INDEPENDENT

Care sunt zilele libere legale din 2020 și când te poți bucura de o vacanță prelungită

19 decembrie 2018

Autor: | Reviewer:

Planificarea concediilor pe parcursul anului are legătură de multe ori cu perioadele când există zile libere de la stat. Iar dacă până nu demult existau doar 14 zile libere, începând cu anul 2018 a fost adăugată încă o zi liberă de care se pot bucura angajații, mai exact Vinerea Mare de dinaintea Paștelui

Înainte de toate, e bine să știi că zilele libere sunt reglementate prin art. 139 din Legea nr. 53/2003, din Codul Muncii. Același articol face referire și la alte culte religioase decât cele creștine. Concret, zilele libere pentru persoanele care fac parte din alte culte religioase sunt acordate de către angajator, în alte zile decât cele cu sărbători legale sau care fac parte din concediul de odihnă anual.

Citește și Codul muncii: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat

Care sunt zilele libere din 2020 și în ce zi cade fiecare

Așa cum am menționat la începutul articolului, în decursul anului 2018 a fost adoptată prin decizie parlamentară o nouă zi liberă, iar acum, din punct de vedere legal, există 15 zile nelucrătoare.

Cu toate acestea, e bine de știut că unele din zilele nelucrătoare cad în weekend, mai exact patru la număr, așa că mai rămân 11 zile libere de care te poți bucura. Iată, așadar, care este lista zilelor libere din 2020 și ziua în care cade fiecare:

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – miercuri; 
 • 2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – joi; 
 • 24 ianuarie – (Ziua Principatelor Române – Mica Unire) – vineri; 
 • 17 aprilie (Vinerea Mare) – vineri; 
 • 19 aprilie (Paștele Ortodox) – duminică; 
 • 20 aprilie (A doua zi de Paște Ortodox) – luni; 
 • 1 mai (Ziua Muncii) – vineri; 
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – luni; 
 • 7 iunie (Rusaliile) – duminică; 
 • 8 iunie (A doua zi de Rusalii) – luni; 
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – sâmbătă; 
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – luni; 
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – marți; 
 • 25 decembrie (Crăciunul) – vineri; 
 • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – sâmbătă.

În ceea ce privește zilele libere pentru cultele religioase, altele decât cele creștine, sunt acordate câte 2 zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, adică 6 zile libere pe an.

Un aspect care merită menționat este legat de faptul că, în cazul în care angajatorul nu acordă zile libere, din motive justificate, salariații trebuie să beneficieze de un spor minimum de 100% la salariul de bază pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală. Dacă angajatorul nu respectă această obligație, poate primi o amendă de până la 10.000 de lei.

Posibile minivacanțe în 2020 pentru cei din sectorul bugetar și privat

Cei din sectorul bugetar se pot bucura de mai multe minivacanțe, una care leagă ziua de 24 ianuarie de weekend, una de Paște, una de 1 mai, de 1 iunie, de Rusalii și de Ziua Națională. 

O variantă aproape la fel de bună este legarea acestor zile cu unele din concediul legal de odihnă. O zi sau două din acesta, combinate cu zilele de sărbători legale, reprezintă soluția perfectă pentru o vacanță prelungită.

În alți ani, în cazul în care sărbătorile legale picau în cursul săptămânii, marțea sau joia, de regulă, bugetarii primeau printr-o decizie a Guvernului o zi liberă, astfel încât să existe o punte de legătură între datele respective și weekend. Ulterior, zilele de legătură erau recuperate prin prelungirea programului de lucru, în anumite perioade stabilite în prealabil. 

De asemenea, trebuie precizat că angajații din sectorul privat nu beneficiază de aceste zile de legătură, astfel că, dacă vor să se bucure de o minivacanță, trebuie să aloce zile din concediul de odihnă.

Cine lucrează de sărbătorile legale – excepții și compensații pentru angajați

Deși nu se lucrează în zilele cu sărbători legale, există și câteva excepții pentru angajații care activează într-unul din următoarele domenii:

 • Unități medicale, cum ar fi spitalele, laboratoarele medicale, policlinicile sau farmaciile;
 • Unități de alimentație publică;
 • Unități unde procesul de producție este continuu, precum fabrici, uzine, ateliere și alte unități care dețin instalații, utilaje sau mașini cu un grad ridicat de pericol în exploatare.

Aici mai pot intra și alte activități precum transporturi, asistență socială, telecomunicații, comerț cu amănuntul, unitățile care fac aprovizionare cu apă, gaze sau energie electrică, dar și unele magazine sau mall-uri care rămân deschise în timpul sărbătorilor legale.

Dacă lucrezi într-unul din domeniile de mai sus, ești medic, șofer profesionist sau inginer într-o uzină, trebuie să știi că, atunci când lucrezi în zilele libere legale, vei primi obligatoriu compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care nu poți primi timp liber, atunci ți se poate acorda un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. 

Sursă foto: Shutterstock


Autor: | Reviewer:
19 decembrie 2018

Ultima editare: 4 februarie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

68 + = 78

Alte articole