăiască viața cu bucurie, să descopere micile plăceri, să riște și să experimenteze, în timp ce, în mod inexplicabil, întinerește. Învață, se îndrăgostește, suferă și o ia mereu de la capăt. Bucuria cu care își trăiește viața și afecțiunea necondiționată de care are parte, precum și locurile pe care le descoperă fac ca povestea lui Benjamin Button să fie o inspirație pentru oricine o cunoaște.
Mai mult decât un film cu o poveste spectaculoasă, „The Curious Case of Benjamin Button“ este o lecție despre cum îți poți îndeplini visurile, indiferent de obstacolele care îți apar în cale, și cum nu e niciodată prea târziu să o iei de la capăt.
„The King’s Speech“
Este 1925 și prințul Albert (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) trebuie să țină un discurs pe Wembley Stadium care va fi transmis în Regatul Unit. Din cauza bâlbâielii sale, discursul este un dezastru. Filmul „The King’s Speech” – „Discursul regelui“ are la bază povestea adevărată a tatălui reginei Elisabeta a II-a și prietenia pe care acesta a avut-o cu Lionel Logue, un logoped atipic.
După ce fratele său abdică, George (interpretat de Colin Firth) devine rege și se vede nevoit să facă față îndatoririlor pe care funcția le presupune, printre care și discursurile publice. Cel care îl va ajuta să-și articuleze gândurile în fața națiunii și să conducă țara prin cel de-al Doilea Război Mondial este Lionel Logue (interpretat de Geoffrey Rush), un logoped care apelează la metode bizare pentru a-i corecta bâlbâiala.
„The King’s Speech“ este unul dintre cele mai bune filme motivaționale, care arată cât de important este să fii perseverent și cum se poate lega o frumoasă prietenie între doi oameni complet diferiți.
„Of Mice and Men“
„Of Mice and Men” – „Oameni și șoareci“ este o adaptare de succes a nuvelei omonime scrise de John Steinbeck. Lansat în 1992, filmul spune povestea a doi tineri – George Milton (interpretat de Gary Sinise) și Lennie Small (interpretat de John Malkovich) – care călătoresc prin America, muncind pe unde se ivește posibilitatea, sperând ca, la un moment dat, să aibă propriul pământ.
Filmul urmărește îndeaproape nuvela lui Steinbeck și aduce în fața publicului o înduioșătoare relație de prietenie între doi bărbați care încearcă să își urmeze visul comun. „Of Mice and Men“ este considerat unul dintre cele mai bune filme motivaționale din toate timpurile.
„Hidden Figures“
Un film despre luptă și voință, „Hidden Figures” – „Figuri ascunse“ ne prezintă povestea a trei femei afro-americane care au lucrat la NASA în anii ‘60. Deși s-au confruntat cu discriminări acasă, la școală și la locul de muncă, iar implicarea și inteligența lor nu au fost apreciate la adevărata lor valoare, Katherine Johnson, Mary Jackson și Dorothy Vaughan sunt trei dintre matematicienele ale căror calcule au fost esențiale în succesul primei călătorii în spațiu.
„Hidden Figures“ are la bază cartea de non-ficțiune omonimă, scrisă de Margot Lee Shetterly. Din distribuția filmului fac parte, printre alții, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Kevin Costner, Janelle Monáe și Kirsten Dunst.
Din acest articol poți afla mai multe informații despre discriminarea la locul de muncă.
„The Theory of Everything“
Un alt film de văzut este „The Theory of Everything” – „Teoria întregului“. Este una dintre cele mai emoționante producții cinematografice ale ultimului deceniu și spune povestea primilor ani ai relației dintre Stephen Hawking (interpretat de Eddie Redmayne) și prima sa soție, Jane Wilde Hawking (rol jucat de Felicity Jones).
„The Theory of Everything“ are la bază cartea scrisă de Jane Wilde Hawking, „Travelling to Infinity: My Life with Stephen“, în care vorbește atât despre primii ani ai relației lor, cât și despre apariția și evoluția bolii celebrului om de știință. La 21 de ani, Stephen Hawking a aflat că suferă de scleroză laterală amiotrofică, iar medicii i-au dat doi ani de trăit. Cu toate că a primit un diagnostic dur, el a continuat să lucreze. A trăit mulți ani din viață într-un scaun cu rotile și, după ce și-a pierdut vocea, a fost constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat.
„The Theory of Everything“ este o poveste despre luptă și dorința de a munci, despre puterea de a învinge orice obstacol și de a depăși orice limite.
Atunci când li se acordă susținerea necesară, persoanele cu dizabilități pot munci nu doar cu o productivitate ridicată, ci și cu o rată bună de retenție. Descoperă locurile de munca pentru persoanele cu dizabilitati de pe OLX.
„The Pursuit of Happiness“
Oricine își poate urma visul și, dacă vrei să obții ceva, trebuie să faci imposibilul pentru a reuși. Acesta este mesajul pe care filmul „The Pursuit of Happyness” – „În căutarea fericirii“ îl transmite. Este unul dintre cele mai apreciate filme motivaționale, pentru că, în ciuda subiectului trist pe care îl tratează, mesajul transmis este unul optimist.
În „The Pursuit of Happyness“, Will Smith joacă rolul lui Chris Gardner, un bărbat care încearcă din răsputeri să își întrețină familia. După ce soția îl părăsește și își pierde apartamentul, Chris Gardner încearcă să găsească un refugiu pentru el și fiul său. Deși sunt obligați să doarmă în centre pentru persoane fără adăpost, în stații de autobuz sau în toalete, Chris Gardner continuă să își păstreze speranța unui viitor mai bun.
În ciuda tuturor dificultăților întâmpinate, Christ Gardner nu încetează să fie un tată iubitor și să-i insufle fiului său în vârstă de cinci ani, Christopher (interpretat de Jaden Christopher Syre Smith), atitudinea pozitivă cu care trebuie să privească viața.
„Life of Pi“
„Life of Pi” – „Viața lui Pi“ este un film despre supraviețuire. Naufragiat în Oceanul Pacific, tânărul Pi se împrietenește cu un tigru bengalez. Eforturile și aventurile lui Pi în cele 227 de zile în care se află în derivă, în mijlocul oceanului, transformă acest film într-unul motivațional.
Este o parabolă despre supraviețuire, acceptare și adaptare. În decurs de două ore, cineaștii descoperă cum oamenii reușesc să se adaptează situațiilor în care sunt puși, dar și cum animalele au capacitatea de a învăța și de a forma legături profunde cu alte ființe.
Actorul Suraj Sharma joacă rolul principal în „Life of Pi“, filmul regizat de Ang Lee fiind debutul său cinematografic.
„Awakenings“
Filmul „Awakenings” – „Revenire la viață“ are la bază cartea de memorii cu același nume, scrisă de neurologul Oliver Sacks. Robin Williams îl interpretează pe Malcolm Sayer, un medic care găsește un remediu pentru tratarea pacienților catatonici, victime ale unei epidemii de encefalită din anii 1920. Pacienții sunt treziți după decenii de inactivitate și trebuie să învețe să trăiască din nou.
„Awakenings“ este un film emoționant, care te face să apreciezi frumusețea vieții. Atât povestea, cât și personajele sunt înduioșătoare și captivante. Fiecare vizionare relevă noi și noi aspecte legate de condiția umană.
„The Pianist“
Roman Polanski a regizat unul dintre cele mai înduioșătoare filme motivaționale. Lansat în 2002, „The Pianist” – „Pianistul“ este o adaptare după memoriile muzicianului Władysław Szpilman. Din cauza originii sale evreiești, Szpilman a fost forțat, în timpul ocupației naziste a Poloniei, să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Doi ani i-a petrecut în ghetoul din Varșovia, unde a continuat să compună. Familia sa a fost, în cele din urmă, deportată, el reușind să se salveze, cu ajutorul unui prieten.
Filmul evidențiază lupta pentru supraviețuire a pianistului Władysław Szpilman, care, vreme de mai mulți ani, s-a ascuns printre ruinele Varșoviei.
Filmele motivaționale au darul de a ne reaminti că viața este formată din reușite și eșecuri, din bucurii și dezamăgiri, din întâmplări fericite, dar și din situații complicate. Să urmărim astfel de producții cinematografice ne poate ajuta să căpătăm mai multă încredere în forțele proprii, pentru a reuși să ne urmăm visurile.
Sursă foto: Shutterstock