Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Alegerea traseului profesional, debutul și evoluția în carieră sunt etape care depind de o multitudine de factori, dar schimbul de informații și idei cu persoane care au preocupări similare și care activează în același domeniu s-a dovedit a fi esențial. Punctele de interes comune sunt elementul principal care stă la baza formării a ceea ce se numește rețea profesională sau networking.
Începând cu momentul în care elevul descoperă domeniile care îl pasionează și pentru care are înclinații și până la apogeul profesional, networking-ul este soluția prin care poate fi lărgit cercul de cunoștințe, pentru a descoperi oportunități și pentru a fi la curent cu noutățile, tendințele și evoluția dintr-un anumit domeniu de activitate.
Ce este networking-ul
Conform definiției din dicționar, networking-ul este suma contactelor între persoane care au interese comune legate de activitatea lor profesională sau imediat colaterale acesteia. Mai simplu spus, este rețeaua socială ce are drept obiectiv comun profesia sau activitatea desfășurată de o persoană. Networking-ul este considerat a fi „capital social” și reprezintă mai mult decât relațiile amicale de pe platformele de socializare.
Pentru orice domeniu de activitate, networking-ul profesional este esențial. Acesta oferă termene de comparație și reprezintă o modalitate de evaluare a activității, aduce oportunități de afaceri, inclusiv prin găsirea unui loc de munca, și poate îmbunătăți statutul profesional. În plus, rețeaua are capacitatea de a se extinde și de a genera noi conexiuni.
Interesant și important de punctat este faptul că fiecare dintre noi, în mod conștient sau nu, suntem parte într-o rețea. Colegii, amicii care au aceleași profesii, familia, dar și profesorii, colaboratorii, partenerii de afaceri, sunt toți parte din rețeaua personală și profesională. Uneori, cele două – rețeaua personală și cea profesională – se suprapun, se includ una în alta sau se pot dezvolta separat.
Networking-ul activ sau cultivarea conștientă a rețelei profesionale poate începe din timpul studiilor. Stagiile profesionale, internship-ul, voluntariatul, colegii care deja lucrează într-o companie sunt sau pot deveni elemente ale rețelei personale. Se poate vorbi despre o rețea funcțională atunci când există căi de comunicare deschise sau interacțiune socială între membrii acesteia. Simplul fapt că în lista de persoane pe care le urmărești pe LinkedIn se află și Bill Gates, de exemplu, nu înseamnă că acesta este în rețeaua ta, dar fostul coleg de facultate, alături de care ai lucrat la numeroase proiecte și care acum este manager într-o companie de succes și care îți răspunde la telefon, da.
Dacă tot am pomenit de LinkedIn (într-o oarecare măsură, și Facebook, Twitter și Instagram), trebuie spus că platforma este construită pe principiul relațiilor bazate pe interese profesionale, unde poți găsi persoane cu preocupări similare. Mai mult, este vizibil profilul profesioniștilor a căror carieră poate inspira, dar oferă și o perspectivă asupra persoanelor pe care ar trebui să le întâlnești sau asupra pașilor de urmat în propria carieră.

Beneficiile rețelei profesionale
Rețeaua profesională este o componentă indispensabilă în procesul de căutare a unui loc de muncă și poate aduce o perspectivă utilă asupra profesiei și motivației. Pentru cei care sunt la început de carieră, poate reprezenta un raportor obiectiv, o modalitate de a progresa către poziții superioare, iar pentru cei bine ancorați în profesie, care și-au construit deja o carieră, networking-ul este o modalitate de sporire a vizibilității, o cale pentru descoperirea de noi oportunități.
- Găsirea unui loc de muncă
Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii. Funcționează atât pentru cei aflați la început de drum, dar și pentru cei ce cauta un job potrivit aspirațiilor și pregătirii lor sau care aleg o schimbare în carieră.
Rețeaua socială profesională reală îți poate oferi oportunități efective de angajare, contacte care îți pot face recomandări, precum și posibilitatea de a cunoaște alte persoane. Dacă este vorba despre rețelele virtuale, definirea imaginii personale, ca brand care să te individualizeze în ceea ce privește pregătirea profesională, aptitudinile și abilitățile, este esențială. Brandul personal trebuie să te reprezinte atât profesional, cât și personal și are impact absolut asupra modului în care ești perceput în viziunea potențialilor angajatori. O marcă personală puternică pune accent pe aspecte legate de profesie și expertiza personală și reprezintă un avantaj.
- Descoperirea oportunităților
Networking-ul personal trebuie privit ca pe o resursă de oportunități utilă pentru orice etapă a carierei, dar și ca pe o modalitate de a descoperi noi perspective, idei, provocări, experiențe. Nu trebuie omis faptul că rețelele personale sunt o modalitate extrem de simplă și eficientă prin care se pot cere sfaturi, recomandări sau se pot căuta colaboratori ori parteneri în dezvoltarea unui proiect sau a unui demers profesional. Principiul este foarte simplu: fiecare persoană din rețeaua directă sau virtuală are un domeniu de interes, dar și propria rețea socială, la care poate apela, transmițând mai departe o anumită cerere. În replică, alimentarea rețelei personale cu soluții, sfaturi și idei este o modalitate de a întreține și consolida propriile legături.
- Creșterea încrederii și a notorietății personale
Dincolo de relațiile directe interpersonale cu partenerii de serviciu și colaboratorii, mai există și interacțiunile virtuale, care pot implica atât persoane cunoscute direct, cât și conexiuni exclusiv virtuale.
Posibilitatea de a interacționa cu persoane pe care nu le cunoști poate spori atât încrederea în sine, dar și notorietatea și brandul personal. A fi vizibil, a fi observat și remarcat este un beneficiu indirect, dar important al rețelelor sociale.
Rețeaua personală poate fi alimentată cu noi contacte prin participarea la evenimente sociale, reuniuni și workshopuri. Fiecare ieșire publică aduce lărgirea rețelei personale și consolidarea relațiilor deja stabilite. Networking-ul oferă oportunitățile unor colaborări, identificarea unor parteneri, dar are ca efect pozitiv și dezvoltarea capacității de comunicare și stimularea interacțiunii umane.
- Acces rapid la informații noi
Networking-ul se dovedește a fi o inepuizabilă sursă de informații și experiențe. Rețeaua oferă acces rapid la date noi și susține schimbul de idei. Indiferent că este vorba despre aspecte teoretice, experiențe personale sau discuții și reacții pe marginea unui subiect, o comunitate cu aceleași interese ajută la extinderea cunoștințelor dintr-un domeniu și oferă oricui are nevoie un update rapid pe o anume chestiune. În plus, experiențele altor membri ai rețelei pot încuraja un demers personal sau determina evitarea unor abordări.
- Încurajează autoevaluarea și îmbunătățește performanțele personale
Contactul cu partenerii din rețeaua socială permite calibrarea obiectivă a performanțelor proprii și ajută la o autoevaluare corectă și onestă a propriilor performanțe sau strategii în domeniul de activitate. Este un beneficiu important, pentru că, prin evaluarea performanțelor, sunt stimulate dorința de competiție și focalizarea pe obiective, ceea ce duce, în final, la rezultate mai bune.
Totodată, performanțele sunt îmbunătățite ca urmare a interacțiunii cu persoane preocupate de aceleași obiective, comunicarea, schimbul de opinii și experiențe fiind temelia evoluției profesionale.

Cum creezi și cum dezvolți o rețea profesională
La un nivel primar, fiecare dintre noi are o astfel de rețea. Solicităm informații și sfaturi de la parteneri, cunoscuți, colegi și colaboratori. Apelăm la persoanele pe care le cunoaștem efectiv sau la prietenii virtuali de pe platformele de socializare. Comunicarea și schimbul de opinii stau la baza acestor interacțiuni, iar networking-ul are ca scopuri dezvoltarea relațiilor și stabilirea unor contacte valoroase.
Dezvoltarea rețelei începe mereu cu prezentarea propriei persoane, a intereselor și obiectivelor pe care le urmărești, concentrându-te pe domeniul profesional de activitate. Dacă în mediul virtual este mai simplu, pentru că presupune crearea unui cont pe o platformă de socializare, în viața reală înseamnă socializare, formarea unui cerc de cunoscuți și implicare socială activă.
Filtrarea contactelor și selectarea celor care prezintă interes din punct de vedere profesional, stabilirea unor obiective (inclusiv prin accederea în cercul apropiat de cunoștințe al unor personalități) fac parte din strategia de formare și dezvoltare a propriei rețele profesionale. Aprofundarea unor relații susține dezvoltarea networking-ului personal. Asta înseamnă comunicare și interacțiune, schimb de informații și planuri comune de viitor.
Deși are drept scop central activitatea profesională, o rețea autentică nu se rezumă doar la aspecte care țin de domeniul de activitate. Dezvoltarea acesteia implică mereu și aspecte conexe, legate de viața personală, familie, hobby-uri.
Networking-ul trebuie privit cu obiectivitate și realism. Rețeaua profesională nu-ți va deschide toate ușile și nu te va propulsa peste noapte în vârful unei companii, iar dialogul amical cu un CEO nu înseamnă că acesta îți va oferi jobul fabulos la care visezi. Construirea networking-ului personal, virtual sau real, nu oferă garanții pentru carieră, dar aduce oportunități, idei, provocări, dezvoltă abilități, amiciții și prietenii și te aduce în preajma unor persoane interesante, de la care ai de învățat, indiferent de nivelul de experiență personal, și care pot contribui la dezvoltarea profesională proprie.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
27 octombrie 2021