COMPETENT Fără categorie

Aptitudinile profesionale: ce sunt și cum le poate verifica angajatorul

21 September 2020
Array

Autor: and

CV-ul tău este prima modalitate prin care interacționezi cu angajatorul. Așa cum știi, pentru a trece de etapa de selecție, CV-ul tău trebuie să fie clar, concis și bine organizat. În plus, descrierea corectă a competențelor profesionale aduce o șansă în plus să obții un interviu. Discutăm în articolul de astăzi despre una dintre părțile esențiale ale CV-ului: aptitudinile profesionale – ce sunt și cum pot fi testate de către angajator. 

Ce sunt aptitudinile profesionale

Aptitudinile profesionale sau competențele profesionale reprezintă acele cunoștințe pe care le-ai dobândit pe parcursul unui anumit job, prin experiența de muncă sau prin studierea unui anumit domeniu. De regulă, acestea îți permit să îți îndeplinești sarcinile de serviciu și le oferă angajatorilor informații despre cât de pregătit ești pentru un anumit post. De exemplu, dacă aplici în domeniul IT, printre competențele profesionale necesare se numără: abilitatea de a identifica și rezolva probleme de hardware sau software de urgență, cunoștințe  avansate despre sisteme IT, rețele, computere, posibilitatea de a coda în mai multe limbaje de programare, Java, PHP. 

Dacă ești interesat de un job în domeniul IT, intră pe olx.ro și vezi toate ofertele noastre. Vezi AICI – ANUNTURI JOBURI IT & TELECOMUNICATII

De asemenea, competențele profesionale se referă și la cursurile, formările, trainingurile și alte forme de educație și instruire pe care le-ai urmat și care sunt potrivite pentru jobul la care vrei să aplici. Desigur că în CV poți trece atât diplomele importante, cât și experiențele concrete și palpabile, mai exact lucrurile pe care le-ai aplicat, le-ai asimilat și testat în cadrul cursurilor absolvite. Iată, în continuare, câteva exemple de competențe și abilități profesionale pe care le poți trece în CV. 

Citește și: Cum completezi in CV aptitudinile si competentele profesionale

Exemple de competențe profesionale

Exemple de competente profesionale

Cu siguranță, conturarea unei liste de competențe de bază în CV-ul tău te va face remarcat, însă ea nu trebuie aleasă la întâmplare. Fii atent să enumeri competențele profesionale relevante pentru jobul pe care îl soliciți. Iată câteva aptitudini de bază care îți pot garanta faptul că CV-ul tău va trece de proba de selecție: 

  • abilități de comunicare – abilitățile de a asculta, de a dialoga și de a te exprima coerent în scris;
  • capacitatea de a analiza corect informaţii și de a lua rapid cele mai bune decizii;
  • capacitatea de a lucra bine în echipă; 
  • capacitatea de a prioritiza și de a îndeplini la timp taskurile importante; 
  • abilitățile de interacțiune, relaționare profesională;
  • flexibilitatea, capacitatea de a te adapta rapid schimbărilor și contextelor noi; 
  • abilităţile de negociere, aptitudinile de vânzare; 
  • aptitudinile tehnice;
  • capacitatea de a vorbi o limbă străină.

Dacă ești interesat de un job în domeniul auto, intră pe olx.ro și vezi toate ofertele noastre. Vezi AICI – ANUNTURI JOBURI AUTO, MOTO SI AMBARCATIUNI

Modalități de verificare a competențelor profesionale

Desigur că aceste competențe profesionale nu sunt niște „fraze cheie”, luate cu copy-paste din cele mai reușite CV-uri, ci sunt calități deja însușite de către persoana care vrea să obțină un anumit job. De aceea, competențele se testează și se verifică prin mai multe modalități: 

Interviul

Interviul 

Este varianta cea mai întâlnită prin care angajatorii pot verifica anumite competențe profesionale ale persoanei care a aplicat și vrea să obțină un anumit job. De regulă, această metodă poate fi utilizată în paralel cu celelalte metode de testare, de exemplu, cu o probă practică tip examen. Complexitatea unui interviu diferă în funcție de cerințele postului, așteptările și nevoile intervievatorului sau de domeniul în care activează compania respectivă. Este important de știut că există mai multe tipuri de interviuri, fiecare având rolul de a testa o parte dintre competențele profesionale trecute de tine în CV, dar și abilitățile interpersonale, cunoștințele sau rezistența la stres. În funcție de scopul interviului, pot exista: interviuri telefonice, pe calculator, interviuri video, față în față, interviuri în serie, interviuri de performanță. 

Concursul și examenul

De regulă, aceste modalități de testare a competențelor profesionale se întâlnesc mai ales în cadrul instituțiilor şi autorităţilor publice, iar condiţiile de organizare şi modul de desfăşurare a metodelor se stabilesc prin regulament aprobat prin hotărâre a Guvernului. Inițial, se organizează concursul pentru posturile vacante, iar în cazul în care la concursul organizat se prezintă un singur candidat, încadrarea în muncă se face prin examen.

Perioada de probă 

Este o modalitate des întâlnită și care are rolul de a testa aptitudinile salariatului. Potrivit Codului Muncii, durata perioadei de probă trebuie specificată în contractul individual de muncă, iar în cazul perioadei nedeterminate, perioada de probă poate fi: 

  • de cel mult 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap;
  • de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție;
  • de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere. 

Este important de știut faptul că, pe parcursul perioadei de probă, vei fi remunerat și vei avea ocazia să vezi și să testezi dacă jobul obținut ți se potrivește și dacă poți depăși cu succes provocările. 

Perioada de practică 

Conform Legii nr. 258/2007, practica este activitatea desfăşurată de elevi şi studenţi, în conformitate cu planul de învăţământ, care are drept scop verificarea aplicabilităţii cunoştinţelor teoretice însuşite de aceştia în cadrul programului de instruire. Stagiul de practică se poate desfășura în regim part-time sau full-time și poate fi un prim pas în carieră, dar și o șansă de a aplica informațiile învățate în timpul facultății. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
21 September 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − = 83

Alte articole