COMPETENT

Ce ar trebui să știi dacă vrei să te angajezi ca șofer: avantaje, dezavantaje și lucruri mai puțin cunoscute

4 February 2019
Array

Autor:

Deși nu este deloc o ocupație ușoară, mai ales dacă stai să te gândești la responsabilitățile pe care le implică, meseria de șofer are și numeroase avantaje. În plus, posturile de șofer sunt la mare căutare, așa că, dacă vrei un astfel de loc de muncă, trebuie să știi că domeniul este unul foarte generos și că vei avea de unde să alegi cea mai bună variantă pentru tine.

Pentru că este important să fii cât mai bine pregătit dinainte, în cele ce urmează ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să înțelegi în detaliu ce înseamnă să fii șofer.

Principalele responsabilități ale unui șofer
Avantajele versus dezavantajele meseriei de șofer
Cum poți obține mai mulți bani ca șofer
Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de șofer

Principalele responsabilități ale unui șofer

Indiferent că lucrezi ca șofer pentru o companie de transport (persoane, mărfuri etc.) sau în agricultură (unde, pe lângă șofatul în sine, va trebui să știi să și manevrezi anumite utilaje), condusul unui autovehicul va fi principala ta responsabilitate.  

Pentru asta, va trebui să ai un permis auto care să corespundă mașinii pe care o vei conduce:

  • Categoria A: pentru motociclete și scutere
  • Categoria B: pentru autoturisme cu sau fără remorcă
  • Categoria C: pentru camioane și TIR-uri
  • Categoria D: pentru microbuze cu mai mult de opt pasageri, autobuze și autocare
  • Categoria Tr: pentru tractoare agricole
  • Categoria Tb: pentru troleibuz
  • Categoria Tv: pentru tramvaie.

De asemenea, ca șofer vei avea și următoarele sarcini de îndeplinit:

  • Să cunoști foarte bine și să respecți regulile de circulație pe drumurile naționale sau internaționale;
  • Să folosești sistemul de navigare pentru a te orienta rapid în spațiu;
  • Să preiei coletele și pachetele din depozitul firmei;
  • Să livrezi la timp și în stare bună coletele și pachetele, în cazul în care te ocupi de transportul de marfă;
  • Să respecți orele de plecare/sosire și programul de lucru stabilit de angajator;
  • Să interacționezi într-o manieră profesională cu pasagerii;
  • Să ai o conduită civilizată în trafic;
  • Să respecți traseul, dacă acesta a fost stabilit dinainte;
  • Să verifici condiția tehnică a autovehiculului folosit înainte și după ce ți-ai încheiat cursa;
  • Să cunoști și să respecți normele generale de protecție a muncii.

Avantajele versus dezavantajele meseriei de șofer

Ca toate celelalte meserii, și cea de șofer are plusurile și minusurile ei, așa că ține doar de tine să stabilești dacă este sau nu ce îți dorești. Avantajele sunt semnificative și merită luate în considerare:

  • Vei avea posibilitatea de vizita multe locuri noi, mai ales dacă vei avea de lucru și în afara țării;
  • Te vei bucura de o oarecare independență (chiar dacă ai șefi și superiori, la volan vei fi, de cele mai multe ori, pe cont propriu, fără să fie în permanență cineva care să-ți spună ce ai de făcut);
  • Dacă îți place să conduci, vei avea ocazia să te bucuri mai mult de această activitate;
  • Vei putea câștiga destul de bine, mai ales dacă faci curse internaționale.

Bineînțeles, trebuie să iei în calcul și dezavantajele, pentru că, după cum spuneam și mai sus, meseria de șofer nu este nici pe departe una foarte simplă:

  • Vei petrece mult timp departe de casă și de familie, mai ales dacă nu lucrezi pentru o firmă locala și trebuie să faci drumuri în țară și în străinătate;
  • Condițiile nu sunt întotdeauna cele mai bune. Dacă lucrezi ca șofer pe tir, de cele mai multe ori vei fi nevoit să mănânci și să dormi în cabină;
  • Este destul de obositor. Deși trebuie să respecți timpii de conducere și să iei pauză după patru ore și jumătate de condus încontinuu, tot este destul de solicitant să fii tot timpul atent la drum și la comportamentul celorlalți participanți la trafic.

Dacă îți sună bine un job de șofer, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Cum poți obține mai mulți bani ca șofer

Înainte de a te apuca să îți completezi CV-ul pentru un post de șofer, trebuie să știi că salariile pot varia în funcție de angajator și de fișa postului.

De exemplu, șoferii pe TIR/camion sunt în continuare privilegiații din domeniul transporturilor. Dacă faci și curse internaționale, salariul lunar depășește lejer 1.500 de euro. La acesta se pot adăuga și alte beneficii, cum ar fi diurna pe care o primești, indemnizația de cazare sau tichetele de masă. De regulă, șoferii pe camion transportă marfă și încep să lucreze după ce acumulează experiență la volan.

Foarte căutați sunt și șoferii care asigură transportul persoanelor. Prima etapă este, bineînțeles, în taximetrie, unde veniturile lunare nu sunt foarte mari, mai ales dacă te angajezi la o companie unde salariile încep de la minimul pe economie. Bacșișurile primite sunt, de regulă, o modalitate de a-ți rotunji veniturile. Acest lucru este valabil și în cazul curierilor sau al șoferilor livratori.

Mult mai bine câștigă șoferii care asigură transportul mai multor pasageri, cum sunt șoferii pe autocar. Salariile lor sunt comparabile cu cele ale șoferilor de camion.

Citește și: Unde câștigi cei mai buni bani ca șofer: în țară sau în străinătate?

Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de șofer

Dacă plănuiești să devii șofer, sunt și câteva aspecte despre care nu prea se discută, dar pe care ar fi bine să le cunoști:

  • Meseria de șofer nu este una lipsită de pericole. Pe lângă faptul că trebuie să conduci și ziua, dar și noaptea, chiar și atunci când condițiile meteo nu sunt tocmai cele mai prietenoase, trebuie să fii foarte atent și la hoții de marfă, care te pot urmări în parcări sau benzinării;
  • Deși câștigurile sunt mari, și investiția inițială este semnificativă. Pe lângă faptul că trebuie să faci școala de șoferi și să obții permisul auto, pentru care trebuie să plătești niște taxe, te vor costa destul de mult și atestatele profesionale. Fără ele, nu poți conduce camioane, TIR-uri, autobuze, autocare sau alte autovehicule mari;
  • Atestatele profesionale, pe care le obții în urma unor examene, se împart și ele în mai multe categorii: atestat de transport persoane, atestat de transport marfă, atestat agabaritic (necesar în cazul camioanelor cu încărcătură foarte mare), atestat ADR (pentru transportul de mărfuri periculoase);
  • De asemenea, ca șofer de TIR trebuie să deții și un card pentru tahograf. Tahograful este un aparat de control, menit să colecteze informații despre viteza cu care se deplasează autovehiculul, dar și despre duratele de funcționare și de staționare ale motorului. Practic, tahograful este considerat cutia neagră a TIR-ului, iar informațiile sunt stocate pe cardul șoferului;
  • Foarte important este și să acorzi atenție contractului pe care îl semnezi. Sunt firme care încearcă să eludeze legea și să nu declare toți banii. Dacă ți se promite un anumit salariu, ai grijă ca acesta să fie trecut și în contractul de muncă, pentru că o practică des întâlnită este ca angajatorul să scrie în document numai minimul pe economie și restul sumei să fie oferită șoferului sub formă de diurnă;
  • Dacă vrei să lucrezi ca șofer, este de preferat să ai cunoștințe solide în ceea ce privește mecanica auto. O să îți prindă bine să știi cum să faci mici reparații dacă se întâmplă să rămâi cu TIR-ul în mijlocul șoselei. În plus, vei putea evalua mai bine condiția tehnică a autovehiculului (dacă nu crezi că este în stare bună de funcționare, trebuie să refuzi cursa și să soliciți un alt autovehicul);
  • Nu în ultimul rând, este de preferat să ai o condiție fizică bună atunci când ai un job de șofer. Pe lângă faptul că trebuie să conduci mașina, va trebui să preiei coletele și să manevrezi diferite pachete, unele destul de grele.

Meseria de șofer este una solicitantă, însă, în unele cazuri, satisfacțiile pot fi pe măsură. Posturile în domeniul transporturilor sunt la mare căutare, așa că, dacă îți dorești să câștigi din condus, acum este momentul să începi să te documentezi în privința lor.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor:
4 February 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru sofer de pe OLX

  • Soferi tir comunitate

    SCD TEAM SPEDITION SRL, cu sediul în Arad, angajează în condiții avantajoase echipaj format pentru tur/retur

    Cerințe:

    - Permis de conducere categoria C, E

    - Card Taho..

    Arad 17 Oct 05:10 Full time

  • Sofer Amazon Munchen sau Stuttgart Contract Direct Cu Amazon

    Contact:

    00491578*****48 (Whatsapp și Apeluri între 8-18)

    00491578*****47 (Whatsapp și Apeluri între 8-18)

    BTL LOGISTIK GmbH, o companie cu sediul în Munchen..

    Arad 16 Oct 10:10 Necesita deplasari

  • Șofer de Camion pentru Germania (Zona Ingolstadt)

    Companie cu sediul în Germania, căutăm șofer de camion dedicat și responsabil pentru a se alătura echipei noastre din zona Ingolstadt.

    Cerințe:

    Timis 15 Oct 12:10 Germania

  • OMNIA GUSTI SRL angajeaza Sofer livrator pentru Craiova

    OMNIA GUSTI SRL, companie de distributie ingrediente cofetarii si HoReCa, angajeaza Sofer livrator pentru punctul de lucru din Craiova.

    Program de lucru: L-V

    Salariu: 3300 -4000 Lei net..

    Dolj Azi 07:10 Full time

  • Angajez sofer 3.5 intern

    Angajez soferi, cat. B (permis de conducere minim 1 an) pentru transport intern pe Mercedes Sprinter noi cu prelata, axa dubla.

    Masini noi, echipate cu dormitor, incalzitor auxiliar, automate..

    Arges 16 Oct 06:10 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 − = 30

Alte articole