Veniturile din străinătate – cum se declară și cum se impozitează

La nivelul Uniunii Europene nu există norme care să fie valabile pentru toate statele membre, în ceea ce privește impozitarea veniturilor pe care le poți obține atunci când te afli într-o altă țară decât România. Totuși, există norme în funcție de statul în care ai domiciliul fiscal. 

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre cum se declară veniturile din străinătate, cum se impozitează, care sunt situațiile în care există riscul dublei impozitări și ce poți să faci ca să o eviți. 

Veniturile din străinătate și domiciliul fiscal

În Uniunea Europeană, legislația specifică fiecărei țări definește diferit domiciliul fiscal. Există, însă, două aspecte comune, și anume:

 • dacă stai mai mult de șase luni pe an (183 de zile) într-o țară, se consideră că ai domiciliul fiscal în statul respectiv;
 • dacă stai mai puțin de șase luni pe an într-un stat, atunci ai domiciliul fiscal în țara de origine, adică România.

La nivelul Uniunii Europene, veniturile obținute în străinătate sunt considerate: 

 • salariile – atunci când ai contract individual de muncă (medic, șofer, infirmier, casier etc.);
 • sumele obținute atunci când lucrezi, periodic, pe cont propriu sau ca PFA;
 • sumele care recurg din drepturile de autor;
 • pensiile;
 • veniturile comerciale din activități independente;
 • profiturile generate de proprietăți sau de alte surse (chirii, de exemplu);
 • sumele obținute din vânzarea de proprietăți.

Atenție, pentru a ști ce impozite ți se cer pentru terenuri sau clădiri, care sunt impozitele locale ori pe succesiune/donație, este obligatoriu să te informezi la administrația financiară locală. 

Conform Codului Fiscal din România, impozitul pe venit va fi plătit și în țara noastră, dacă:

 • centrul intereselor tale vitale este amplasat pe teritoriul României (de exemplu, familia sau averea);
 • ești prezent pe teritoriul țării noastre „pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”

Este foarte important de reținut că, indiferent de țara în care ai domiciliul fiscal, ești supus aceleiași modalități de impozitare ca și cetățenii țării respective. Prin urmare, în statul în care ai domiciliul fiscal, ai dreptul la: 

 • toate prestațiile familiale și deducerile fiscale pentru cheltuielile pe care le-ai avut legate de creșterea copiilor, chiar dacă sumele au fost folosite în altă țară din UE;
 • toate deducerile fiscale pentru dobânda ipotecară, chiar și pentru o proprietate pe care o ai în altă țară din UE;
 • depunerea unei declarații fiscale comune (împreună cu soțul/soția), dacă în statul respectiv ai această posibilitate.

Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra pe cont propriu, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Cum declari veniturile din străinătate

În ceea ce privește legislația din România privind veniturile din străinătate, aceasta se referă la Codul Fiscal (Legea 227/2015, cu modificările aduse), O.U.G 18/2018 și la Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) 3.695/2016 (modificat prin OPANAF 3.726/2017). Astfel, ai obligația de a declara veniturile obținute în străinătate, dacă provin, în general, din:

 • activități de producție;
 • drepturi de proprietate intelectuală;
 • profesii liberale;
 • prestări servicii;
 • activități de comerț, agricole, piscicultură, silvicultură;
 • cedarea folosinței bunurilor;
 • dividende, dobânzi, premii, jocuri de noroc;
 • transferul titlurilor de valoare;
 • operațiuni cu instrumente financiare; 
 • transferul aurului financiar;
 • investiții;
 • pensii;
 • remunerații;
 • indemnizații ale consiliului de administrație/cenzori.

Potrivit Codului Fiscal, ai obligația de a declara veniturile de mai sus, „în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, precum și să efectuezi calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenția de evitare a dublei impuneri”

Cum sunt impozitate veniturile din străinătate

Veniturile din străinătate se impozitează prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile specifice fiecărei categorii de venit, în funcție de natura acestuia, după cum prevede Codul Fiscal. 

Totodată, este bine să știi că, dacă pentru prestarea unui serviciu în străinătate ți se reține impozit și este final, atunci va trebui ca la depunerea declarației unice să atașezi și dovada achitării acestui impozit în străinătate.

Un aspect foarte important ține de situația în care lucrezi pentru un angajator care nu este rezident în România, adică muncești în străinătate pentru o firmă străină: veniturile obținute astfel nu sunt impozabile la noi în țară. De asemenea, legea mai prevede că pentru veniturile obținute în afara țării de natura celor provenite din România și care sunt neimpozabile sau scutite de impozit, potrivit Codului Fiscal, se aplică același tratament fiscal ca și pentru cele obține în România. 

Citește și: Ce salarii poti castiga in 2019 pentru cele mai cautate joburi – sofer, menajera, meserias in constructii

Cum eviți dubla impozitare

Există câteva cazuri în care este posibilă dubla impozitare a veniturilor obținute în străinătate. Multe țări au semnat acorduri privind dubla impozitare, inclusiv cu țara noastră. Pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), poți consulta conventiile si protocoalele de modificare a acestora încheiate de România cu alte state, pentru a te informa corect și a evita dubla impozitare. Aceste acorduri au ca scop stabilirea țării în care ai domiciliul fiscal, însă nu întotdeauna prevederile din aceste documente sunt suficiente, motiv pentru care este indicat să apelezi la autoritățile fiscale din statele respective, pentru a clarifica lucrurile.

De asemenea, este bine să știi care sunt câteva dintre cele mai întâlnite situații în care ar putea să apară riscul dublei impozitări (deși ești supus normelor fiscale din țara de reședință, e posibil să ți se perceapă impozite și din cealaltă țară), chiar dacă nu este obligatoriu să se întâmple astfel:

 • locuiești într-un stat din UE și lucrezi în altul (navetist transfrontalier);
 • ești detașat în străinătate, pentru o perioadă scurtă;
 • ai reședința în străinătate, unde îți cauți loc de muncă și ți-ai transferat prestațiile de șomaj din România;
 • te-ai retras la pensie într-o țară, dar îți primești pensia în alta.

Acordurile privind dubla impozitare, deși diferă de la stat la stat, nu sunt documente standard, însă îți permit să eviți plata impozitelor în două state. De exemplu, foarte multe dintre acordurile fiscale bilaterale prevăd ca impozitele plătite în țara în care muncești să fie scăzute din impozitul datorat în țara de reședință. Alte acte de acest tip menționează că veniturile obținute în țara în care lucrezi să fie impozitate doar în acel stat, ceea ce înseamnă că ești scutit de la plata impozitului în țara de reședință. Aceste două prevederi sunt menționate și în Codul Fiscal din România ca metode de evitare a dublei impozitări.  

Așadar, în momentul în care lucrezi în străinătate sau ai venituri din alte surse și stai în afara granițelor țării peste șase luni anual, sumele obținute sunt supuse impozitării, în funcție de stabilirea domiciliului fiscal. Sunt situații în care există riscul dublei impozitări și de aceea este recomandat să citești foarte bine legislația referitoare la veniturile din străinătate, cum trebuie să le declari și cum se impozitează. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii (0)
Adauga comentariu