Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Planificarea concediilor pe parcursul anului are legătură de multe ori cu perioadele când există zile libere de la stat. Iar dacă până nu demult existau doar 14 zile libere, începând cu anul 2018 a fost adăugată încă o zi liberă de care se pot bucura angajații, mai exact Vinerea Mare de dinaintea Paștelui.
Înainte de toate, e bine să știi că zilele libere sunt reglementate prin art. 139 din Legea nr. 53/2003, din Codul Muncii. Același articol face referire și la alte culte religioase decât cele creștine. Concret, zilele libere pentru persoanele care fac parte din alte culte religioase sunt acordate de către angajator, în alte zile decât cele cu sărbători legale sau care fac parte din concediul de odihnă anual.
Citește și Codul muncii: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat
Care sunt zilele libere din 2021 și în ce zi cade fiecare
Așa cum am menționat la începutul articolului, în decursul anului 2018 a fost adoptată prin decizie parlamentară o nouă zi liberă, iar acum, din punct de vedere legal, există 15 zile nelucrătoare.
Cu toate acestea, e bine de știut că unele din zilele nelucrătoare cad în weekend, mai exact patru la număr, așa că mai rămân 11 zile libere de care te poți bucura. Iată, așadar, care este lista zilelor libere din 2021 și ziua în care cade fiecare:
- 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi a Anului Nou) – vineri şi sâmbătă;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
- 30 aprilie (Vinerea Mare);
- 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
- 2 – 3 mai (prima şi a doua zi a Paştelui) – duminică şi luni;
- 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
- 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi a Rusaliilor) – duminică şi luni;
- 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
- 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
- 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
- 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
În ceea ce privește zilele libere pentru cultele religioase, altele decât cele creștine, sunt acordate câte 2 zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, adică 6 zile libere pe an.
Un aspect care merită menționat este legat de faptul că, în cazul în care angajatorul nu acordă zile libere, din motive justificate, salariații trebuie să beneficieze de un spor minimum de 100% la salariul de bază pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală. Dacă angajatorul nu respectă această obligație, poate primi o amendă de până la 10.000 de lei.
Posibile minivacanțe în 2021 pentru cei din sectorul bugetar și privat
Prima minivacanţă din an, pe care ar putea-o avea bugetarii, ar corespunde perioadei 29 mai – 1 iunie 2021, inclusiv. Guvernul ar mai putea decide să acorde o zi liberă suplimentară aferentă datei de 29 noiembrie, care pică într-o zi de luni, datorită proximității sărbatorii Sfântului Andrei (30 noiembrie), precum și a Zilei Naționale a României (1 decembrie). Astfel, intervalul total al minivacanței acestei perioade ar putea fi de cinci zile, mai exact, de sâmbătă până miercuri inclusiv, în intervalul 27 noiembrie – 1 decembrie 2021.
Modificarea Codului Muncii, în vara anului 2019, a stabilita faptul că zilele libere suplimentare care le sunt acordate bugetarilor vor fi anunţate de Guvern încă de la începutul anului. Stabilirea acestora va fi făcută în primele 15 zile ale lunii ianuarie, pentru ca la nivelul sectorului public să existe predictibilitate. Măsura vine, mai ales, în sprijinul companiilor private, care își pot planifica mai bine activitățile, în acord cu funcționarea instituțiilor publice. Angajații din sectorul privat nu beneficiază de zile de legătură, astfel că, dacă vor să se bucure de o minivacanță, trebuie să aloce zile din concediul de odihnă.
Cine lucrează de sărbătorile legale – excepții și compensații pentru angajați
Deși nu se lucrează în zilele cu sărbători legale, există și câteva excepții pentru angajații care activează într-unul din următoarele domenii:
- Unități medicale, cum ar fi spitalele, laboratoarele medicale, policlinicile sau farmaciile;
- Unități de alimentație publică;
- Unități unde procesul de producție este continuu, precum fabrici, uzine, ateliere și alte unități care dețin instalații, utilaje sau mașini cu un grad ridicat de pericol în exploatare.
Aici mai pot intra și alte activități precum transporturi, asistență socială, telecomunicații, comerț cu amănuntul, unitățile care fac aprovizionare cu apă, gaze sau energie electrică, dar și unele magazine sau mall-uri care rămân deschise în timpul sărbătorilor legale.
Dacă lucrezi într-unul din domeniile de mai sus, ești medic, șofer profesionist sau inginer într-o uzină, trebuie să știi că, atunci când lucrezi în zilele libere legale, vei primi obligatoriu compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care nu poți primi timp liber, atunci ți se poate acorda un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
19 December 2018
Ultima editare: 2 February 2021