RESPONSABIL

Cazierul judiciar – cum îl obții și când ai nevoie de el

4 September 2019
Array

Autor:

Cazierul judiciar este unul dintre documentele fără de care, în anumite situații, nu poți obține jobul dorit sau nu poți ajunge acolo unde ți-ai propus. Conform legii nr. 7/1972, în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor condamnate sau împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal. Este documentul prin care persoana sau instituția față de care urmează să îți iei un angajament află despre relația pe care ai avut-o tu cu legea până la momentul actual.

Când ai nevoie de cazier judiciar

Cazierul judiciar este cel mai adesea solicitat pentru a te putea înscrie la proba practică (traseu) a școlii de șoferi și la dosarul de angajare, alături de alte documente care te fac eligibil pentru a obține permisul auto, respectiv pentru a obține postul dorit. Desigur, există și alte situații în care ai nevoie de cazier judiciar, precum înscrierea la anumite cursuri sau accesul la anumite programe.

Certificatul de cazier judiciar este necesar și când se depune un dosar de grațiere individuală. În acest caz, documentul poate fi solicitat de una dintre următoarele persoane:

  • condamnatul;
  • copiii condamnatului;
  • soțul/soția persoanei condamnate;
  • apărătorul sau reprezentantul legal al condamnatului;
  • ascendenții, frații sau surorile persoanei condamnate.

Cum se obține cazierul judiciar

Cazierul judiciar se obține la cerere, fiind nevoie ca aceasta să fie făcută la orice unitate sau subunitate de poliție unde există și un ghișeu special pentru eliberarea de caziere. O persoană poate solicita eliberarea cazierului judiciar și în alt județ față de cel în care își are domiciliul, chiar și fără a avea mutație în respectivul județ.

Începând cu 1 februarie 2017, obținerea cazierului judiciar nu mai necesită niciun fel de costuri din partea solicitantului. Până la această dată era nevoie să plătești o taxă de 10 lei pentru eliberare.

Vei obține cazierul judiciar fie pe loc, fie în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazul în care cererea este depusă în România. 

Cererea poate fi depusă personal sau prin intermediul unui împuternicit, caz în care este nevoie și de o procură notarială.

Pentru persoane cu vârsta minimă de 14 ani

Conform legii nr. 290/2004, dacă ai nevoie să obții un cazier judiciar, este nevoie să te prezinți la ghișeu cu actul de identitate valabil (carte de identitate, buletin de identitate, pașaport, carte de identitate provizorie, carte de rezidență, permis de ședere temporară sau permanentă) și cu o cerere-tip, pe care va trebui să o completezi cu datele personale și pe care să menționezi motivul pentru care ai nevoie de cazier. Vei găsi cererea-tip la ghișeul unde vei face solicitarea, dar și în format electronic, pe Internet, de unde o poți descărca și printa, pentru a merge cu ea gata completată la secția de poliție.

Pentru minorii cu vârsta mai mică de 14 ani

Minorii cu vârsta mai mică de 14 ani nu pot solicita singuri eliberarea cazierului judiciar. Acesta poate fi obținut de către un părinte sau de către un tutore al minorului.

Părintele/tutorele care va face solicitarea pentru un copil cu vârsta mai mică de 14 ani va avea nevoie de:

  • cererea-tip completată;
  • actul de identitate în copie și original al părintelui/tutorelui;
  • certificatul de naștere al minorului, în copie și original.

Pentru persoanele cu domiciliul în străinătate

Cei care domiciliază în afara țării pot cere eliberarea cazierului judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. În acest caz, certificatul de cazier judiciar se va elibera în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii.

Cazierul judiciar are o valabilitate de 6 luni de la momentul eliberării sale și este valabil doar pentru scopul pentru care a fost eliberat. Dacă acesta expiră și ai nevoie de altul, ai dreptul să faci o nouă solicitare și să primești un nou certificat de cazier.

Ce nu apare în cazierul judiciar

În cazierul judiciar nu vor apărea următoarele:

  • sancțiuni penale pentru acțiuni ilegale pe care le-ai săvârșit în perioada în care erai minor;
  • măsuri de siguranță care au fost luate fără a fi aplicată și o pedeapsă. Excepție fac internarea medicala și interzicerea ocupării unei funcții sau a exercitării unei profesii;
  • date despre persoanele față de care a fost luată una dintre măsurile prevăzute în Codul de Procedură Penală.

Înainte de a te îndrepta spre ghișeu pentru a depune cererea prin care soliciți eliberarea unui certificat de cazier judiciar, informează-te cu privire la programul acestuia de funcționare deoarece este diferit în funcție de zi. Asigură-te că nu pleci de acasă fără un act de identitate, astfel încât să poți obține cazierul cât mai repede.

Sursă foto: shutterstock.com

Array

Autor:
4 September 2019

Ultima editare: 18 December 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 81

Alte articole