COMPETENT

Asistent medical: ce studii trebuie să urmezi, care sunt calitățile de care ai nevoie și cât poți câștiga

6 May 2019
Array

Autor: and

Domeniul medical este unul plin de provocări, dar și de satisfacții pe măsură. Asistenții medicali sunt principalul ajutor al medicilor și, în același timp, sunt responsabili în mare măsură de starea de bine a pacienților. Însă această meserie nu este pentru oricine, cu atât mai puțin pentru cei slabi de inimă.

În cele ce urmează vei afla ce înseamnă să fii asistent medical, ce calități trebuie să ai, care sunt responsabilitățile acestui job, ce calificări sunt necesare, dar și unde poți să lucrezi ca asistent medical și ce salariu poți câștiga.

De ce studii ai nevoie ca să ajungi asistent medical-cursurile pentru asistenți medicali
Unde poți să lucrezi ca asistent medical – principalele specializări
Care sunt responsabilitățile unui asistent medical
Ce calități și competențe trebuie să aibă un asistent medical
Cât câștigă un asistent medical și care este programul de lucru

 

Click aici pentru a găsi cele mai bune joburi de pe OLX

De ce studii ai nevoie ca să ajungi asistent medical-cursurile pentru asistenți medicali

Ca să ajungi asistent medical în România, trebuie să urmezi, în primul rând, cursuri de specializare la o școală de asistenți medicali. Cursuri de asistent medical se pot face atât la o facultate de profil, la specializarea de asistență medicală, cât și la o școală postliceală sanitară.

Înscrierea la o școală postliceală

De obicei, majoritatea persoanelor optează pentru școala postliceală sanitară, iar asta pentru că admiterea este mult mai simplă decât cea la facultate, unde aceasta se face în baza unui examen cu două probe, biologie și chimie sau fizică.

În cazul unui curs de asistență medicală în cadrul unei școli postliceale, admiterea se face în baza unui interviu, a mediei de la bacalaureat sau a unui test de aptitudini. Iar asta înseamnă că poți să devii asistent medical chiar dacă nu ai obținut o diplomă de bacalaureat, lucru care nu este valabil dacă vrei să te înscrii la facultate.

Odată ce te-ai înscris la școala postliceală, trebuie să urmezi cei trei ani de studii. În România sunt peste 100 de școlii postliceale pentru asistenți medicali, majoritatea dintre ele fiind particulare. Înainte de înscriere, ține cont că trebuie să verifici dacă școala pe care ai ales-o are acreditare. În caz contrar, riști ca certificarea obținută să nu îți fie recunoscută și să nu poți lucra în acest domeniu. Înscrierea, taxele de înscriere și specializările pe care le vei studia pot să difere în funcție de regulamentul fiecărei școli postliceale. 

Programa de studiu pe care o vei urma la o școală postliceală sanitară este asemănătoare cu cea care este respectată în cadrul facultăților de profil, fiind organizată astfel încât să poată fi parcursă pe durata celor trei ani de studii. În această perioadă, la o școală de asistente medicale vei avea atât săptămâni de teorie, cât și săptămâni de practică, în cadrul cărora vei avea ocazia să te obișnuiești cu tot ceea ce ține de viitoarele tale responsabilități ca asistent medical.

La finalul studiilor vei da un examen de absolvire, care cuprinde o probă scrisă, o probă practică și susținerea unui proiect pentru a obține calificarea de asistent medical.

Înscrierea la o facultate de profil

Dacă dorești să devii asistent medical și să urmezi cursurile unei facultăți de profil pentru a reuși acest lucru, este nevoie, în primul rând, să absolvi liceul și să obții diploma de bacalaureat. Cele doua probe pe care le vei susține pentru admitere vor fi la:

  • Biologie – este materia obligatorie. Tematica pentru admitere cuprinde materia de clasa a XI-a, printre care se numără alcătuirea corpului uman și funcțiile fundamentale ale organismului uman (în acest caz, tematica este mai restrânsă sau mai complexă, în funcție de durata cursurilor, care poate fi de trei sau de patru ani. Și de calificarea obținută):
  • Chimie sau Fizică, la alegere – Tematica pentru admitere la chimie cuprinde materia de clasa a X-a și materia de clasa a XI-a, iar cea pentru fizică materia de clasa a IX-a și de clasa a X-a. 

În cazul în care urmezi cursurile unei facultăți, la finalul studiilor, care durează patru ani pentru asistent medical generalist sau trei ani pentru asistent medical balneofiziokinetoterapeut, poți să urmezi și un program de master.

Certificatul de membru OAMGMAMR

Odată ce ai obținut calificarea de asistent medical, poți profesa doar după ce ai obținut certificatul de membru OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România). Certificatul îl poți obține după ce depui actele necesare (găsești lista completă aici).

Trebuie să ai în vedere că certificatul de membru OAMGMAMR trebuie avizat anual, așa cum prevede legea. Avizul îl poți obține doar dacă ai acumulat 30 de credite de educație medicală continuă (EMC).

Aceste credite sunt obligatorii atât pentru medici, cât și pentru asistenții medicali, deoarece dovedesc că ești la curent cu orice schimbare în domeniul medical și că ai dobândit noi cunoștințe și abilități profesionale care te ajută să îți faci meseria așa cum trebuie. Cu alte cuvinte, meseria de asistent medical presupune învățare continuă.

Cum poți obține aceste puncte? Conform OAMGMAMR, punctele le poți obține dacă participi la ateliere de practică, cursuri de EMC sau de perfecționare, urmezi stagii de practică, mergi la conferințe sau publici materiale științifice medicale și nu numai.

Valabilitatea diplomei de asistent medical generalist

Diploma de asistent medical generalist nu expiră, însă, conform legii, vei avea nevoie de o reatestare a competențelor în cazul în care nu profesezi cel puțin un an neîntrerupt în primii cinci ani de la finalizarea studiilor. Această reatestare este solicitată de OAMGMAMR și se obține în urma parcurgerii unui stagiu practic într-o unitate sanitară și a susținerii unei probe teoretice, la finalul cărora trebuie să obții un anumit punctaj de trecere.

Citește și Tipuri de concediu medical. Cum se solicită, prelungește și cum se calculează indemnizația

Unde poți să lucrezi ca asistent medical – principalele specializări

Odată ce ai obținut certificarea de asistent medical, poți să te angajezi la stat sau în sistemul privat.

Dacă alegi un job la stat, trebuie să participi la concursul de angajare ca să obții un post într-un spital. Concursul constă într-o probă practică și una teoretică și apoi într-un interviu. Joburile disponibile le poți găsi pe site-ul spitalelor de stat sau pe site-ul posturi.gov.ro.

În cazul în care vrei să lucrezi în sistemul privat medical, e necesar doar să aplici pentru un post disponibil și să aștepți să fii chemat la un interviu. Nu uita să redactezi și un CV. Odată ce ai obținut un job la o clinică privată, în contractul de muncă este prevăzută, de cele mai multe ori, o perioadă de probă. Aceasta poate varia în funcție de angajator, iar conform legii nu poate dura mai mult de 90 de zile, timp în care trebuie să dovedești că ai abilitățile practice necesare.

Dacă îți sună bine un job de asistent, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Calificări pentru asistenți medicali

Dacă mai devreme am vorbit despre posibilitatea de a te angaja la stat sau la privat, acum îți vom detalia pe ce tipuri de posturi poți să lucrezi, în funcție de calificările disponibile pentru asistenții medicali.

Pentru început, e bine de știut că, de regulă, majoritatea asistenților medicali din spitale sau clinici au calificarea de asistent medical generalist. Principalele responsabilități presupun asistarea medicului pentru investigații, programări, administrarea tratamentelor și nu numai. Despre responsabilitățile unui asistent medical vom discuta pe larg în capitolul următor. 

Momentan, ar mai fi de adăugat faptul că un asistent medical generalist poate opta să urmeze și cursuri de specializare în laborator, radiologie și imagistică medicală, balneofiziokinetoterapie, farmacie, sănătate publică și igienă sau nutriție.

Ca asistent medical radiolog te vei ocupa nu doar de asistarea medicului la examenele radiologice, ci și de pregătirea pacienților pentru examenele radiologice și a instrumentelor și materialelor necesare. Totodată, trebuie să asiguri igiena secției de radiologie, dar și să programezi pacienții pentru investigații.

Dacă urmezi cursuri de specializare pentru asistent medical de laborator, atunci responsabilitățile tale vor fi recoltarea și analizarea probelor de la pacienți, programarea pacienților pentru investigații, dar și aprovizionarea laboratorului cu materialele necesare. Este foarte important să știi cum să folosești aparatura de laborator și să ai grijă ca probele recoltate să fie protejate împotriva oricărei contaminări.

Ca asistent medical balneofiziokinetoterapeut, responsabilitatea ta va consta în efectuarea tratamentelor în funcție de fișa de tratament a pacienților. Concret, aceste tratamente includ electroterapie, termoterapie, reflexoterapie, masaj și fizioterapie. Poți să lucrezi în centre de recuperare, centre SPA, clinici și spitale balneare sau centre de înfrumusețare și remodelare corporală.

Dacă ai finalizat un curs de asistent farmacie, vei putea lucra, bineînțeles, în farmacii, dar și în laboratoare farmaceutice, depozite și fabrici de medicamente sau centre de distribuție a medicamentelor. Responsabilitățile tale vor fi etichetarea medicamentelor, inventarierea stocurilor, distribuirea medicamentelor, verificarea prescripțiilor și altele asemenea.

Alte specializări pe care le poți avea când finalizezi o școală asistenți medicali pot fi: asistent medical terapie intensivă, asistent medical dentar, asistent medical oftalmologie, asistent medical de urgență, de familie și nu numai. Cu alte cuvinte, poți lucra ca asistent medical pe orice secție a unui spital, atât timp cât obții specializarea necesară. Iar acest lucru înseamnă că ai numeroase posibilități de angajare, trebuie doar să alegi specializarea pe care ți-o dorești.

Citește și Codul Muncii 2019: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat

Care sunt responsabilitățile unui asistent medical

Așa cum am vorbit și mai sus, majoritatea asistenților din spitale au calificarea de asistent medical generalist, dar pot opta pentru diferite specializări. Bineînțeles, responsabilitățile diferă în funcție de specializare, însă, în principiu, responsabilități de zi cu zi pot fi:

  • Să programezi pacienții pentru investigații;
  • Să asiști medicul la investigații clinice;
  • Să administrezi tratamentele și medicamentele;
  • Să realizezi investigațiile necesare;
  • Să realizezi fișele de evidență ale pacienților;
  • Să ții sub observație starea de sănătate a pacienților;
  • Să sterilizezi instrumentele de lucru;
  • Să recoltezi probe pentru analize;
  • Să intervii în situații de urgență;
  • Să asiguri condițiile de igienă în cabinet și în spital;
  • Să previi apariția focarelor de infecții;
  • Să completezi documentele de evidență pentru medicamente și instrumente;
  • Să oferi sprijin emoțional pacienților;
  • Să organizezi programul de lucru și prioritățile în funcție de starea de sănătate a pacienților.

Responsabilitățile pot să difere de la o zi la alta și este necesar să fii mereu pregătit să intervii în orice situație neprevăzută.

Ce competente trebuie sa aiba un asistent medical

Ce calități și competențe trebuie să aibă un asistent medical

Asistenții medicali, în afară de experiența profesională, trebuie să dea dovadă de anumite calități care îi vor ajuta să facă față cu brio provocărilor și situațiilor neprevăzute de la locul de muncă:

  • Să știi cum să interacționezi cu pacienții, să fii atent la nevoile lor și să poți comunica mai departe, către medic și doctor, toate informațiile necesare;
  • Să acorzi atenție sporită detaliilor și să fii organizat, deoarece starea de bine și chiar viața pacienților sunt în mâinile tale, iar orice greșeală poate avea consecințe neplăcute;
  • Să ai tărie de caracter, astfel încât să nu te lași afectat de cazurile critice și să știi cum să faci față problemelor cu care se confruntă pacienții;
  • Să fii empatic și să poți înțelege suferința și sentimentele pacienților, astfel încât să îi faci să se simtă cât mai confortabil pe toată durata tratamentului sau recuperării;
  • Să ai rezistență la efort, deoarece vei lucra multe ore în picioare, vei ajuta unii pacienți să se ridice din pat sau să se așeze, să meargă la baie și vei avea multe alte responsabilități care nu țin neapărat de munca la un birou;
  • Să fii flexibil și să te poți adapta rapid la orice situație neprevăzută, să ai capacitate de decizie și de reacție în situații de urgență;
  • Să poți recunoaște simptomele pacienților și să îți dai seama rapid despre ce probleme de sănătate este vorba și care este tratamentul necesar;
  • Să respecți cu strictețe regulile de igienă, dar mai ales pacienții, să nu îi judeci în funcție de problemele pe care le au sau alte criterii și să ții cont de regulile de confidențialitate;
  • Să arăți compasiune față de pacienți și să fii mereu dispus să îi ajuți, indiferent de problemele pe care le au și să fii mereu corect;
  • Să fii receptiv față de pacienți și să îți păstrezi calmul în situații de urgență.

Cât câștigă un asistent medical și care este programul de lucru

Programul de lucru al asistenților medicali este de opt ore pe zi, însă la programul normal de lucru se adaugă turele de gardă, în cazul celor care lucrează în spitale și clinici. Numărul turelor de gardă este stabilit în funcție de numărul de paturi dintr-un spital, conform legii, și se plătesc diferit față de salariul de bază. Totodată, pentru activitatea desfășurată în linia de gardă se încheie un contract individual de muncă cu timp parțial.

Salariu asistentă medicală

Salariile asistenților medicali diferă în funcție de experiență, locul de muncă, dar și dacă sunt angajați la stat sau la privat și nu numai. Dacă la început am vorbit despre posibilitatea de a urma o facultate sau o școală postliceală pentru asistenți medicali, e bine de știut că cei care au absolvit cursurile unei facultăți pot primi un salariu mai mare.

Dacă vrei să știi care este salariul unui asistent radiologie sau al unui asistent medical al medicului de familie, este important să știi că salariile celor care lucrează la stat au crescut odată cu aprobarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, salariul unui asistent medical principal cu studii superioare poate trece de 4.000 de lei brut, în timp ce salariul unui asistent medical cu școală postliceală este de 3.900 de lei brut, așa cum prevede legea.

Un salariu de asistent medical debutant, fără experiență, poate să înceapă de la 3.600 de lei și poate să ajungă până la 3.950 de lei, în funcție de forma de învățământ absolvită. 

Pe lângă salariul de bază, asistenții medicali beneficiază și de sporuri care se calculează diferit în funcție de zilele în care sunt de gardă. Astfel, pentru zilele lucrătoare se oferă un spor de 75% din tariful orar al salariului de bază, iar pentru gărzile din zilele în care nu se lucrează sporul este de 100%. Totuși, e important de menționat că acestea reprezintă plafoane maxime, iar sporurile pot fi mai mici decât acest plafon.

În ceea ce privește asistenții medicali care lucrează în sistemul medical privat, salariile sunt calculate diferit și pot porni de la 1.500 de lei net pentru asistenții medicali debutanți și cresc pe măsura experienței dobândite sau a specializării.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
6 May 2019

Ultima editare: 1 June 2022


Cele mai noi anunțuri pentru asistent medical de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 36 = 40

Alte articole