Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, fiecare dintre noi va ajunge în momentul în care se va căsători, va întemeia o familie și se va muta la casa lui. În aceste situații, ar trebui să te asiguri că te poți bucura din plin de momentele petrecute alături de familie și cei dragi, dar și că vei reuși să construiești un viitor financiar stabil, indiferent de situațiile neprevăzute care se pot ivi.
Asigurarea de viață poate reprezenta un sprijin pentru tine și familia ta în aceste situații neprevăzute și vă poate proteja financiar.
Află în cele ce urmează ce este asigurarea de viață, ce riscuri poate acoperi, dar și care sunt avantajele pe care ți le oferă.
Ce este asigurarea de viață
Ce riscuri acoperă asigurarea de viață
Care sunt avantajele unei asigurări de viaț
Ce este asigurarea de viață
Pe scurt, asigurarea de viață reprezintă un sprijin financiar care este oferit în cazul unor evenimente neprevăzute. Iar dacă este să vorbim despre situațiile neprevăzute, poate fi vorba de boli grave, accidente, invaliditate sau deces. Poate că nimeni nu își dorește să se gândească la cele mai rele scenarii care pot să apară, însă faptul că ai încheiat o poliță de asigurare de viață îți va oferi liniștea și siguranța de care tu sau familia ta aveți nevoie.
Pentru a încheia o asigurare de viață, este necesar să contactezi mai întâi o companie de asigurări. Mai departe, vei discuta cu un agent de asigurări și vei putea să analizezi oferta polițelor de asigurare pentru a-ți da seama care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale.
Întregul proces poate cuprinde următorii pași:
- Discuți cu reprezentantul companiei de asigurări pentru a oferi informații despre tine și stilul tău de viață, astfel încât asiguratorul să îți poată recomanda polița sau polițele potrivite;
- Analizezi oferta și alegi polița de asigurare;
- Completezi o aplicație (ține cont că există posibilitatea unei testări medicale);
- Semnezi polița de asigurare.
Așa cum am menționat mai sus, pentru a încheia o asigurare de viață, compania de asigurare va lua în calcul factori referitori la stilul tău de viață și alte informații, precum vârstă, sex, istoric medical, greutate, dar și dacă ești fumător sau practici sporturi extreme. Acești factori ajută la stabilirea costului final al poliței.
Înainte de a semna polița de asigurare, citește cu atenție toți termenii incluși. În general, termenii care trebuie să se regăsească sunt următorii:
- Asiguratorul – societatea de asigurare care va plăti suma de bani în cazul unui eveniment neprevăzut;
- Asiguratul – persoana care deține polița de asigurare, adică persoana care este asigurată;
- Contribuția – suma care va fi plătită lunar de asigurat pentru a putea beneficia, în cazul unui eveniment neprevăzut, de sprijinul financiar necesar;
- Beneficiarii – persoana sau persoanele care vor primi suma respectivă de bani;
- Nu în ultimul rând, suma de bani pe care o va primi beneficiarul.
Cu alte cuvinte, odată ce ai semnat acordul cu o companie de asigurări de viață, va trebui să achiți lunar o sumă de bani. Iar în cazul în care va apărea un eveniment neprevăzut, beneficiarii se vor folosi de sprijinul financiar necesar.
Asigurarea de viață poate fi valabilă pe toată durata vieții celui ce a semnat polița sau poate fi valabilă pentru un anumit număr de an, stabilit în prealabil, odată cu semnarea poliței.
Citește și: Succesiunea (mostenirea) – care sunt mostenitorii legali, cum se impart bunurile, acte necesare si taxe
Ce riscuri acoperă asigurarea de viață
Înainte de toate, e bine de știut că riscurile acoperite de o poliță de asigurare de viață pot varia de la o companie la alta. De asemenea, tu vei avea posibilitatea de a alege ce riscuri vrei să acopere polița, în funcție de nevoile tale și ale familiei.
În general, asigurările de viață acoperă o varietate de riscuri, iar printre acestea se numără următoarele:
- Deces (situația de deces ca urmare a unui accident sau din orice cauză);
- Invaliditate permanentă din cauza unui accident;
- Invaliditate permanentă din orice cauză;
- Boli grave (cancer, afecțiuni neurologice, transplant de organe etc.);
- Cheltuieli medicale pentru tratamente efectuate în țară sau în străinătate;
- Incapacitate temporară de muncă (accident sau orice cauză);
- Intervenții chirurgicale;
- Arsuri;
- Spitalizare din cauza unui accident sau a unei boli;
- Dreptul la a doua opinie medicală, în cazul unui diagnostic grav.
Așadar, riscurile acoperite diferă de la o companie de asigurări la alta. Totuși, tu ai posibilitatea de a alege asigurări suplimentare, pe lângă polița de bază, astfel încât tu și familia ta să vă bucurați de siguranța și sprijinul financiar de care veți avea nevoie în cazul în care apare un eveniment neprevăzut.
De asemenea, sumele de bani care acoperă un anumit risc pot fi diferite în funcție de asigurator. Totuși, tu ai siguranța că vei primi exact suma pentru care ai semnat polița și pentru care ai contribuit lunar cu o anumită sumă de bani.
Citește și: Pensia de urmas: cine o poate primi si cum se calculeaza valoarea ei
Care sunt avantajele unei asigurări de viață
Oricine ar trebui să ia în calcul încheierea unei polițe de asigurare. Aceasta ar trebui considerată în primul rând o investiție financiară pentru un viitor stabil. În cazul în care tu sau familia ta vă veți confrunta cu o situație neprevăzută, nu trebuie să vă faceți griji pentru cheltuielile pe care trebuie să le suportați.
Iată câteva dintre avantajele pe care ți le oferă o asigurare de viață:
- Protecție financiară pentru tine și familia ta;
- Siguranța că vei avea suma de bani necesară pentru cheltuielile care vin odată cu un eveniment neprevăzut;
- Liniște sufletească pentru întreaga familie, deoarece nu trebuie să își dea peste cap bugetul în astfel de situații neplăcute;
- Consiliere în identificarea unei soluții financiare optime.
De asemenea, ar mai fi de menționat faptul că fiecare companie de asigurări oferă diferite beneficii odată ce ai încheiat o poliță de asigurare de viață. Spre exemplu, pentru protecția copilului, compania de asigurări poate prelua plata lunară, până la momentul în care contractul expiră, în cazul în care persoana care plătea polița a decedat sau a suferit o invaliditate totală.
Alte beneficii pot include consiliere pe toată durata contractului, posibilitate de a economisi separat sume de bani care pot fi folosite ulterior pentru plata unei locuințe, a unei mașini sau pentru studiile copiilor.
Unele companii de asigurări de viață pot oferi și beneficii precum transport medical de urgență, servicii pentru îngrijirea copilului în cazul în care unul dintre părinți se îmbolnăvește sau este spitalizat, servicii de livrare a medicamentelor acasă. Uneori, beneficiile pot include și servicii de curățenie.
În concluzie, o asigurare de viață este importantă pentru tine și cu atât mai mult pentru familia ta, deoarece îi va oferi suportul financiar necesar în cazul unor situații mai puțin plăcute.
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
18 February 2020