Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Cu certitudine, una dintre întrebările la care va fi nevoie să răspunzi în cursul interviului este cea referitoare la calitățile și defectele personale, la punctele tari și la slăbiciunile care te caracterizează. Foarte mulți consideră că aceasta este una dintre cele mai dificile întrebări și se tem că răspunsurile ar putea cântări mai mult în balanța selecției, decât o vor face CV-ul și pregătirea profesională. Adevărul este cu totul altul, iar un răspuns onest și echilibrat, care să dovedească atât conștiință de sine, cât și profesionalism, poate fi tocmai cel care să reprezinte un avantaj.
Despre calități și defecte
Unele dintre calitățile umane ar putea fi considerate defecte, în anumite situații, și calități, în altele. O graniță riguroasă este greu de trasat și, probabil, inutilă. Capacitatea de a folosi calitățile sau de a gestiona defectele ține de personalitatea fiecăruia și de experiențele proprii. Întrebarea despre calitățile și defectele personale, la interviul de angajare, nu are ca scop nici lauda părților bune, nici critica pentru cele considerate negative. Scopul acestei întrebări este ca potențialul angajator să testeze onestitatea și cunoașterea de sine a celui intervievat, precum și abilitatea acestuia de a ști care pot fi punctele sale slabe și cele de forță.
Psihologii și specialiștii în resurse umane consideră că oamenii conștienți de calitățile lor, dar și de defecte sunt mai eficienți, își pot controla mai bine trăirile, au o inteligență emoțională dezvoltată și sunt foarte adaptabili.
Dacă, în ceea ce privește calitățile, acestea ne fac mândri și le exemplificăm cu ușurință, defectele sunt mai greu de recunoscut. Cu toate acestea, fiecare are suma lui de părți negative. Le știm, pentru că este inevitabil un bilanț personal, dar și profesional, din acest punct de vedere: întârziem, amânăm, ne lipsește capacitatea de a fi mereu organizați, suntem perfecționiști (da, acesta poate fi considerat un defect, fiind, deseori, scuză pentru amânări și tergiversări). Pe lista defectelor se mai numără încăpățânarea, un management slab al timpului, delăsarea, teama de a îndrăzni să spunem ce gândim și, în sens general, autocenzura, atitudinea de superioritate, dorința de a epata și altele.
Primul pas, pentru a domina aceste părți negative, este de a le recunoaște. Astfel, poți aplica (sau măcar poți încerca) strategii care să le țină sub control și să le transformi, dacă este posibil, în atuuri.
Ce calități ai?
Această întrebare, în cursul unui interviu pentru un loc de munca, este la fel de plină de capcane precum varianta opusă. Culmea este că unele dintre defecte pot ieși la lumină exact răspunzând la această întrebare, unde, teoretic, ai ocazia de a te promova și de a te evidenția pe tine însuți.
Este important să faci o selecție practică a calităților. Cu siguranță, puterea de muncă, ambiția, perseverența sunt calități onorante, dar mai importante, pentru un potențial viitor angajator, sunt: spiritul de echipă, capacitatea de a lucra în condiții de stres și sub presiunea timpului, abilitățile de comunicare, spiritul organizatoric. Sunt considerate calități importante onestitatea, uneori, capacitatea de a avea răbdare și recunoașterea limitelor proprii. Ia în calcul că nimeni nu le poate face pe toate și nu le știe pe toate, deși fiecare dintre noi poate excela într-un domeniu și poate persevera în dezvoltarea unor abilități.
Uneori, întrebarea despre calități se poate ascunde în formularea: „Spune ceva despre tine”. Un răspuns bun este cel în care te vei referi la abilitățile tale, la calități, dar în egală măsură, și la defecte. Niciodată nu te limita doar la unul dintre aspecte, pentru că, indiferent cât de competent sau calificat ești, nu vei lăsa o impresie bună.
Care sunt defectele tale?
Nu face niciodată greșeala de a ascunde calități în răspuns. Este o mare eroare să spui: „Muncesc prea mult” sau „Cer perfecțiune de la cei din jur, pentru că îmi place lucrul bine făcut”. Un astfel de răspuns este unul fals și îți va aduce doar prejudicii de imagine.
Când te pregătești pentru a răspunde la această întrebare, este important de înțeles faptul că managerul sau recrutorul dorește să vadă dacă ești dispus să-ți recunoști slăbiciunile. Un candidat care se consideră perfect se va adapta greu unui colectiv „normal”, va evolua lent și, foarte probabil, va refuza sfaturile și indicațiile superiorilor. Pe de altă parte, prin această întrebare, angajatorul va testa modul în care te descurci într-o situație dificilă, dar și dacă te-ai autoanalizat și știi care-ți sunt lipsurile.
Strategia cea mai bună, pentru un răspuns abil, constă în sinceritate și în recunoașterea defectelor, într-un context din care să rezulte că acele puncte slabe sunt conștientizate și ținute sub control. Un răspuns corect poate să fie: „Mă lupt cu gestionarea timpului, dar combat această carență folosind alarme electronice, un calendar detaliat și îmi iau o marjă de timp suplimentar, pentru a finaliza lucrurile” sau „Am un spirit de conducător, dar știu că o abordare colectivă este mai eficientă, așa că am învățat să evit să-mi impun punctul de vedere, dacă nu este agreat de cei din jur”. Poți recunoaște că nu gestionezi bine lucrul în condiții de stres, dar asta te-a făcut să nu întârzii niciodată predarea unor lucrări, pentru că te-ai obișnuit să muncești foarte organizat.
Secretul unui răspuns bun este acela de a recunoaște deschis trăsătura sau trăsăturile negative, concomitent cu ceea ce faci pentru a compensa „deficitul”.
Ce să nu spui niciodată la un interviu
Trăsăturile bune sau mai puțin bune ies la iveală de fiecare dată, în cursul unui interviu, uneori, chiar și atunci când întrebările la care am făcut referire mai sus nu sunt formulate explicit de angajator. Sau, altfel spus, ia în calcul cele câteva detalii care urmează, tot atâtea lucruri pe care nu este deloc inspirat să le spui, în cursul unui interviu pentru angajare.
- Nu vorbi depreciativ despre tine. Nu spune niciodată „Nu am știut să-mi văd propriul interes”, „Am muncit prea mult, fără să primesc aprecierea meritată”. Orice referire trebuie să fie formulată într-o notă pozitivă.
- Evită să vorbești în termeni negativi despre ultima slujbă sau angajatorul anterior. Acest lucru demonstrează capacitatea de a fi pozitiv și profesionist, indiferent de situație.
- Nu lăsa să se vadă faptul că ești nemulțumit de oferta primită, nu doar prin cuvinte, dar și prin gesturi, mimică sau limbaj corporal. Dacă nu-ți convine, spune clar „nu” și gata, dar, dacă totuși, accepți un job care nu se ridică la nivelul așteptărilor tale, comportă-te onorabil.
- Este neinspirat ca, la finalul interviului, să ceri angajatorului să-și spună opinia pe care și-a format-o față de tine.
- Nu aduce în discuție detalii personale, complicații financiare pe care trebuie să le rezolvi, nu folosi drept argument în favoarea ta existența copiilor sau faptul că ești părinte singur. Dacă, spunând lucrurile acestea, urmărești să câștigi mila angajatorului, este o strategie greșită. Din punctul lui de vedere, angajarea unei persoane este exclusiv rezultatul competențelor pe care aceasta le are, iar detaliile personale trebuie trecute cu vederea. Este, însă, necesar să faci referire la eventualele dizabilitati, mai ales dacă acestea nu sunt vizibile sau ușor de intuit.
- Este obligatoriu ca, înaintea interviului, să afli cât mai multe informații despre respectiva companie. Dacă nu faci asta, atunci abține-te să mărturisești acest lucru, la interviu. A ști detaliile publice, legate de compania la care aplici pentru un job, reflectă interesul pentru aceasta și, implicit, pentru acel loc de muncă.
- Nu cere detalii despre avantajele materiale, bonusuri, plăți compensatorii, zile libere și altele din această categorie, la primul interviu. Toate acestea îți vor fi furnizate la al doilea interviu.
- Este bine să nu dovedești, la primul interviu, o ambiție agresivă pentru viitor. Nu răspunde la întrebarea „Unde te vezi în următorii cinci ani?” cu „În postul tău!” referindu-te la poziția liderului care te intervievează. Este foarte bine să fii ambițios, dar fă asta cu eleganță și tact.
Întrebările dificile sunt inevitabile la un interviu, acestea reușind să facă diferența dintre candidați. Dacă te pregătești corect, te concentrezi și iei în seamă sfaturile de mai sus, atunci șansele de reușită vor crește spectaculos.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
20 August 2021