Topul calităților care îți asigură o carieră de succes în IT

Multă lume crede că nu se potrivește într-un domeniu precum IT deoarece nu se pricepe la programare. Însă, tot mai multe companii acceptă candidați cu un nivel minim pe partea de informatică, optând pentru educarea in-house. 

Pe de altă parte, chiar dacă deții calități tehnice, fără soft skills s-au putea să nu ajungi să ai succes în IT. Mai jos poți citi mai multe despre calitățile de top care te recomandă pentru un job în IT.

Limba engleză

Pentru a putea lucra la 99% dintre companiile de IT este nevoie să stăpânești limba engleză, mai ales scris și citit. Majoritatea cunoștințelor, cursurilor și materialelor de training sunt în limba engleză, fie că îți dorești un job ca programator sau ca web designer.

Există manuale și cursuri în limba română, însă acest lucru îți va limita semnificativ posibilitățile pentru a obține un loc de muncă de top sau pentru a avansa. De asemenea, site-urile și forumurile de depanare sau programare sunt în limba engleză.

Pentru a afla cum au rezolvat alte persoane aceeași problemă pe care o ai tu, ar trebui să știi să citești și să înțelegi ceea ce spun. Sigur, poți folosi Google Translate, însă îți va dubla timpul necesar pentru a soluționa o problemă.

Totuși, nu trebuie să te panichezi. Nu e nevoie să știi limba engleză pentru a putea critica opera lui James Joyce. Dar este indicat să ai un vocabular general minim și să știi ce înseamnă termenii tehnici. Limba engleză o poți învăța la cursuri particulare sau chiar online, în mod gratuit, pe platformele de tip MOOC (curs online destinat participării nelimitate), ascultând podcasturi/ muzică, citind cărți sau uitându-te la filme/ seriale.

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Calități tehnice

Calitățile tehnice sunt și ele foarte importante pentru a avea o carieră de succes în IT. În ciuda aparențelor, acestea implică mai mult decât limbajele de programare. Mai jos sunt câteva dintre calitățile tehnice necesare pentru un job în IT.

Scrierea tehnică

Scrierea tehnică sau în engleză technical writing constă în capacitatea de a comunica în scris și cât mai succint instrucțiuni și informații utile la locul de muncă. Multe joburi în IT presupun explicarea unor concepte, procese sau sisteme.

Este foarte posibil să fie nevoie să discuți cu anumiți clienți, furnizori sau colegi care necesită explicarea unor informații. De asemenea, este posibil să fie necesar să scrii documentație tehnică sau comunicate de presă, în funcție de jobul ocupat.

Managementul rețelelor sociale

Managementul rețelelor sociale se referă, așa cum spune și numele, la cunoașterea, administrarea și stabilirea de strategii pentru platformele de social media (Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok etc.).

Mai mult, este utilă capacitatea de folosirea a sistemelor de content management (WordPress, HubSpot etc.), SEO și web analytics.

Limbajele de programare

O altă calitate de bază în IT este cunoașterea unor limbaje de programare. Un bun programator cunoaște mai multe limbaje de programare, precum C++, Java, Python, Ruby.

Înțelegerea limbajului de cod este necesară și în dezvoltarea unui software sau pentru auditul calității.

Configurarea rețelelor

Dacă vei lucra în domeniul rețelelor de calculatoare, cunoștințele teoretice și practice despre rețelistică vor reprezenta un avantaj important.

Dacă ai cunoștințe peste medie despre rețelele de calculatoare, poți lucra pe un post de administrator de rețea. În această funcție vei fi responsabil cu stabilirea și administrarea rețelelor. Va trebui să ai noțiuni despre setarea IP-urilor, routere wireless, servicii cloud și puțină programare.

Cunoașterea sistemelor de operare

Înțelegerea modului cum funcționează un sistem de operare (Microsoft Windows, macOS, Linux, Unix) și a modului de soluționare a problemelor care pot apărea reprezintă un plus la CV-ul tău.

Deși în IT folosești, de cele mai multe ori, un singur sistem de operare, dacă ai cunoștințe în mai multe SO îți poți crește valoarea în fața potențialilor angajatori, care poate își doresc să schimbe sistemul de operare pe viitor.

Managementul bazelor de date

Bazele de date sunt programe care ajută la ordonarea, depozitarea și supravegherea datelor. Unele joburi in IT presupun introducerea de date în bazele specifice, extragerea unor date după anumite cerințe etc. Managementul bazelor de date presupune atenție la detalii și acuratețe.

Vei avea de câștigat dacă știi să folosești SQL sau Oracle.

Analiza datelor

Data analysis se ocupă cu analiza și monitorizarea unei cantități imense de date. Acest lucru este util pentru a ajuta echipa de lucru să descopere breșe de securitate sau anumite slăbiciuni ale unor operațiuni.

Administratorii de baze de date și inginerii de date se ocupă și cu analiza datelor. În acest sens va trebui să ai cunoștințe de SQL, Python și programe statistice.

Securitatea informațională

Securitatea este un alt aspect important în IT. Dacă lucrezi în rețelistică sau în administrarea de sistem vei întâlni primele concepte utile în securitatea informațională.

Dacă dorești să lucrezi în securitatea informațională va trebui să te familiarizezi cu noțiuni de securitate software și de rețea, firewall, routere, criptarea datelor, standarde de securitate etc.

Calități interpersonale

Calitățile interpersonale țin de personalitatea ta. Deseori nu pot fi învățate sau deprinderea durează foarte mult timp. Sunt esențiale pentru succesul profesional și pot reprezenta un atu în domeniul IT. Mai jos sunt principalele calități interpersonale pentru un job în IT.

Comunicarea

Un bun profesionist în IT este și un bun comunicator. Acesta știe să își transmită ideile colegilor și superiorilor ierarhici. Are instrumentele necesare pentru a comunica modul de rezolvare a unor probleme tehnice.

Majoritatea joburilor în IT necesită bune abilități de comunicare, atât verbale, cât și în scris – în special, comunicarea prin e-mail va reprezenta o parte importantă a jobului. Domeniul tehnologiei nu este unul solitar, în ciuda modului în care este portretizat la Hollywood.

Organizarea

O persoană organizată este mai eficientă și mai productivă la locul de muncă. Multe locuri de muncă în IT sunt dinamice, în continuă mișcare și schimbare, oferindu-ți șanse de a lucra în același timp la mai multe proiecte.

Capacitatea de multitasking poate fi la fel de utilă, însă doar dacă știi să îți organizezi munca. Capacitatea de a fi la zi cu programul de lucru și cu sarcinile zilnice este esențială, la fel și prioritizarea.

Creativitatea

Creativitatea nu este esențială în toate joburile din IT, însă este foarte utilă în multe dintre ele. Dacă titani precum Steve Jobs nu ar fi fost creativi nu ar fi ajuns să inventeze produse și idei revoluționare.

Chiar dacă nu aspiri să îți deschizi propria companie, locul tău te muncă va necesita idei noi pentru îmbunătățirea produselor și serviciilor oferite. De asemenea, creativitatea va fi utilă pentru a-ți ajuta colegii să descopere soluții inovative pentru problemele tehnologice care pot apărea.

Perseverența

Dacă nu renunți repede când te confrunți cu o sarcină dificilă, poți ajunge departe în IT. Cei mai buni profesioniști din IT sunt dispuși să analizeze și să experimenteze cu o anumită tehnologie pentru a găsi soluții la problemele la care alții au renunțat deja.

Joburile în IT presupun și un angajament față de învățarea continuă. Pe măsură ce te vei dezvolta și vei avansa la locul de muncă, tehnologiile vor avansa. Trebuie să fii dornic să înveți atunci când ai de folosit noi programe software.

Curiozitatea

Dacă îți place să înveți și vrei să știi cum funcționează anumite mașinării, tehnologii sau programe, ai deja un avantaj în domeniul IT.

Cei mai buni angajați din acest domeniu sunt curioși din fire, vor să știe cum funcționează un sistem în profunzimea sa, dincolo de interfață.

Dorința de a-i ajuta pe alții

Deși domeniul IT nu este de ajutor precum medicina sau asistența socială, un element important al oricărui job este ajutarea oamenilor. Tu te vei ocupa să dezvolți o tehnologie care va face viața oamenilor mai ușoară sau îi va ajuta să treacă peste barierele tehnologice ale unor mașinării.

De asemenea, lucrul în echipă este vital, majoritatea joburilor desfășurându-se pe bază de echipe. Lucrul în echipă crește eficiența în muncă, stimulează creativitatea și întărește coeziunea dintre membrii săi.

Locurile de muncă în IT îți oferă șansa de a avansa profesional într-un timp scurt dacă demonstrezi expertiză într-o anumită ramură. Lucrând cu tehnologia ai ocazia să creezi viitorul la propriu, să contribui la proiectarea de dispozitive și programe care ajută oamenii și să înveți în fiecare zi ceva nou. Ești pregătit?

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu