RESPONSABIL

Ce este clauza de forță majoră și când se aplică

7 April 2020
Array

Autor: and

Clauza de forță majoră este o prevedere în contractul individual de muncă, pe care angajatorul o poate aplica în anumite contexte speciale care îi afectează organizația în mod decisiv. Aceasta are efecte asupra ambelor persoane implicate – angajat și angajator – atât din punct de vedere economic, dar și social și afectiv. De aceea, este important să știi în ce situații angajatorul tău poată invoca această clauză și dacă, printre acestea, se numără și cea prin care trecem acum cu toții: pandemia de coronavirus. 

Clauza de forță majoră – când poate fi aplicată

Forța majoră este definită în articolul 1351 din Codul Civil ca fiind „orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”. De asemenea, aceasta este amintită și în Codul Muncii, în contextul răspunderii juridice, în articolul 247, reprezentând una dintre situațiile în care angajatorul nu poate aplica sancțiuni disciplinare angajaților.

În cuprinsul articolelor 47-50 din același Cod al Muncii, se fac și alte precizări cu privire la forța majoră:

  • activitățile impuse de autoritățile publice în cazurile de forță majoră nu reprezintă muncă forțată;
  • printre cazurile de forță majoră se numără războiul, catastrofele sau pericolele de catastrofe (incendii, inundații, cutremure, epidemii), seceta, criza gravă de materii prime etc.

De menționat este că nu există o regulă prin care o anumită situație poate fi numită caz de forță majoră. De aceea, în contextul pandemiei de coronavirus, unitățile competente vor analiza fiecare solicitare în parte venită din partea organizațiilor pentru a putea stabili dacă este îndreptățită sau nu aplicarea clauzei.

Ce modificări poate suferi contractul individual de muncă în situații de forță majoră

Situațiile de forță majoră, precum cele menționate anterior, dau dreptul angajatorului de a face modificări temporare ale contractului individual de muncă fără acordul angajatului. Acestea se pot referi la locul în care se desfășoară activitatea și la felul muncii și pot fi realizate ca măsură de protecție a persoanei salariate, conform articolului 48 din Codul Muncii. 

De exemplu, angajatorul poate impune desfășurarea muncii de acasă și restabilirea sarcinilor de lucru ale angajatului, astfel încât să fie adaptate la cazul de forță majoră. Astfel de măsuri pot avea atât scopul de protejare a echipelor de lucru, dar și de susținere economică a afacerii, care poate fi puternic afectată din punct de vedere economic. Valabilitatea acestor modificări depinde de timpul de care va fi nevoie pentru ca efectele cazului de forță majoră să nu se mai resimtă. 

Cand poate fi aplicata clauza de forta majora

Ce se întâmplă cu contractul de muncă dacă este aplicată clauza de forță majoră

Articolul 50 din Codul Muncii menționează mai multe situații în care suspendarea de drept a contractului individual de muncă are loc. Acestea includ carantina și forța majoră. Suspendarea nu presupune încetarea contractului de muncă, dar are ca efect direct asupra angajatului suspendarea desfășurării activității profesionale și a primirii salariului. Însă angajații aflați în această ultimă situație au dreptul de a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic, în valoare de 75% din salariul brut de bază, dar fără să poată depăși 75% din salariul mediu brut. Astfel, indemnizația brută nu poate fi mai mare de 4 071 de lei (sumă impozabilă), în acest moment, ceea ce înseamnă că suma maximă netă (în mână) este de aproximativ 2 300 de lei. 

Încetarea contractului individual de muncă poate avea loc doar dacă situația de forță majoră afectează un element de bază al acestuia, precum îndeplinirea obligației angajatului de a munci sau a obligației angajatorului de a oferi de muncă persoanei salariate. 

Clauza de forță majoră – cum se aplică

Pentru ca un angajator să aplice clauza de forță majoră și, prin aceasta, să aibă dreptul de a suspenda sau înceta contractul de munca al angajatului, este nevoie să dovedească incapacitatea sa de a îndeplini prevederile din contract, ca urmare a situației de forță majoră. În plus, angajatorul trebuie să demonstreze că, din cauza contextului, nu a putut aplica nicio altă soluție pentru a evita situația sau pentru a reduce din efectele negative produse. 

Foarte importante sunt prevederile din contractul de muncă. De exemplu, chiar dacă, legal, răspunderea juridică nu mai este valabilă în caz de forță majoră, dacă există prevederi contractuale care spun altceva, acestea se vor respecta. 

Ce efecte are clauza de forță majoră asupra angajatului 

Aplicarea clauzei de forță majoră nu este o măsură fericită pentru nimeni, însă, din păcate, aceasta este, uneori, necesară. Pentru un angajat, această clauză poate presupune încetarea activității profesionale și pierderea sursei de venit. Cu toate acestea, este important ca, dacă te regăsești în această situație în acest moment, să încerci să menții un nivel echilibrat de optimism și relaxare. Poți încerca să îți găsești un nou loc de muncă și, pentru siguranță, să alegi varianta susținerii unui interviu online, dacă posibilul angajator oferă această variantă. Pe OLX găsești în continuare numeroase oferte de joburi, printre care îl poți găsi și pe cel care să se potrivească nevoilor tale din această perioadă.

Contract de munca suspendat

Angajatorii apelează, de obicei, la clauza de forță majoră când nu mai au resursele financiare necesare pentru plata salariilor și acoperirii tuturor costurilor – rate, chirii, alte obligații contractuale. Ideal ar fi ca aceasta să fie ultima variantă pe care aceștia o iau în calcul, deoarece impactul său se reflectă asupra tuturor categoriilor implicate și nu doar la nivel economic, ci mai ales psihic și emoțional. 

Sursa foto: shutterstock.com

Array

Autor: and
7 April 2020

Ultima editare: 29 April 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 5 = 7

Alte articole