Autor: Alves Lucas
Există o cerere tot mai mare pe piață pentru meseriași, în special în domeniul electricității. Dacă ești îndemânatic, atent la detalii și dispus să înveți lucruri noi, ai putea fi candidatul ideal pentru postul de electrician.
Trebuie să știi că pentru a fi electrician este necesar să participi la cursuri de calificare și mai apoi să obții o autorizare de la Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE). Există două tipuri de autorizații: tip A, pentru proiectare și verificare proiecte și tip B, pentru executare și verificare instalații.
Fiecare autorizație are la rândul ei patru grade de competență, gradul I se acordă pentru lucrul cu o putere instalată de maximum 10 kW și cu o tensiune de cel mult 1kW. Gradul IV îți oferă dreptul să lucrezi cu orice putere și tensiune.
Vei avea un avantaj dacă ai terminat un liceu cu profil energetic, electrotehnic sau de instalații, dar nu este obligatoriu. Poți învăța tot ce trebuie să știi pentru a face această meserie corect participând la cursuri de specializare.
Avantajele meseriei de electrician
Principala responsabilitate a unui electrician este să instaleze și să întrețină instalații și utilaje electrice. Înainte să trimiți CV–ul e bine să afli tot ce implică acest job, atât lucrurile bune cât și pe cele care nu sunt la fel de roz. Iată ce beneficii îți poate aduce meseria de electrician:
- Poți lucra în domenii diverse: ca electrician ai opțiunea să lucrezi atât la montarea unei instalații electrice cât și la menținerea ei și să îți alegi o anumită specializare dintre:
- Instalarea și punerea în funcțiune a mașinilor și utilajelor electrice;
- Realizarea de rețele electrice conform unei documentații tehnice primite;
- Realizarea de reparații și întrețineri ale echipamentelor electrice;
- Revizii tehnice și reparații la instalațiile automatizate;
- Măsurători electrice înainte și după instalarea sau repararea echipamentelor electrice automatizate;
- Lucrul în rețelele de telecomunicații.
- Poți fi propriul tău șef: după ce obții autorizația de electrician, poți să te angajezi la o firmă sau poți să îți înființezi propria afacere; astfel, îți vei putea alege clienții și programul; ai în vedere că vei avea și mai multe responsabilități deoarece la început va trebui să te ocupi de tot, de la partea financiară la a te face cunoscut posibililor clienți;
- Vei lucra în echipă: la început, în perioada de învățare vei fi ajutorul unui electrician de la care vei fura meserie; mai apoi, dacă alegi să lucrezi la o firmă, vei lucra într-o echipă; astfel, vei primi mereu ajutor dacă îți dai seama că nu știi ceva sau doar dacă ai nevoie să îți înmâneze cineva o șurubelniță;
- Vei învăța constant lucruri noi: domeniul electricității este în continuă dezvoltare și dacă vrei să fii bun la ceea ce faci, trebuie să fii mereu la curent cu noile invenții; dacă ești pasionat de domeniu, te vei bucura să afli despre fiecare nou aparat, echipament sau tehnică;
- Poți avea un salariu atractiv: salariul începe de la cel minim pe economie dar va crește când vei aduna experiență; în plus, vei câștiga mai mult dacă ai cunoștințe de electronică sau te specializezi în instalațiile electrice ale navelor maritime sau aeronavelor.
Dacă îți sună bine un job de electrician, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Citește și 6 meserii din care poți face bani frumoși fără să ai studii superioare
Dezavantajele meseriei de electrician
Ca electrician, vei lucra în condiții riscante și o mișcare greșită poate provoca un incendiu sau o accidentare, care poate fi mortală: a ta sau a colegilor de echipă. Iată câteva lucruri care te-ar putea descuraja din a alege o astfel de meserie:
- E posibil să fie nevoie să lucrezi în deplasare: pentru că nu există foarte mulți electricieni calificați, dacă ai ales o specializare mai aparte, vei fi chemat să îți faci meseria chiar și în alte orașe; partea bună este că munca în deplasare este în general plătită mai bine;
- Va trebui să porți mereu echipament de protecție: acesta este obligatoriu pentru siguranța ta dar poate fi inconfortabil, mai ales în lunile călduroase de vară; acesta include pantaloni de protecție, mănuși și cizme de protecție izolante și ochelari de protecție contra prafului;
- Trebuie să fii într-o stare fizică bună: uneori vei fi nevoit să sapi șanțuri sau să te urci pe schele pentru a ajunge la fire, deci este necesar să fii rezistent la efort îndelungat;
- Este o meserie riscantă: oricâte măsuri de siguranță ți-ai lua, există mereu șansa unei accidentări atunci când lucrezi cu electricitatea; îți poți face o poliță de asigurare ca să ai un ajutor în plus în cazul nefericit al unui accident.
Pentru a fi electrician, va trebui să înveți cum să folosești anumite instrumente pentru a rezolva rapid o problemă a unei instalații electrice. Mai mult, orice operațiune faci în postura de electrician, aceasta trebuie să respecte Normele de amenajare a instalațiilor electrice.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX.ro. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
1 February 2019
Ultima editare: 12 May 2020