COMPETENT

Ce este voluntariatul și ce beneficii ne aduce

14 July 2021

Autor: and

Voluntariatul este activitatea desfășurată din proprie inițiativă, de către o persoană care își dedică timpul, energia și talentul pentru a îi ajuta pe ceilalți, fără a primi în schimb o recompensă de natură financiară. Voluntariatul se poate desfășura în beneficiul unei comunități, pentru o cauză unde este nevoie de sprijin și de resurse umane, și nu reprezintă o activitate remunerată, chiar dacă include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectivă (consumabile, transport etc.).

Activitatea de voluntariat se desfășoară de bunăvoie (fără constrângeri sau presiuni de nicio natură) și se derulează, în general, într-un cadru organizat, sub tutela unei organizații sau a unei fundații. Activitățile prin care ne oferim resursele celor ce au nevoie sunt benefice și pentru voluntari, deoarece legăm prietenii și socializăm cu oameni având aceleași preocupări, ne dezvoltăm noi abilități care vor fi de ajutor în viitor, în cariera profesională, și ne ajută să ne simțim împliniți, datorită contribuției la binele comunității sau al unei persoane.

De ce este important voluntariatul
În ce domenii se poate practica voluntariatul
Cum te ajută voluntariatul în cariera profesională
Care sunt beneficiile participării la un program de voluntariat

De ce este important voluntariatul

Atunci când te gândești la motivele pentru care să practici o activitate de voluntariat, e bine să știi că nu este vorba doar despre impactul pe care îl ai asupra vieții celorlalți și comunității, ci și asupra parcursului tău personal și profesional. Voluntariatul este o lume care îți poate aduce nenumărate motive de bucurie, atunci când te aștepți mai puțin.

Cel mai important motiv pentru practicarea voluntariatului este ajutorul necondiționat pe care îl oferi celor mai puțin norocoși. Poți deveni voluntar pentru o fundație care îi sprijină pe cei marginalizați din cauza statutului social sau financiar și, astfel, îi ajuți să nu mai resimtă diferențele și discriminarea și să își dea seama că fac parte dintr-o comunitate gata să îi sprijine. În plus, așa vei cunoaște oameni cu povești interesante, care au nevoie, poate, doar de un imbold, pentru a avea o viață mai bună. Un alt beneficiu este că vei aprecia mai mult ceea ce ai și lucrurile cărora nu le dai importanță decât atunci când vezi că alții sunt mai puțin norocoși.

Voluntariatul îți poate deschide numeroase perspective și te ajută să capeți experiențe de care doar așa poți beneficia. Indiferent că alegi să practici această activitate în cadrul comunității sau al unei organizații non-guvernamentale, vei cunoaște o mulțime de oameni noi, cu personalități și povești diferite de viață, și vei lega noi prietenii. Dacă alegi un program de voluntariat internațional, vei cunoaște noi culturi și vei călători în locuri pe care, altfel, ți-ar fi mai dificil să le vezi.

Voluntariatul este o modalitate la îndemână de a cunoaște persoane care au aceeași viziune și aceleași interese. În plus, într-o lume din ce în ce mai competitivă, experiența ca voluntar poate deveni un punct important de diferențiere, atunci când aplici pentru un job.  Activitatea ca voluntar înseamnă că ai inițiativă și că îți dorești să te implici pentru a susține comunitatea din care faci parte. De asemenea, participând la acțiuni de voluntariat, vei avea o idee mai clară asupra carierei profesionale pe care vrei să o urmezi sau poate vei descoperi că, deși îți doreai să urmezi o anumită carieră, există și alte lucruri la care te pricepi la fel sau poate chiar mai bine.

Prin voluntariat, capeți mai multă încredere în tine, întrucât te scoate din zona de confort și te pune față în față cu problemele reale ale lumii în care trăim. Participând la diferite activități ca voluntar, vei căpăta mai multă dezinvoltură în interacțiunea cu oameni având personalități diferite, te vei descurca mai bine în anumite situații și îți vei da seama că diversitatea și incluziunea sunt realități ale lumii în care trăim, iar diferențele dintre oameni sunt, de fapt, cele care ne aduc împreună.

In ce domenii se poate practica

În ce domenii se poate practica voluntariatul

Voluntariatul presupune o activitate neremunerată, ce se poate desfășura în diverse domenii: artă și cultură, sport, protecția mediului, sănătate, educație și cercetare, drepturile omului, asistență socială, ajutor umanitar, dezvoltare socială sau comunitară. Activitatea de voluntariat este considerată experiență profesională sau de specialitate, dacă tipul de activitate este în domeniul studiilor absolvite. La încheierea sau pe durata activității de voluntariat, voluntarul poate solicita un certificat de voluntariat, în care se menționează numărul de ore realizate în cadrul activității, activitățile desfășurate și aptitudinile dobândite.

Există o mulțime de opțiuni și domenii în care te poți implica în calitate de voluntar, în funcție de interesele pe care le ai și de ceea ce ai vrea să faci: de la a dona sânge ocazional și a ajuta copiii din medii defavorizate la teme, până la a te implica în diverse activități cu bătrâni din cămine și a planta copaci alături de o organizație care susține protecția mediului. Totodată, poți participa chiar la programe de voluntariat în străinătate.

Cel mai potrivit loc în care poți găsi oportunități de voluntariat este internetul. În cazul în care îți dorești să faci voluntariat într-un domeniu sau o activitate anume, dar nu există anunțuri despre posibilitatea de a face voluntariat acolo unde îți dorești, poți aborda compania sau organizația respectivă, pentru a propune posibilitatea de a lucra ca voluntar acolo. Pentru anumite activități, nu e necesar să te înscrii într-o organizație. Îți poți oferi ajutorul la un adăpost pentru animale, la un centru unde se servește o masă caldă persoanelor în nevoie, poți aduna deșeurile dintr-o zonă naturală, iar lista poate continua, în funcție de preferințele tale, de ce anume îți dorești să faci și de domeniul în care vrei să capeți experiență.

Cum te ajuta voluntariatul in cariera profesionala

Cum te ajută voluntariatul în cariera profesională

Mediul profesional este din ce în ce mai competitiv, iar fiecare abilitate în plus poate face diferența și te poate ajuta să obții locul de munca pe care îl dorești. Chiar dacă ai deja un loc de muncă sau ești în căutarea unuia, voluntariatul te responsabilizează, te ajută să îți gestionezi mai bine timpul și să îți construiești anumite competențe de care vei avea nevoie la un moment dat în carieră.

Voluntariatul oferă o mare oportunitate de dezvoltare a rețelei personale și profesionale, așa că, pe baza activităților de voluntariat, poți primi recomandări de la managerii instituțiilor unde ai activat. Dacă ești în căutarea unei schimbări în ceea ce privește cariera, voluntariatul este o modalitate perfectă de a explora noi domenii de activitate, care îți vor satisface viața profesională. Dacă ești la început de drum și urmează să te angajezi la primul tău loc de muncă, poți întâlni lideri ai comunității, persoane care să ofere suport și consiliere în alegerea viitoarei cariere.

De asemenea, prin voluntariat poți dobândi aptitudini care te vor poziționa ca lider într-un mediu profesional. Calitățile de conducere, inițiativa, crearea unei noi viziuni și găsirea de căi mai bune și mai eficiente de a atinge anumite obiective, prin gândire strategică, sunt aspecte ce pot fi îmbunătățite în cadrul coordonării unui grup de voluntari.

Pentru a gestiona o echipă, este nevoie să ai abilități de leadership, capacitate de a inspira membrii echipei și de a-i motiva, de a gestiona schimbările și de a media eventualele conflicte. Prin intermediul voluntariatului, îți vei dezvolta capacitatea de a empatiza, vei reuși să te adaptezi mai bine în situații necunoscute sau în situații limită și vei putea să conștientizezi mai bine societatea în întregul ei.

Tinerii pot învăța foarte multe lucruri din activitatea de voluntariat, ceea ce le va fi de ajutor în momentul când vor merge la interviuri de angajare. Cel mai important dintre acestea îl reprezintă toleranța, înțelegerea faptului că oamenii sunt diferiți și că un loc de muncă presupune interacțiunea cu colegi care au viziuni și experiențe de viață diferite.

Dezvoltarea abilităților din cât mai multe domenii este, de asemenea, esențială pentru viitorul parcurs profesional. Comunicarea într-o echipă diversă, organizarea și planificarea timpului și a resurselor, rezolvarea de probleme, abilitățile sociale și capacitatea de a reacționa prompt și de a lua decizii sunt capacități care se dezvoltă natural, în cadrul unui program de voluntariat.

Care sunt beneficiile participarii la un program de voluntariat

Care sunt beneficiile participării la un program de voluntariat

Atunci când activezi într-un program de voluntariat, este necesar să îți dedici un anumit interval de timp organizației pentru care depui munca de voluntariat, să înveți să lucrezi în echipă, să comunici deschis cu toți colegii. În plus, trebuie să ajuți la rezolvarea anumitor probleme, să contribui la un proiect, de la inițiere până la finalizare, și să gestionezi eficient și cu cele mai bune rezultate sarcinile care îți revin. Toate aceste competențe sunt necesare la locul de muncă și te pot ajuta chiar să obții jobul pe care îl dorești sau să avansezi în carieră.

Ajutorul, timpul și compasiunea pe care le oferi celor care au nevoie influențează nu doar viitoarea carieră a voluntarilor, ci și starea de spirit și motivația. Voluntariatul susține interacțiunile interpersonale, te ajută să cunoști oameni noi, să îți dezvolți abilitățile sociale și de comunicare. Totodată, cresc șansele legării unor prietenii cu persoane având valori și interese similare.

Activitățile de voluntariat oferă stimulare mentală, crescând stima de sine și nivelul de satisfacție și mulțumire; beneficiezi de toate aceste lucruri, atunci când te implici în activități prin care faci bine celorlalți și comunității.

Voluntariatul te ajută să vezi lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă, la care, poate, nu ai fi avut acces prin alte activități. De asemenea, se înlesnește contactul cu domenii de care ești pasionat, dar în care nu ai avut posibilitatea să activezi, sau cu branșe total necunoscute, care ți se potrivesc mai bine sau te pasionează mai mult.

Cei care aleg să facă voluntariat au o gamă largă de avantaje, printre care experiența profesională acumulată, lărgirea rețelei profesionale, care te va ajuta să obții mai rapid un loc de muncă, și interacțiunea cu oameni având viziuni și experiențe diferite. Așadar, voluntariatul te ajută să îți dezvolți o mulțime de abilități, să relaționezi mai bine și să gestionezi orice situație mai ușor.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay


Autor: and
14 July 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  • Locuri de munca disponibile la fabrica de procesare carne . 0 taxe

    Buna ziua ! Avem nevoie de persoane serioase,cu spirit de munca in echipa noastra ..

    Se lucreaza in 2 schimburi ,schimbul doi avand spor de 30% .
    Se lucreaza 40 de ore pe saptamana,..

    Bucuresti - Ilfov 11 Mar 17:03 Locatie stabila

  • Angajam inginer constructor pt servicii de teren.

    Societate de constructii cu sediul in Timisoara angajeaza inginer constructor pt: urmarire derulare proiect / contact colaboratori.

    Timis 13 Mar 08:03 Full time

  • Angajez curier TAZZ by emag part-time sau full-time

    Companie parteneră TAZZ by emag, angajează livratori:
    -vârsta minimă 18 ani
    -necesar smartphone pentru utilizarea aplicației, mijloc de deplasare propriu (mașina, scuter, trotinetă ..

    Cluj 11 Mar 11:03 Part time

  • Lucratori depozit piese auto

    Angajam urgent lucratori depozit

    Oferim:

    ·       Salariu net 2250 RON

    ·       Bonus productivitate 400 RON

    ·       bonuri de masa 20 RO..

    Bucuresti - Ilfov Azi 06:03 Full time

  • Posturi disponibile pentru operator productie

    Ce ne dorim de la tine:

    - minim 8 clase

    -cazier curat

    -cu experienta in fabrici ( de orice fel )

    -varsta minima: 18 ani

    -disponibilitate la progr..

    Brasov Azi 06:03

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =

Alte articole